adscode
adscode

Denklik muamması!

Binlerce hatta on binlerce denklik mağdurunun olduğu iddia ediliyor.

Denklik muamması!
Milliyet Diyalog

Yurt dışından aldıkları diplomaların YÖK tarafından onaylanmasını yıllarca bekleyenler var.

Konu, TBMM’nin en önemli gündem maddelerinden biri. Çünkü mağdurlar, milletvekillerinin kapısını sürekli olarak aşındırıyor.

 

Bu konuda siteler, dernekler, platformlar kurdular ama nafile.

YÖK Nuh diyor, peygamber demiyor.

ÖSYM aracılığıyla kendi gönderdiği öğrencilerin bile denkliğini tanımıyor. Yaptığı sınava girenlerin hiçbiri bu sınavı aşamıyor...

Bu yöndeki en büyük itirazlar da zaten bu yönde.

Madem bir sınav yapıyorsun, yurt içinden mezun olanlar da girsin, madem devam zorunluluğu getiriyorsun, Türkiye’deki üniversitelere de getirilsin, madem o üniversiteleri tanımıyorsun, niye öğrenci gönderiyorsun diyorlar. Haksız da sayılmazlar...

Dünyanın dört bir yanında tanınan diplomaların burada tanınmamasının mantığını anlamak zor ama YÖK’ü dinleyince, onlara hak vermemek de elde değil. Ama üç beş bin kişi usulsüzlük yapıyor diye herkese eziyet çektirmelerinin mantığını anlamak, dayatmalarını kabul etmek çok zor!..

Rakamlar korkunç!

YÖK’ün denklik adına çektirdiği eziyetleri akıl sır almıyor ama yurt dışından alınan her diplomayı olduğu gibi kabul etmek de mümkün değil. Bu durum sadece bizde değil, dünyanın her yerinde aynı. Dünkü gazeteleri okuduysanız, Amerika’da pek çok ünlü çocuklarını para karşılığında en iyi üniversitelere yerleştirmiş!..

Gelelim YÖK’ün verdiği bilgilere. İşte o çok önemli ayrıntılardan bazı satır başları:

- Sahte belge, yasalara aykırı yatay ve dikey geçiş, yetersiz kalış süresi nedeniyle en fazla reddedilen bölümlerin başında hukuk, tıp, işletme, inşaat mühendisliği ve mimarlık geliyor.

- 2018’de başvurusu reddedilenlerin yüzde 20’si eğitim gördükleri ülkede yetersiz kalış süresinden kaynaklanıyor. Örneğin, Bulgaristan’da 8 gün, Kosova’da 34 gün, Bosna-Hersek’te 38 gün kalan öğrenciler, hukuk diploması alarak denklik başvurusunda bulundu.

- Makedonya’da 8 gün kalan bir öğrenci, mühendislik diploması, KKTC’de 28 gün kalan bir başka öğrenci özel eğitim alanında tezli yüksek lisan diploması alarak denklik istedi.

 

Yazının devamı için tıklayınız


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)