adscode
adscode

“Çocuğunuzla bilgisayar kullanım sözleşmesi imzalayın.”

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü’nde düzenlenen XVI. Eyüboğlu Veli Sempozyumu’nda “Teknoloji Kullanımının Psikolojisi ve Bağımlılıkla Baş etme, İnternet: Bağımlılık mı, Özgürlük mü?” konusu ele…

“Çocuğunuzla bilgisayar kullanım sözleşmesi imzalayın.”
Eğitim
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü’nde düzenlenen ve Prof. Dr. Kültegin Ögel’in konuşmacı olduğu XVI. Eyüboğlu Veli Sempozyumu’nda “Teknoloji Kullanımının Psikolojisi ve Bağımlılıkla Baş etme, İnternet: Bağımlılık mı, Özgürlük mü?” konusu ele alındı. Prof. Dr. Kültegin Ögel konuşmasında anne-babalara, çocuklarıyla çok erken yaşta bilgisayar kullanım sözleşmesi imzalamaları yönünde tavsiyede bulundu.

Eyüboğlu Çamlıca Kampüsünde düzenlenen XVI. Eyüboğlu Veli Sempozyumu’nda Prof. Dr. Kültegin Ögel, günümüzde çok yaygın bir noktaya ulaşan internet ve bilgisayar kullanımının, çocuklar ve gençlerde yarattığı bağımlılık sorununa ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Kültegin Ögel konuşmasında “İnternet kullanımı ne zaman ‘sorun’, ne zaman ‘normal’ olarak kabul edilebilir? Doğru internet kullanımı için ebeveynler neler yapabilir? Yoğun internet kullanımında doğru müdahale nedir?” sorularının yanıtını verdi.

“Oyunlardaki ödüller çocuğun beyninde çok büyük etki yaratıyor”

Günümüzde bilgisayar ve internet teknolojisinin çok hızlı geliştiğini ve kullanımının zorunlu hale geldiğini belirten Prof. Dr. Kültegin Ögel anne-balara ”Eğer çocuğunuz varsa, bilgisayarı sevseniz de, sevmeseniz de internet teknolojisi hakkında fikrinizin olması gerekiyor.” dedi. Prof. Dr. Kültegin Ögel, bilgisayarın bir araç olduğunu belirterek, “Bu noktada önemli olan çocuğun ya da gencin onunla ne yaptığı, anne-babanın esas odaklanması gereken de budur.” sözleriyle internet bağımlılığı sorununa nasıl yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Kültegin Ögel “Neden internet ve bilgisayar?” sorusunun yanıtlarını ise şöyle sıraladı:

​ Bilgisayar ya da internet pasif değil aktif bir oyun aracıdır.

​ Ödül vadeder. Oyunlardaki her level çocuk ya da genç için bir ödüldür ve oradaki bu küçük ödüller beyinde çok büyük etki yaratır.

​ Çok fazla seçenek içerir.

​ Dikkat gerektirmez.

​ Stresle başa çıkmanın bir yoludur.

​ Kim olmak istiyorsanız o olabilirsiniz. Bir grubun parçası olabilir ve gerçek hayatta olamayacak bir role bürünebilirsiniz.

​ Başkalarıyla sosyal iletişiminiz oldukça ödüllendiricidir.

​ Gerçek dünyada olmayacak ilişkiler kurabilirsiniz.

​ Göz kontağı kurmamanın rahatlığını yaşarsınız.

“Çocukta şiddet eğilimi varsa oyunlar çocuğu şiddete yöneltebilir”

Şiddet içeren oyunların çocukta şiddete yol açıp, açmayacağı konusuna da değinen Prof. Dr. Kültegin Ögel “Şayet çocukta şiddet eğilimi varsa, bu tür oyunlar çocuğu da şiddete yöneltebilir. Bu noktada anne-babanın çocuğa vermiş olduğu değerler eğitimi önemlidir. İnternet ya da bilgisayar oyunları hiçbir zaman için çocuğa rol model olmaz. Çocuğun rol modeli öncelikle anne-babasıdır.” dedi.

“Bilgisayar ve internet kullanımıyla ilgili sihirli sözcük sınır koymaktır.”

Prof. Dr. Kültegin Ögel seminerin son bölümünde ise anne-babalara, çocukların ve gençlerin bilgisayar ve internet bağımlılığı ile baş edebilmeleri için çeşitli önerilerde bulundu:

• Önce kendi bağımlılıklarınızı, bilgisayar ve internet kullanma alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

• 12 yaş öncesinde mümkün olduğunca bilgisayar ve internet kullanımında, oyunlarda çocuğunuza eşlik edin.

• Anne-babalar bilgisayar kullanımını, interneti sınır koyabilecekleri bir şey olarak görmüyorlar. İnternet ya da bilgisayar boş zamanların değerlendirileceği bir şey değildir. Gerçek hayatta her şeyin bir süresi ve zamanı vardır. Buradaki sihirli sözcük “sınır koymak”tır. Çocuklarınıza bilgisayar ve internet kullanımında sınır koyun.

• İnternet bağımlılığı Avrupa’da çok düşük. Çünkü insanların yapmaktan keyif aldıkları şeyler var: Bisiklete binmek, yürüyüş yapmak, kitap okumak, film izlemek, spor yapmak vb. Çocuğunuza bu alışkanlıkları kazandırmaya çalışın.

• Bilgisayarı evde açık alana koyun, ekranı görün. Çocuğunuzla çok küçük yaşta bilgisayar kullanım sözleşmesi imzalayın. Sözleşmeleri aylık olarak düzenleyin. Sözleşme şartlarını ve mevcut durumu çocuğunuzla birlikte gözden geçirip, gerekirse sözleşmedeki maddeleri güncelleyin.

• İnternet ve bilgisayar kullanımının çocuğunuzun psiko-sosyal ilişkilerini bozmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Çocuğunuzun başka nelere zaman ayırdığını, nelerle ilgilendiğini gözlemleyin.

Sempozyum kapsamında Eyüboğlu öğretmenleri tarafından gerçekleştirilen 12 farklı sunumda ise; “Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Sırları”, “Zorlukları Yenmek”, “Dijital Detoks”, “Bilgisayar Oyunları Dünyası” gibi konulara yer verildi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)