adscode
adscode

Devletten 8 saat özel eğitim desteği

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü engelli bireyler oluşturuyor, ancak engelli yakını ailelerin çoğu devletin sağladığı imkanlardan habersiz.

Devletten 8 saat özel eğitim desteği
Eğitim
Özellikle son yıllarda atılan adımlar sayesinde engelliler bugün ücretsiz eğitimlerden yararlanabiliyor, evde bakıma ihtiyaç duyanların bakım ücretleri karşılanıyor, kendilerine özel spor merkezlerini kullanabiliyor ve engelli maaşı alabiliyorlar.

Engelliler için özel eğitim okulları da bu imkanlardan biri. Aileler bu hizmetin ücretli olduğunu düşünüyor ancak devlet destekli bu okullarda engelli vatandaşlar ayda 8 saat ücretsiz eğitim alabiliyor. İşte sağlanan bu imkanlarla hayata adeta yeniden başlayanlardan bazıları:

 İsmail Olgun: 4 yıllık özel eğitiminin ardından Engelli Kamu Personeli Sınavı'nda gösterdiği başarı ile MEB'e atanmaya hak kazandı. Halen MEB'e bağlı bir okulda çalışıyor.

 İbrahim Yılmaz Yitük: 2010 yılında özel okulda devletin sağlamış olduğu imkanla ücretsiz eğitime başladı. Annesinin tek hayali, çocuğunun parka yürüyerek gitmesiydi. İbrahim, artık parka koşarak gidiyor.

 Beray Emir Tokucu: 5 yaşına kadar yürüyemiyor, konuşamıyor ve gelişim geriliği bulunuyordu. 2016 yılında Özel Sporcular Federasyonunun düzenlediği Marmara Bölgesi yüzme turnuvasında aldığı derece ve ayrıca kazandığı madalyalarla ailesini gururlandırmaya devam ediyor.

İMKANLAR KULLANILMIYOR
Türkiye'de bugün itibariyle 2 bin 178 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Bu okullardan biri olan Ayça Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin Genel Müdürü Sercan Kayacı, "Çoğu engelli yakını devletin sağladığı imkanlardan habersiz. Tedavisi mümkün olup da geç kalınmış birçok engelliyle karşılaşıyoruz" dedi.

SABAH
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)