adscode
adscode

Devlet "Güneşi" Gördü

Enerji projeleri için verilen yatırım teşviklerinin rotası güneşe dayalı enerji üretimine kaydı.

Devlet "Güneşi" Gördü
Türkiye'den Haberler

Enerji projeleri için verilen yatırım teşviklerinin rotası güneşe dayalı enerji üretimine kaydı. Ekonomi Bakanlığının şubat ayında yatırım teşvik belgesi verdiği 35 enerji üretim projesinin 28'ini güneş enerjisantralleri oluşturdu.

Enerjide yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilen öncelik, teşvik politikalarında da kendini gösteriyor. Şubatta verilen teşvik belgelerinin dağılımında da bu eğilim güçlü şekilde ortaya çıktı.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, şubat ayında 35 elektrik üretim tesisi yatırım teşviklerinden yararlanma olanağına kavuştu. Desteklenecek elektrik üretim tesislerinin devreye girmesiyle Türkiye'nin kurulu gücüne 471 megavatlık katkı olacak.

Söz konusu projelerin sabit yatırım tutarı yaklaşık 708 milyon lirayı buluyor. Projelerin hayata geçmesiyle de 500 civarında kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Yatırım teşviklerinden yararlanmaya hak kazanan tesislerin kaynaklara göre dağılımına bakıldığında "aslan payı"nı güneşe dayalı elektrik üretim santralleri aldı. Desteklenecek 35 projenin 28'ini güneş enerjisantralleri oluşturdu. Ayrıca 3 rüzgar birer de jeotermal, biyokütle, kömür ve hidroelektrik enerjisantrali yatırım teşvikleriyle desteklenme kapsamına alındı.

Enerji üretim projeleri, bu çerçevede KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi yatırım teşviklerinden yararlanacak.

Teşvik kapsamında değerlendirilen güneş enerji santrallerinin 11'i Nevşehir'de, 8'i Konya'da, 4'ü Isparta'da kurulacak. Ayrıca Kayseri, Antalya, Muğla, Burdur ve Eskişehir'de birer güneş santrali de faaliyete geçtiğinde elektrik üretimine katkıda bulunacak.

Söz konusu güneş enerji santralleri 1 megavat ve altındaki kurulu güce sahip lisanssız üretim tesislerinden oluşuyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarına ayrıca üretim sürecinde alım garantisi veriliyor.

Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de yıllık 380 milyar kilovatsaatlik güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.

Lisanslı güneş enerjisi projelerinin yatırım aşamasına gelmesiyle yakın zamanda daha büyük kurulu güce sahip güneş enerjisi projelerine yönelik yatırım teşvikleri gündeme gelecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)