adscode
adscode

Dershanelerde kapanma iptal şimdi ne olacak?

Dershanelerin kapatılmasının iptal olması taşları yerinden oynattı. Temel lise formülü çöktü. Temel liseler yeniden dershane olmak istiyor. Ancak şu an bir dershane mevzuatı yok. Haliyle yeni dershane…

Dershanelerde kapanma iptal şimdi ne olacak?
Kurslar
Anayasa Mahkemesi (AYM), dershanelerin kapanmasını ve zorla okula dönüşmesini düzenleyen kanunla ilgili ertelenen kararını 1.5 yıl sonra verdi. Yüksek Mahkeme dershaneleri kapatan düzenlemeyi 12’ye 5 oyçokluğuyla iptal etti. Öğrenci ve veliler, dershaneciler, temel liseye dönüşen kurumlar, hepsi “Şimdi ne olacak” diye soruyor.

TOP BAKANLIK’TA
AYM’nin kararı sonrası gerekçeli kararın açıklanması bekleniyor. Kararın açıklanmasının ardından top düzenlemenin sahibi Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) olacak. Bakanlığın gerekçeli kararın açıklanmasının ardından mevzuatta yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Düzenleme hayata geçirilirken mevzuatta dershanelerin kuruluşuyla ilgili bütün maddeler çıkarılmıştı. Yani şu an yeni bir dershane kurulması mümkün değil. Dolayısıyla Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yeni bir düzenleme yapılarak dershane kurulum şartlarının yeniden eklenmesi bekleniyor.

MAĞDUR OLANLARA HUKUK YOLU
AYM’nin kararı sonrası gerekçeli kararın açıklanması bekleniyor. Kararın açıklanmasının ardından top düzenlemenin sahibi Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) olacak. Bakanlığın gerekçeli kararın açıklanmasının ardından mevzuatta yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Düzenleme hayata geçirilirken mevzuatta dershanelerin kuruluşuyla ilgili bütün maddeler çıkarılmıştı. Yani şu an yeni bir dershane kurulması mümkün değil. Dolayısıyla Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yeni bir düzenleme yapılarak dershane kurulum şartlarının yeniden eklenmesi bekleniyor.

DERSHANE  ÖĞRETMENLERİNİN KADROYA ALIMI DA İPTAL
MEB düzenleme yapılırken 60 bin dershane öğretmeninin mağdur edilmeyeceğini belirterek bu öğretmenlerin KPSS’ye girmeden kadroya alınacağı sözünü vermişti. Düzenleme sonrası binlerce öğretmen işsiz kaldı. MEB sadece 6 yıl dershanecilik yapan 3 bin dershane öğretmenini kadroya alacağını duyurarak kılavuz yayımladı. Ancak AYM’nin kararı, kadroya geçmek isteyen bu 3 bin öğretmenin de hayalini suya düşürdü. Çünkü bu öğretmenlerin kadroya alımı konusu da dershane kapatma düzenlemesinin içindeydi. Dershane kararı, bu düzenlemeyi de iptal etmiş oldu.

DÖNÜŞEN KURUMLARDA PANİK VAR
Dönüşüme başvuran 2 bin 262 dershaneden 2 bin 228’inin ön başvurusu kabul edildi. Bunlardan 364’ü MEB tarafından onaylanarak temel lise oldu. Ancak dönüşen kurum sayısı bu rakamla sınırlı değil. Dönüşüme başvuran dershanelerden bir kısmı özel ilkokul, anaokulu, etüt eğitim merkezi, sürücü kursu gibi farklı kurumlara dönüştü. Bu kurumların geleceği MEB’in yapacağı yeni düzenlemeye bağlı.

Başbakan Davutoğlu: Hukuka saygımız var
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AYM’nin kararıyla ilgili şunları söyledi: “Hukuka saygımız var. Gerekçeli karar elimize ulaştıktan sonra herhangi bir hukuki boşluk oluşmaması için atılması gereken adımları tespit edeceğiz. Alacağımız tedbirler hususunda kimsenin şüphesi olmasın.”

Bakan Nabi Avcı: Öğrencileri ortada bırakmayız
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AYM’nin gerekçeli kararının henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. “Karar ne olursa olsun öğrencilerimizin hiçbirini ortada bırakmayız” ifadelerini kullanan Avcı, “Kamuoyunun meseleyi doğru değerlendirebilmesi için şunu bilmesinde fayda var; AYM’de açılan dava yedi maddenin iptaliyle ilgiliydi. Bu yedi maddenin hangilerinin hangi gerekçeyle iptal edildiği, tümüyle mi, kısmen mi değiştirildiği ortaya çıkmadan yapılacak her türlü yorum spekülasyon olur” dedi. Avcı, gerekçeli karar açıklandıktan sonra MEB olarak ne yapılacağını paylaşacaklarını aktardı. 

