adscode
adscode

Diş çürüğü çocuğun okul başarısını düşürüyor

Her anne baba çocuğunun okulda başarılı olmasını istiyor ancak çocuğun okul başarısında kimi zaman yalnızca ders çalışmanın yeterli olmayacağını bilmek gerekiyor.

Diş çürüğü çocuğun okul başarısını düşürüyor
Sağlık
Çocukların okul başarısında beden ve ruh sağlıklarının yerinde olmasının önemi büyük. Özellikle ağız ve diş sağlığı hem çocuğun genel sağlığını hem de okul başarısını doğrudan etkiliyor.

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr. Dt. Cansu Oğan, henüz okullar yeni başlamışken anne babaları çocuklarının diş sağlığına özen göstermeleri konusunda uyardı.

Cansu Oğan, çoğu konuda ebeveyn bakımına ve ilgisine ihtiyaç duyan çocukların diş çürüklerinin, okul başarılarını, yanı sıra sosyalleşmelerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. 

Çocukların, genellikle dişlerindeki çürüklerin farkında olduklarını vurgulayan Oğan, dolayısıyla, okula başlayan bir çocuğun, dişlerinin görünümü sebebiyle arkadaşları tarafından dalga geçileceği korkusuyla iletişim kurmaktan, hatta gülümsemekten bile kaçınabileceğini belirtti.

Oğan, diş çürüklerinin sebep olduğu oyuklara doluşan yiyecekler veya diş apselerinin ağız kokusuna neden olabileceğini de kaydetti. Bu durumun çocuğun arkadaşlarıyla konuşma isteğini azaltabileceğini anlatan Oğan, diş tedavilerinin tamamlanmasının çocuklardaki özgüven eksikliğini giderdiğini söyledi.

Dişlerinin görünümleri düzeltilen çocukların aynadaki görünümlerinden memnun kaldıklarını ve özgüvenlerinin yerine geldiğini kaydeden Oğan, çocukların dişlerdeki çürükler nedeni ile yeterli ve dengeli beslenmelerinin zorlaştığını belirterek şöyle konuştu: 

“Yemek yerken dişlerinde ağrı meydana gelen çocukların beslenmelerini yeterli yapamadığı, çoğu zaman yemek yemekten kaçındığı ve dolayısıyla gelişimin yaşıtlarına göre geri kalabileceği bilinmektedir. Diş tedavileri tamamlanan çocukların daha iyi beslenmeye başladıkları, aileler tarafından sıklıkla dile getirilmektedir.”

Ağız sağlığının kötü olmasının yalnızca estetik görünümü olumsuz etkilemediğini belirten ve genel sağlığın da bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyen Oğan, diş çürüklerinin sebep olduğu oyukların ağız içindeki bakteriler için adeta bir yuva olduğunu anlatarak şöyle devam etti: 

“Diş apselerine sebep olan bakterilerin, dolaşıma katılarak kalp kapakçıklarına yerleşme riski vadır. Öte yandan diş eti hastalıkları diyabeti tetikleR. Diş hekimi kontrollerine sık giden çocuklarda, başlangıç aşamasında yakalanan, az sayıda veya derin olmayan çürükler genellikle daha kolay tedavi edilir. Fazla sayıda veya derin diş çürüğü, diş apsesi, yüz şişliği bulunan çocuklar, klinikte acılı, zor bir tedavi olacağını düşünerek yaşıtlarına göre daha fazla tedirginlik hissedebilir.”

DİŞ AĞRISI ÇOCUĞUN YETERLİ BESLENMESİNİ DE ENGELLER

Diş tedavisinden aşırı korkan ve ikna edilemeyen çocukların tedavilerinin sedasyon altında, yani uyutularak yapılabileceğini dile getiren Oğan, “Diş ağrısının çocuğunuzun yeterli beslenmesini engellemesine, onu uykudan uyandırarak uykusuz bırakmasına, diş çürüklerinden dolayı özgüveninin azalmasına, iletişimden kaçınmasına izin vermeyin. Konusunda uzman diş hekimlerinden, mümkünse bir pedodontistten (çocuk diş hekimi uzmanı) yardım alın” dedi.

Cansu Oğan, ağız ve diş sağlığı yerinde olmayan çocuklarda çocuğun bağışıklık sisteminin devamlı olarak dişlerin sebep olduğu enfeksiyonlarla savaşması, çocuğun diş ağrıları sebebiyle yeterli beslenememesi ve uyuyamamasının okul başarısını olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.

NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)