adscode
adscode

Dijital dünya önümüzdeki 6 yılda 10 kat büyüyecek

​Veri üretme yeteneğimiz sınırları zorluyor. EMC'nin Dijital Dünya Araştırması'na göre, 2020'de 44 trilyon gigabyte'lık bir veri büyüklüğü söz konusu.

Dijital dünya önümüzdeki 6 yılda 10 kat büyüyecek
Bilim Teknoloji
Dijital dünyanın büyüklüğüyle ilgili çok sayıda araştırma, yakın gelecekte hayal edilen büyüklüklerin de aşılacağını gösteriyor. Bu yıl yedinci kez gerçekleştirilen ve bu alanda en kabul gören analizlerden biri olan "EMC Dijital Dünya Araştırması", 2020 yılında ulaşılacak noktayı da gösteriyor.

Araştırmaya göre bugün dijital dünyayı oluşturan veri miktarı, dünya ile ay arasındaki mesafenin üçte ikisine uzanacak bir raf dolusu iPad Air dolduracak miktarda. Bu da kabaca 253.704 kilometrelik bir mesafe anlamına geliyor. Yine bugünkü değerlere baktığımızda, ortalama bir hanenin, her biri 32 GB'lık 65 iPhone dolduracak kadar veri ürettiği görülüyor. 2020'de bu miktarın 318 iPhone'a eşit hale geleceği tahmin ediliyor.

EMC Dijital Dünya Araştırması, her yıl üretilen veri miktarını ölçen ve tahminlerde bulunan tek araştırma olma özelliğini taşıyor. “Fırsatların Dijital Dünyası: Zengin Veri ve Nesnelerin İnterneti’nin Artan Değeri” başlıklı bu seneki çalışma IDC tarafından gerçekleştirilen araştırma ve analizleri içeriyor. Araştırma kablosuz teknolojilerin, akıllı ürünlerin ve yazılım tanımlı işletmelerin ortaya çıkmasının, dünyadaki veri miktarının aşırı artmasındaki önemli rolünü ortaya koyuyor. Dijital dünya biraz da Nesnelerin Interneti’ne bağlı olarak her iki senede bir, iki kat büyüyor. 2013-2020 yılları arasında dijital dünyanın 4.4 trilyon gigabayttan 44 trilyon gigabayta çıkarak 10 kat büyümesi bekleniyor.

Ayakkabınız da veri üretimine katkıda bulunuyor

Nesnelerin İnterneti günlük yaşamda kullanılan milyarlarca nesneden oluşuyor. Bu nesnelerin özelliği her birinin özgün tanımlayıcılarla donatılmış olması ve verileri otomatik olarak kaydetme, raporlama ve alma yeteneğine sahip olması. Ayakkabınızın içinde ne kadar hızlı koştuğunuzu takip eden bir sensör ya da trafik akışını izleyen bir köprü buna örnek olarak gösterilebilir. IDC’ye göre internete bağlanabilen cihaz ya da nesne sayısı günümüzde 200 milyara ulaşıyor. Bunun yüzde 7’si (14 milyar) halihazırda internete bağlı durumda ve Internet üzerinden iletişim kuruyor. Internete bağlı bu cihazlar bugün dünyadaki veri miktarının yüzde 2’sini teşkil ediyor. IDC, 2020 senesinde internete bağlı cihaz sayısının 32 milyara ulaşacağını ve dünyadaki verilerin yüzde 10’unu teşkil edeceğini öngörüyor.

Bu olağanüstü durum müşterilerle iletişim kurmada radikal ve yeni yöntemler sunacak, ticaret döngülerini modernize edecek ve operasyonel maliyetleri azaltarak işletmeler için trilyonlarca dolar fırsat teşvik edecek. Buna karşılık, aynı zamanda işletmeler tüm bu verileri yönetmek, depolamak ve korumak için yöntemler arayışı içindeyken birtakım önemli zorluklar da teşkil edebilecek. Örneğin; IDC dijital dünyadaki verilerin yüzde 40’ının belli bir düzeyde koruma -gizlilik konusunda önlemler, tamamen şifrelendirilmiş veriler vb.- gerektirdiğini tahmin ediyor. Ancak buna rağmen, gerçek anlamda korunan veri miktarı bu oranın yarısı yani yüzde 20 düzeyinde.

Araştırmanın dikkat çeken sonuçları

Gelişmekte olan pazarlar daha fazla veri üretiyor: Şu an dijital dünyadaki verilerin yüzde 60’ını Almanya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş pazarlar üretiyor. 2020 senesine gelindiğinde bu oranlar tersine dönecek ve Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Rusya gibi gelişmekte olan pazarlar verilerin çoğunluğunu üreten pazarlar olacak.
Veriler veri depolamayı geride bırakıyor: Dünyada tüm medya türleri arasında kullanılabilir durumda olan veri depolama kapasitesi (örn; kullanılmayan baytlar) dijital dünyaya göre daha yavaş bir hızda artıyor. 2013 senesinde kullanılabilir veri depolama kapasitesi dijital dünyayı oluşturan verilerin yalnızca yüzde 33’ünü depolamaya yetiyordu. 2020 senesine gelindiğinde, bu oran yüzde 15’e düşecek. Neyse ki, dünyadaki verilerin çoğu geçici (örn; Netflix ya da Hulu, Xbox ONE oyunlarındaki karşılıklı etkileşimler, Dijital TV) ve depolama gerektirmiyor.
Bulutun “temas ettiği” veri miktarı iki katına çıkacak: 2013’te dijital dünyadaki veri miktarının yüzde 20’sinden azı bir şekilde bulut ile “temas etti”. 2020 senesinde bu oran iki katına çıkarak yüzde 40’a ulaşacak.

Tüketiciler veri yaratıyor ancak bundan işletmeler sorumlu: Dijital dünyayı oluşturan verilerin üçte ikisi tüketiciler ve çalışanlar tarafından yaratılıyor ancak buna rağmen dijital dünyadaki verilerin yüzde 85’inden işletmeler sorumlu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)