adscode
adscode

Çocuklar bugün grevde! Yaşamak ve yaşlanmak istiyoruz

İklim aktivisti 16 yaşındaki Greta Thunberg'in öncülüğünde bugün başlayacak Küresel İklim Grevi 27 Eylül'e kadar dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilecek. İklim grevinin İstanbul ayağında ilk buluşma noktası bugün saat 14.00'te Kadıköy İskelesi.

Çocuklar bugün grevde! Yaşamak ve yaşlanmak istiyoruz
Eğitim
Güncelleme : 20-Sep-19 14:28

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in öncülüğünde bugün başlayacak Küresel İklim Grevi 27 Eylül'e kadar dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilecek. Küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden olan hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarının tüketimine alternatif bulunması için başlatılan grevde, "herkes için adil iklim şartları" talep ediliyor. Tarihte görülen en büyük iklim grevi olması beklenen hareketin çıkış noktasını ise, 16 yaşındaki Thunberg'in başlattığı "Friday for Future" (Gelecek için Cuma) grevleri oluşturuyor.

20-27 Eylül iklim grevi haftasında da dünyanın dört bir yanında ve Türkiye'de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. İklim grevinin İstanbul ayağında ilk buluşma noktası Kadıköy İskelesi. İskelede bugün saat 14.00'te yapılacak açıklamanın ardından Yoğurtçu Parkı'nda ‘Sıfır Gelecek' adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek.

Milliyet gazetesinden Gökhan Kam'a konuşan genç iklim aktivistleri, yaşadıkları gelecek kaygısını anlattılar. 

"BİZ ÇOCUKLAR YAŞAMAK, YAŞLANMAK İSTİYORUZ"

Gençlerden biri de 10 yaşındaki Rüya Aygüneş, "Büyükler çocukları hiç dinlemedi. Hala dinlemiyorlar. Bizlere yalan söylemeye devam ediyorlar. İklim krizinin ne kadar büyük bir felaket olduğunu anlamıyorlar. Dünyayı çocuklar yönetseydi ne çevre sorunu olurdu, ne savaşlar olurdu ne de hayvanlara eziyet edilirdi" dedi. 

Eyleme Bodrum Turgutreis Meydanı'nda katılacağını belirten Rüya Aygüneş, "Ağaçlar yok oluyor, buzullar eriyor, bitmek bilmeyen yangınlar başlıyor. Dünya ısınıyor. Biz de mercanlar gibiyiz. Ateşimiz çıktığında ne kadar bitkin, kötü oluyoruz. Vücut sıcaklığımızın 2 derece arttığını düşünün. Buna ne kadar dayanabiliriz? Ateşimizi düşürmezsek öleceğiz. Biz çocuklar yaşamak, yaşlanmak istiyoruz" dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE SEBEP OLAN YETİŞKİNLER"

Ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi Atlas Sarrafoğlu (12) ise şunları söyledi:

"Çevreyi temizleyebiliriz ama iklimi temizleyemeyiz. İklim krizini durdurmak için bir şeyler yapmak lazım. Bu yüzden de yetişkinlere sesimizi duyurmak gerekiyor. Çünkü iklim değişikliğine sebep olan onlar. Bize derslerde ülkemizin medeniyetin ilk kurulduğu yerde olduğu öğretiliyor. Ben medeniyetin kurulduğu bir ülkede bütün medeniyetin çöktüğünü görmek istemiyorum. Bilim insanları iklim krizleri yüzünden savaşlar ve büyük göçler olacağını söylüyor. Ben de savaşlar yüzünden evimi terk etmek istemiyorum. Öncelikli talebimiz Türkiye'nin önce Paris İklim Anlaşması'nı meclisimizde kabul etmesi."

“11 YILIMIZ KALDI”

Ortaokul 7'inci sınıf öğrencisi Deniz Çevikus da, "Küresel ısınmayı durdurmak için 11 yılımız kaldı. Eğer 11 yıl içerisinde küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutamazsak artık durdurulmayacak bir boyuta gelecek. Kendimizle birlikte dünyada yaşayan diğer canlılara da zarar vermiş olacağız. Bizim yarattığımız krizden dolayı onların çektiklerini acıları duymak beni çok üzüyor. Yaşanılabilir bir gelecek oluşturmak için harekete geçiyoruz. Herkesi grevimiz bekliyoruz" diye konuştu.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)