adscode
adscode

Dünya Çapında En Çok Kazandıran Meslekler

Gençler, Yurtdışında Staj Yaparak Para ve Deneyim Kazanıyor! ​Son dönemde; küresel ekonomide meydana gelen dalgalanma, işsizlik oranlarındaki yükseliş, düşük maaşlar… gibi bir çok etken gençleri yurtdışı…

Dünya Çapında En Çok Kazandıran Meslekler
Yurtdışı Eğitim

1500 – 2000 Dolar Maaşlı Staj!

İş bulmanın zorlaştığı, güçlü bir CV’ye ve hayat deneyimine sahip olmanın önem kazandığı bu günlerde, gençler; iş aramaya başlamadan önce yabancı dillerini geliştirmek, dünyayı tanımak ve tüm bunları yaparken para da kazanmak istiyor. İş bulma yarışında bir adım öne geçmek ve aynı zamanda para kazanmak isteyen gençler arasında yeni trend: Yurtdışında Staj

Türkiye’de ve dünyada işsizlik oranları gün geçtikçe yükseliyor. Özellikle genç işsizlik, krizle boğuşan ülkelerde yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Gençler üniversiteden mezun olmadan iş bulma kaygısına düşüyor. Bu sebeple her biri iş başvurularında işverenlere kendilerini bir adım öne taşıyacak CV’ler sunma peşinde…

Yurtdışında bir eğitim kurumundan mezuniyet, iyi seviyede yabancı dil hatta ikinci bir yabancı dil, uzun süreli stajlar, teknolojik konularda yetkinlik, güçlü referanslar, yaratıcı portfolyolar… her biri iş bulma yarışında gençleri bir basamak yukarı çıkartıyor. Bunun farkında olan gençler; yurtdışında eğitim görmek, yabancı dil öğrenmek ve hatta son dönemde staj yapmak üzere yurtdışı eğitim danışmanlarının kapılarını aşındırıyorlar. 


Genç İşsizlik Oranları Hızla Artıyor:

Küresel ekonomide meydana gelen negatif yöndeki değişimler sebebiyle işsizlik oranlarında ciddi oranlarda yükselmeler gözlemleniyor. OECD’nin 2014 yılında açıkladığı en son verilere göre Avrupa’da; Yunanistan başta olmak üzere bir çok ülkede genç işsizliği yükselen bir ivme sergiliyor. Türkiye’de bir süredir işsizlik oranlarında gözüken pembe tablonun da son yıllarda kararmaya başladığı OECD raporlarıyla belirginleşiyor. 

OECD’nin 2014 yılında açıkladığı rapora göre; OECD genelinde işsizlik yüzde 7.3, genç işsizliği yüzde 15 ve yükseköğretim mezunlarında işsizlik oranı yüzde 13.7 oranlarına yükselmiş durumda. 

Rapora göre, Türkiye’nin oranları OECD sınırlarının üzerinde… Ülkemizde genel işsizlik yüzde 9.9, genç işsizliği yüzde 17.9, yükseköğretim mezunlarındaki işsizlik 8.3 oranında seyrediyor. (2014) 

Yunanistan, İspanya ve Portekiz; son yıllarda yükselen işsizlik oranlarıyla Avrupa ortalamasını da hızla yükseltirken, genç işsizliğinde rekoru 52.4 ile Yunanistan taşıyor. Bu sene yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle tüm dengeleri alt üst eden Yunanistan’da genel işsizlik yüzde 26.5, genç işsiziliği 58.3, yükseköğretim mezunlarında işsizlik 28.8 oranında gözüküyor. (Detaylı bilgi infografikte mevcuttur)  

Gençler Arasında Yeni Trend 1500 – 2000 Dolar Maaşla Yurtışında Staj Yapmak: 

İşsizlik oranlarının gün geçtikçe yükselmesi, iş bulmanın zorlaşması, işverenlerin CV’lerde yurtdışı deneyimlerine önem vermesinin yanı sıra  Türkiye’nin içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik şartlar da gençleri yeni arayışlara itiyor.
    
Son dönemde gençler arasında yükselen bir trend olan yurtdışında staj; iş deneyimi ve kültürel zenginlik bakımından gençleri hayata hazırlarken 1500- 2000 Dolar arasında değişen maaşlar ise cezbedici etkenlerden… 

Asgari Ücret 1000 TL, Yurtdışında Staj Maaşı 1500 Dolar:



IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar; yurtdışında yapılan stajlarda 1500 – 2000 Dolar arasında net maaş alan gençlerin aldıkları bahşişler ile bu rakamı çok daha yukarı seviyelere taşıdıklarını belirtiyor. Bazı kurumların maaşın yanı sıra stajyerlerine konaklama desteği de verdiğine dikkat çeken Akar; Türkiye’de asgari ücretin 1000 TL olduğu ve gençlerin Türkiye’de yaptıkları stajlarda maaş alamadıkları göz önünde bulundurulduğunda bu tip staj programlarının oldukça mantıklı olduğunu vurguluyor. Akar “Gençler yaptıkları stajlarla; yurtdışında deneyim elde ediyor, yabancı dillerini geliştiriyor, iş hayatında tecrübe kazanıyor, iş bulma yolunda önemli bir adım atmış oluyor ve tüm bunları yaparken aldıkları maaşlar sayesinde ailelerine yük olmuyorlar” diyor.


