adscode
adscode

Çocuklarda göğüs ağrısı, ciddi hastalıkların sinyali olabilir

Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Demir, çocuklarda göğüs ağrısının, başta kalp hastalıkları olmak üzere ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi.

Çocuklarda göğüs ağrısı, ciddi hastalıkların sinyali olabilir
Sağlık
Devam eden şikayetler olduğunda uzmana gösterilmenin yararlı olacağını belirten Demir, "Çocuklarda göğüs ağrısı nadiren ciddi bir sistemik hastalık ve kalp hastalığını gösterir. Kız ve erkeklerde eşit oranda olmak üzere, 13 yaşları civarında özellikle sık görülüyor. Sıklıkla neden bulunamasa da (yüzde 85’e varan oranlarda) genellikle göğüs kafesi kemikleri, göğüs kafesi kaslarında gerilme ve travma sonrası, akciğer problemleri sonrası rastlanıyor. Her zaman için kalp kaynaklı nedenlerin nadir (yüzde 4) ama ciddi olduğu ayrıca 12 yaşından sonra da psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır’’ dedi.
Demir, kalp dışı nedenleri şöyle sıraladı:
"Göğüs kafesi problemler (iltihabi ve yapısal bozuklukları)
Göğüs kafesi travmaları
Öksürüğe bağlı kas yorulması
Solunum yolu hastalıkları (egsersize bağlı astım, zatüre, akciğer etrafında su toplanması, akciğerden hava kaçağı, grip sonrası vb.)
Sindirim sistemi hastalıkları (reflü, ülser, yemek borusu ve mide iltihabi hastalıkları, fıtık, safra kesesi iltihabi hastalıkları)
Psikolojik
Diğer (meme ağrıları, zona hastalığı)".
Demir, kalp kaynaklı nedenleri şöyle sıraladı:
"Yapısal kalp hastalıkları (kapak darlıkları, kalp kası kalınlaşması)
Mitral kapak prolapsusu (yaylanması)
Koroner arter hastalıkları
Uyuşturucu bağımlılığı
Aorta’nın anevrizması (Marfan hastalığı vb.)
Kalp ameliyatı sonrası
Kalp zarı iltihabi hastalıkları
Kalp kası iltihabi hastalıkları
Ritim bozuklukları".
Demir, şu tavsiyelerde bulundu: "Diğer taraftan, kalp kaynaklı ağrıların egzersiz, soğukta kalma, stres ve çok yemek yeme sonrası oluşabileceği de akılda tutulmalıdır. Birkaç saniye ile birkaç dakika süren ağrılar genellikle bir hastalığı düşündürmez. Yine küçük çocukların ağrı diye ifade ettikleri şikayetin ağrı olmadığı düşünülerek, anneler tarafından durum dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Sonuç olarak, çocuklarda göğüs ağrıları nadiren ciddi hastalıkları düşündürür. Devam eden şikayetler olduğunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır". 

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)