adscode
adscode

Çocuklar "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi"yi masallarla öğrenecek

MEB'in geçen yıl 4. sınıflarda zorunlu olarak okutulmaya başlattığı dersin öğretim programına ilişkin paydaşların görüş ve önerilerinin ele alınacağı 2 günlük çalıştay başladı.

Çocuklar "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi"yi masallarla öğrenecek
Eğitim
"İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi" dersi çalıştayı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca ilkokul 4. sınıflarda zorunlu olarak okutulmaya başlanan "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi" dersi öğretim programı değerlendirme çalıştayı başladı. 

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Hüseyin Şirin, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen çalıştaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, orta öğretimde bir süredir okutulan Demokrasi ve İnsan Hakları seçmeli dersine ilişkin pek çok paydaştan çeşitli görüşler aldıklarını söyledi.

Bu ders kapsamında öğrencilere kazandırılmaya çalışılan, insan hak ve özgürlükleri, demokrasi, aktif vatandaşlık, çoğulcu bakış, barış ve uzlaşma gibi kavramların daha erken yaşlarda ele alınması gerektiğine ilişkin görüşlerin kurula ulaştığını aktaran Şirin, bu kapsamda İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi olarak adı konulan dersin 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren ilkokul 4. sınıflarda zorunlu ders olarak okutulmaya başlandığını hatırlattı.

Dersin kitabının da farklı bir biçimde tasarlandığını dile getiren Şirin, klasik bir ders kitabı mantığıyla değil, bin yıllık gelenekten gelen masalları da programa dahil ettiklerini anlattı. Şirin, dersin programına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Öğrenciler, derste masalları okuyorlar ve sonra o masaldaki kahraman ve olaylarla ilgili tartışmalara geçiliyor. Sınıfta rol paylaşımları oluyor ve kavramlar, masal ve güncel terminoloji bağlamında tartışılıyor. Bu ders programı, çok ses getirdi ve öğretmenler bu tarzı çok beğendi. 'İnsanı insan yapan onun değeridir' anlayışıyla hareket ettik. Talim ve Terbiye Kurulu olarak şimdi de 2015-2016 eğitim öğretim döneminden itibaren okutulmaya başlanan bu dersin öğretim programına ilişkin çeşitli paydaşların görüşlerini ele almak üzere çalıştay düzenledik."

Şirin, çalıştayda, programın hedeflenen konuları uygulama konusunda yeterli olup olmadığı, avantajları, zorlukları ve kazanımlarının 2 gün boyunca öğretmenler, akademisyenler ve uzmanlarla ele alınacağını kaydetti. 

- "Zihinsel bariyerler kaldırılsın"

İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersine ilişkin program hazırlanırken, "istişare" gibi kavramların ön plana çıkarıldığını anlatan Şirin, programda "insani değerleri benimseyen", "hak ve özgürlük, sorumluluk bakımından çocuk olmanın ayrıcalıklarını keşfeden", "hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesi için sorumluluk üstlenebilen", "işbirliğine dayalı ve demokratik kararlar alabilen bireyler" yetiştirmenin hedeflendiğini ifade etti. 

Çalıştaya katılan öğretmen, akademisyen ve uzmanların kazanımlar üzerinde müfredata eleştiri getirmelerini istediklerini aktaran Şirin, "Çalıştaya katılanların zihinsel bariyerleri olmadan ve kendilerini sınırlandırmadan programa katkı sağlanması en temel amacımız." dedi.

Eğitim programlarında günün ihtiyaçlarına göre iyileştirmeler yapılmasının eğitim sisteminde çok önemli bir rol oynadığının altını çizen Şirin, "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi programının yazılma sürecinde aktif olarak görev alan öğretmenlerle bu sürece dahil olmamış öğretmen, akademisyen ve uzmanları bir araya getirdik. Böylece dersi okutan öğretmenlerin gözüyle de programı değerlendireceğiz." diye konuştu.

Derse ilişkin öğretim programının evrensel standartlara uygun, milli ve toplumsal değerlere dayalı bir nitelikte eğitim ve öğretim sistemi içerisinde yerini alması gerektiğine işaret eden Şirin, "Bakanlığımız, çağdaş eğitim anlayışı içinde öğrenen, sürekli geliştirip değerlendiren, çağın ve çevrenin gerektirdiği değişikliklere uygun ürün ve süreç geliştiren bir Ar-Ge anlayışıyla desteklenen nitelikli bir eğitim sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır." değerlendirmesini yaptı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)