GEREKÇELİ KARARDAKİ BOMBA
AYM kararı sonrası, gözler gerekçeli karara çevrildi. Gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Ancak gerekçeli kararın ne zaman açıklanacağı ve AYM’nin düzenlemenin yapılması için ne kadar süre verdiği kritik önemde. Eğer gerekçeli karar 1 Eylül’den önce açıklanmazsa dershaneler o tarihte faaliyetlerini durdurmak zorunda. Diğer yandan AYM daha önce bazı kararlarda iptal ettiği kanunlarla ilgili yeni düzenlemenin yapılması için 2 yıl gibi uzun süreler vermişti. MEB, AYM’nin kararına göre düzenlemeyi süreç içinde herhangi bir tarihte yapabilir. Eğer düzenleme gecikirse birçok kurum öğrenci alamadığı için kapanma noktasına gelebilir. 

DERSHANE VE DÖNÜŞÜM KONUSUNDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER
Dönüşmeyen dershaneler eğitime devam edebilecek mi, dönüşen ve temel lise olanların geleceği ne olacak, öğrenciler dershaneye kayıt olabilir mi? Yönetim Bilimi Uzmanı ve Maarif Müfettişi Doğan Ceylan, 5 milyon öğrenci ve ailesi, 100 bin çalışan ve dershane sahiplerinin merak ettiği soruları Meydan okurları için cevapladı.

Dershanelerin geleceği ne olacak? Kaç dershane var? Kayıtlar başlayacak mı?
Şu an dönüşüm için başvuru aşamasında bekleyen ya da başvurusu kabul edilmediği için dershane olan 2.000 civarında dershane var. Dönüşmeyip halen açık olan dershaneler öğrenci kaydı alabilir. Öğrenciler gönül rahatlığıyla dershanelere kayıt olabilir.

Dönüşüme başvuran ve henüz başvurusu kabul edilmeyenler ne olacak?
Bir kuruma dönüşüm için müracaatta bulunan dershanelerin talepleri sonuçlanmamış ise bu taleplerinden vazgeçtikleri takdirde dershane olarak çalışmaya devam etmeleri mümkündür. 

Dönüşüme başvuran ve kabul edilenler ne olacak?
Dönüşümü tamamlanmış  olanların dershane olarak çalışması mümkün değil. Dönüşüm konusu AYM’nin iptal ettiği düzenlemeden farklı bir yasa olduğu için bu kurumların geri dönüşü bu mevzuat şartlarında mümkün değil. Bu kurumlar dönüştükleri yapıda faaliyetini sürdürecek.

Öğrenci ve veliler ne yapacak?
AYM’nin gerekçeli kararı ve MEB’in bu karara göre yeni yol haritası beklenmeli. Temel liseye kayıt olanlar eğitimlerini sürdürebilir. Ancak temel liselerin bir bölümü de dershaneye dönmek istiyor. Çocuğu temel lisede olan veliler MEB’in bu kurumlar hakkındaki kararını beklemeli.

Temel lise olanlar tekrar dershaneye dönebilir mi?
Bakanlık 16.7.2014 tarihinde dershane açılışına ilişkin yönerge maddesini iptal etmişti. Temel lise, okul veya başka bir kuruma dönüşen dershanelerin tekrar dershaneye dönebilmesi için öncelikle MEB’in Standartlar Yönergesi’nde dershane açılışına ilişkin maddeleri yeniden eklemesi gerekli. Bakanlık bunu eklerse o zaman kurumlar tekrar dershane açılışı için müracaatta bulunabilirler. Şartları uygun olanlar açılabilir.

MEB yeni düzenlemelerle dershanelerin önünü tıkayabilir mi? Yeni dershane açmak mümkün mü?
Bakanlık, Standartlar Yönergesi’nde yapılması gereken düzenlemeyi yapana kadar dershane açılışları mümkün olmaz. Standartlar eskisine göre daha ağır kriterlerle belirlenirse daha önce dershane olarak çalışan ve başka kuruma dönüşen dershane aynı binada dershane olarak açılamayabilir. Bakanlığın tutumu ve getireceği standartlar çok önemlidir.

meydangazetesi

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)