adscode
adscode

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat

Özellikle nezle, grip, sinüzit, farenjit ve bademcik iltihapları gibi hastalıkların yaygınlaşması ile kış aylarında 7 yaşına kadar olan çocuklarda orta kulak iltihabı şikayetlerinde artış gözleniyor.

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat
Sağlık
Anne babalar tarafından fark edilmeyen ve kısa sürede tedavisi yapılmayan orta kulak iltihaplarının ciddi sorunlara yol açtığını belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Pata, mikropların orta kulağa, boğaz ve burun enfeksiyonları esnasında genizden östaki borusu aracılığı ile ulaşmasıyla oluştuğunu söyledi. Pata, hastalığın baş dönmeleri, kulak zarında hasar hatta yüz felcine kadar ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Çocukluk çağının en sık doktora başvuru gerekçelerinden biri olan orta kulak iltihabı; kulak ağrısı, kulak akıntısı, ateş (her zaman olmayabilir), geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü, bebeklerde ağlama, huzursuzluk, kulak kepçesini çekiştirme, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, işitme azlığı daha nadir olarak da kulaklarda çınlama, dolgunluk ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. 

HEKİME NE ZAMAN BAŞVURULMALI?

Bu belirtiler görüldüğünde uzmana gidilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Pata, orta kulak iltihabında sık yapılan hatalara da değindi. Ailelere uyarıda bulunan Pata, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların burnunu sümkürtmeye ve basınçlı okyanus suyu spreyleri ile çocuğun burnunu temizlemeye çalışmanın yanlış olduğunu söyledi. 

BU FAKTÖRLER RİSKİ ARTIRIYOR 

Dr. Pata, çocuklarda orta kulak enfeksiyonuna yatkınlık yaratan durumları şöyle aktardı: “Anne sütü almamak, biberonla beslenirken veya meme emerken yatarak beslenmek, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, alerji, larengofarengeal reflü, pasif de olsa sigara içiciliği, kreş ve okul gibi kalabalık ortamlarda yaşamak, kalabalık aileler, bağışıklık sistemi problemleri, yarık damak gibi bazı doğumsal rahatsızlıklar risk faktörleri arasındadır.”

ÇOCUĞUNUZU ORTA KULAK ENFEKSİYONUNDAN KORUYABİLİRSİNİZ

Çocukların bu hastalıktan korunması için yapılması gerekenlere dikkat çeken Dr. Pata, “Yukarıdaki risk faktörlerinden sakınmak gerekir. Özellikle küçük yaştaki çocukların anne sütü almasına dikkat etmeliyiz. Beslenme esnasında çocuğun yatay düzlemle en az 45 derecelik açıda olması gerekir. Ayrıca çocuklarımızın yatmadan iki saat öncesinden itibaren yeme içmesini kesmeliyiz. Sigara dumanı ile temasını da kesinlikle önlemeliyiz” şeklinde konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)