adscode
adscode

Devlet yurtlarından bin 332 engelli faydalanıyor

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrenci yurtlarını özel engelli odaları, toplu kullanım alanlarındaki kılavuz çizgileri, merdiven rampalarıyla engelliler için yeniden düzenledi.

Devlet yurtlarından bin 332 engelli faydalanıyor
Eğitim
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda kalan bin 332 engelli öğrenci, özel engelli odaları, toplu kullanım alanlarındaki kılavuz çizgileri ve merdiven rampalarıyla tasarlanan yurtları rahatça kullanabiliyor.

Türkiye genelinde, yüksek öğrenim öğrencilerine çağdaş ve güvenilir barınma, beslenme, kredi ve burs hizmeti veren KYK'ya bağlı 682 yurt bulunuyor.

81 il ve 207 ilçe ile KKTC'de bulunan yurtların 551 bin 721 olan kapasitesi, gelecek yıl ağustos ayında 660 bine, 2019 yılında ise 770 bine çıkarılması hedefleniyor.

Yurtlarda barınan şehit ve gazi çocukları, anne, babası vefat etmiş ve devlet koruması altındaki öğrencilerden yurt ücreti alınmıyor. Bu imkandan 2015-2016 öğretim döneminde 2 bin 595 öğrenci yararlandı.

Ayrıca, bin 332 engelli öğrenci KYK yurtlarındaki özel odalardan faydalanıyor. Yurtlar, engellilerin hayatını rahatça sürdürebileceği şekilde tasarlanıyor.

Yurtlarda, engelli öğrenciler için özel engelli odaları, toplu kullanım alanlarında kılavuz çizgileri, merdiven rampaları bulunuyor.

Öğrenciler birçok faaliyete gönüllülük esasına göre katıldı

Öğrencilerin ders dışı zamanlarını iyi değerlendirebilmesi, akademik, sosyal, kültürel, milli ve manevi yönden gelişimlerini sağlayabilmesi, yurtlarda aynı ortamı paylaştığı arkadaşlarıyla birlik ve beraberlik duygularını pekiştirebilmesi amacıyla eğitim, sosyal, kültürel, sportif alanlarda faaliyetler de gerçekleştiriliyor.

Psiko-sosyal servislerde öğrencilere koruyucu ruh sağlığı hizmeti de veriliyor, yurtlara yeni kayıt yaptıran öğrencilere uyum sağlamaları için oryantasyon programları düzenleniyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde düzenlenen KYK faaliyetlerine 1 milyon 69 bin 657 öğrenci katıldı.

Bu rakam bir önceki yıl 713 bin 720 olarak tespit edilirken, öğrenciler "Din ve Değerler Eğitim", "Atölye Çalışmaları", "Medeniyet Söyleşileri", "Diğer Eğitimler", "Sosyal Sorumluluk Projeleri", "Milli Dini Gün ve Bayramlar", "Önemli Gün ve Haftalar", "Gezi ve Kamp Programları", "Kültürel ve Sanatsal Programlar", "Sportif Faaliyetler" gibi ana başlıklar ve alt başlıklarda açılan birçok eğitim ve faaliyete gönüllülük esasına göre katılıyor.

Down sendromlu bir genç dans gösterisi yapacak

Yurtlarda engelliler için de birçok faaliyet düzenleniyor. 2015-2016 öğretim yılında engellilerle ilgili 138 faaliyete 3 bin 854 öğrenci katıldı.

KYK, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası için ise bir çok etkinliği hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda rehabilitasyon merkezi, engelliler okulu, ilgili sivil toplum kuruluşları ziyaret edilecek. Farkındalık çalışmaları çerçevesinde özel eğitim gören çocuklara boyama kitabı hediye edilecek, belgesel ve film izlenimi olacak. İlgili derneklerden temin edilecek broşürler dağıtılacak.

Down sendromlu bir genç kıza kına gecesinin yapılacağı ve gelinlik giydirileceği etkinlikler kapsamında, down sendromlu bir genç de dans gösterisi sunucak.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)