adscode
adscode

Dünya Çiftçiler Günü’nde günü kutlayacak çiftçi yok!

Çiftçilik de yok olan meslek arasına girmek üzere!

Dünya Çiftçiler Günü’nde günü kutlayacak çiftçi yok!
Milliyet Diyalog

Tercihimizi beton yığınlarına dönüşen kentlerden yana kullanıp, sadece köyleri değil, tarımı, hayvancılığı, ziraatı ve en önemlisi de çiftçiliği terk ettik.

 

Sonuç: Soğanı, patatesi, mercimeği, samanı bile dışarıdan alır hale geldik!

Oysa değil ülkemizi, 10 ülkeyi daha besleyecek potansiyele sahibiz...

İçinde bulunduğu zor koşullara rağmen üretmeye, halkımızı beslemeye devam eden, toprağımıza sahip çıkan, alın teriyle ülkemize hizmet eden çiftçilerimiz, her geçen gün artan sorunlara rağmen ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Bu özel günlerini canı gönülden kutluyor, iyi ki varsınız diyoruz...

Ya onlar da bırakırsa!

Çiftçi sayımız her geçen gün azalıyor. Peki, ya mevcut çiftçilerimiz de pes ederse ne olacak?

Ekmek yoksa, pasta ye demek kolay da, ya onu alacak para da yoksa?..

Çiftçiliğin de eğitim kadar önemli olduğu günümüzde onlara verebileceğim en büyük destek, sorunlarına sahip çıkmak olacaktır. Ve şimdi söz onlarda:

- Son on beş yılda Belçika kadar tarım arazimiz boş kaldı. Var olan tarım alanlarının amaç dışı kullanımına yönelik girişimler ise hız kesmeden devam ediyor. Tarım arazilerinin, meraların, zeytinliklerin amaç dışı kullanımına yönelik istisnalara yer veren yasa teklifleri Meclis gündeminden eksik olmuyor.

- Çiftçinin tarım desteklerinden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerekiyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003’te 2.8 milyon iken, 2010’da 2.3 milyona ve 2017’de 2.1 milyona geriledi.

- 2006’da çıkan Tarım Kanunu ile tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü getirilmiş olmasına rağmen ancak yarısı gerçekleşti.

- Yeterli tarımsal destek alamayan çiftçilerimiz bunun sonucu olarak banka kredilerine yönelmek durumunda kaldı. 2018’de tarıma sundukları kredinin yüzde 71’ini kamu bankaları, yüzde 19’unu yabancı bankalar, yüzde 10’unu yerli özel bankalar sağlamasına karşın, icra takibine düşen kredi miktarı kamu bankalarında yüzde 37, yabancı bankalarda yüzde 33 ve yerli özel bankalarda yüzde 30 oldu.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)