adscode
adscode

Doların Yükselişi Devam Edecek mi?

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, doların yükseliş sürecini değerlendirdi.

Doların Yükselişi Devam Edecek mi?
Üniversite






Son üç haftada %7’nin üstünde yükselen $/TL kuru vatandaşın kafasında bundan sonra hangi noktalar hedef olur anlamında soru işaretlerini artırmış durumda.  Söz konusu dönemde EUR/USD paritesinde %5,7 civarında da bir düşüş gösterdi. Dolayısıyla $/TL kurundaki yükselişte EUR/USD paritesindeki gelişmelerin çok büyük payı olduğu görülüyor.

Peki, bundan sonraki dönemde kurun seyri nasıl olacak? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kuru tahmin etmek ekonomistler için en zor konulardan biridir. Özellikle kısa vadeli hareketi tahmin etmek daha da zor olur. Söylediklerim yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte $/TL’deki yukarı yönlü hareketin devam etme ihtimalinin daha yüksek olduğu kanaatindeyim. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle EUR/USD paritesindeki aşağı yönlü hareket zaman zaman tepki yükselişleri olsa bile bu yıl devam edecek gibi görünüyor. Bu durum Türk Lirası sepet olarak değer kaybetmese bile $/TL’nin kurunun yukarı gitmesine neden olacaktır. Pariteden gelen negatif etki ancak 2016 yılının ortasından itibaren Avrupa ekonomisinden olumlu sinyaller gelmeye başlarsa durabilir.

$/TL’ye negatif etki edebilecek diğer bir unsur ise dış ticaret tarafındaki gelişmeler olacak gibi görünüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte bu yıl için dış ticaret açığında ciddi bir iyileşme bekleniyordu. Fakat ihracat tarafındaki olumsuz görünüm bu pozitif etkinin sınırlı kalmasına neden olacak gibi görünüyor. Ocak ayında Irak, Almanya ve Rusya gibi Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarında iki haneli düşüşler gerçekleşti.

$/TL kurundaki diğer bir risk de Merkez Bankası ve faiz konusundaki tartışmalar olacak gibi görünüyor. 17 Mart tarihinde Para Politikası Kurulu toplantısı var. Kurun geldiği seviye itibariyle Merkez Bankası’nın bu toplantıda faizi değiştirmemesi çok büyük ihtimal olarak görülüyor. Dolayısıyla 17 Mart tarihinden sonra Merkez Bankası ve faiz cephesindeki tartışmalar daha da artma potansiyeline sahiptir.

2015 yılının zor geçeceği daha yılın başında iken belliydi. Reel sektörün 180 milyar doların üzerinde dövizde açık pozisyonu bulunuyor. Dolayısıyla her zamankinden daha sorumlu hareket edilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz.


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)