adscode
adscode

Çocukça Hayallerin Kâbusa Döndüğü An

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler lisans programı son sınıf öğrencileri Betûl Mardin önderliğinde “Ama Ben Daha Çocuğum” isimli bir seminer düzenledi.

Çocukça Hayallerin Kâbusa Döndüğü An
Etkinlikler
Bu sene altıncısı gerçekleştirilen seminerde, Türkiye’nin önemli toplumsal sorunlarından biri olan “çocuk istismarı”;   uzman akademisyenlerin katılımıyla detaylı olarak ele alındı. 

İstanbul/16 Aralık 2013- İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler son sınıf öğrencileri son altı yıldır olduğu gibi Betûl Mardin önderliğinde, “Ama Ben Daha Çocuğum” başlıklı bir seminer düzenledi.  16 Aralık 2013 Pazartesi günü, saat 09.30’da İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’de gerçekleşen seminer, Türkiye’nin önemli toplumsal problemleri arasında yer alan çocuk istismarı, özellikle kız çocukların maruz kaldığı erken evlilikler ve aileye maddi olanak sağlamak için yapılan acımasız kontratlar konularına dikkat çekmek amacıyla düzenlendi.

Betül Mardin’in konuşmasıyla başlayan seminer, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Arus Yumul’ un konuya sosyolojik açıdan yaklaştığı konuşması ile açıldı. Yumul, konu hakkında görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Türkiye’ de çocuk istismarı önemli bir toplumsal sorundur ancak bu konu toplum tarafından genellikle görmezden gelinmektedir.  Vakaların çoğu kayıt altına dâhi alınamıyor.”  Arus Yumul’ un ardından, İstanbul Ticaret Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Psikoloji Bölüm Başkanlığı yapan Gelişim Psikolojisi ve Pedagoji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocuk suçluluğu ve çocukların sosyal yönden çevre ile kurmuş olduğu bağlantılar üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Haluk Yavuzer: “Çocuğun toplumsal gelişiminin temeli aile-çocuk ilişkisine dayalıdır. Çocuk önce aileye, sonra çevreye güvenir. Ailede bu güveni sağlayamayan çocuklarda istismara eğilimin fazla olduğunu görmekteyiz.” diyerek çocuk-aile ilişkisine dikkat çekti.  En son kaleme aldığı “Şiddet Dili” isimli kitabıyla adından söz ettiren Prof. Dr. Özcan Köknel’in ve çocuk cerrahisi konusundaki çalışmalarının yanı sıra hâlen Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği’nin başkanlık görevini sürdüren Prof. Dr. E. Tolga Dağlı’nın konuşmaları ile devam eden seminerde “Öfke ve Şiddet”, “ İstismar ve İhmal” konuları da masaya yatırıldı. 

Devamında gerçekleştirilen panellerde; Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kadının Statüsü Müdürlüğü, Kadın Politikaları Daire Başkanı İnci Kirdaban, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Arka Sokaklar dizisinin senaristleri Ahmet Yurdakul ve Ozan Yurdakul, 2007 yılında Unicef Türkiye İyi Niyet Elçisi seçilen gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu da yer aldı. Çocuk istismarı konusunda İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden hukukçu Gökçeçiçek Ayata ise Türkiye’nin uluslararası anlaşmalara uyum içerisinde olduğunu ancak resmi verilerin 16 ve 18 yaşları arasındaki yaş dilimine dayandığını vurguladı.  

Uluslararası çapta ün kazanmış fotoğraf sanatçısı Dilan Bozyel, doğu ülkelerinde uzun yıllardır devam etmekte olan çocuk yaşta evlilikler ile ilgili, bir çocuk gelinin hayatından sahneler sunan “Babam Beni Sevmiyor” isimli sergisi ile seminere destek verdi. Öğrencilerin, çocuk istismarı konusunun medya yansımalarından oluşturduğu kolaj çalışmalarının sergilendiği ve Marketing Toys’un destek verdiği seminer ziyaretçiler tarafından ilgiliyle izlendi. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)