Turizm, Otelcilik ve IT En Büyük Stajer İhtiyacı Olan Alanlar:

Amerika’da açılan staj kontenjanlarında en büyük payı turizm, otelcilik ve IT sektörleri alıyor. Bu alanlarda kariyer hedefleyeler ve hatta hali hazırda çalışanlar, dünya çapında kurumların çatısı altına girebilmek için staj programlarına başvuruyor.

Çalışma hayatına atılmış, kariyer hedefleri taşıyan çalışanların; iş hayatında daha hızlı yükselebilmek adına bu tip staj, eğitim ve çalışma programlarına başvurduklarını belirten Akar; en çok yönetici adayları, finans, satış ve pazarlama alanında çalışanların başvurularını aldıklarını beyan ediyor. 


Dünya Çapında Oteller ve Restoranlarda Aşçılık Şansı:

Son dönemin gözde mesleklerinden olan aşçılık ve gastronomi alanlarında da yurtdışına ilgi büyük. Dünya mutfaklarını yerinde deneyimleyip/öğrenmek, dünya çapındaki mutfaklarda isim olmuş aşçılarla çalışmak, CV’sine altın değerinde deneyimleri yazmak isteyen aşçılar Amerika’da çeşitli programlarına katılıyor. Akar; aşçılık ve gastronomi gibi alanlarda programlara başvuran bireyin yeteneklerinin de büyük önem taşıdığını ve bu yeteneklerin karşılığını fazlasıyla aldıklarını söylüyor. Aşçıların aldıkları maaşlar stajda alınan 1500- 2000 Dolar’ın üzerine çıkıyor.
 
Gelişen Teknolojiyi Takip eden İşsiz Kalmıyor:

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi, kültürel etkileşimin artması, bilgiye erişimin kolaylaşması gibi etkenler sebebiyle geleceğin meslekleri de şekil değiştirmeye başladı. Y ve Z Jenerasyonu sayesinde değişmeye başlayan yakın gelecekte çok daha hızlı dönüşecek olan iş yapma biçimlerinin farkında olan gençler farklı alanlarda uzmanlaşma konusunda yöneliyorlar.

Yakın gelecekte şuan popüler olmayan meslekler yükselişe geçerken, kimi sektörler içerisinde de çalışanların iş yapma biçimleri değişecek. Yani mesleklerin form değiştirmesi söz konusu olacak. Yurtdışında ve Türkiye’de yapılan araştırmalara göre gelecekte; bilgi işleme, gıda, teknoloji, yazılım, lojistik ön planda olacak ancak form değiştirerek. Mesela gıda sektöründe yazılım bilen, bilişim sektöründe veriyi madenci gibi işleyebilen kişiler gerekecek. 

Gelecek yüzyılda; teknoloji değil, onu etkili bir şekilde kullanabilen ve yeni teknolojiler yaratabilenlerin para kazanacağını belirten uzmanlar; bundan 5 sene önce adı bile bilinmeyen mesleklerin geleceğin gözde meslekleri arasında olduklarını söylüyor.
Fütürist uzmanlar, gelecekte; veri medencileri, Big Data’yı okuyabilen uzmanlar, CRM uzmanları, sosyal medya uzmanları, mobil yazılımcılar, etik hackerlar ve  front end mühendislerinin en çok kazananlar arasında olacağını belirtiyor.

2014’ÜN EN ÇOK KAZANDIRAN MESLEKLERİ (Dünya Çapında)
1. Matematikçi- Yıllık ortalama gelir 101 bin 360 dolar 
2. Yazılım Mühendisi- Yıllık ortalama gelir 93 bin 350 dolar
3. Bilgisayar Sistemleri Analisti- Yıllık ortalama gelir 79 bin 680 dolar
4. İstatistik Uzmanı- Yıllık ortalama gelir 75 bin 560 dolar
5. Meslek Hastalıkları Terapisti- Yıllık ortalama gelir 75 bin 400 dolar
6. Dişçi Yıllık ortalama gelir 70 bin 210 dolar
7. Dil ve Konuşma Pataloğu- Yıllık ortalama gelir 69 bin 870 dolar
7. Odyolojist (İşitme uzmanı)- Yıllık ortalama gelir 69 bin 720 dolar
9. Profesör-Yıllık ortalama gelir 68 bin 970 dolar

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)