adscode
adscode

Dünya Sağlık Örgütü uyardı ama Türkiye uymuyor!

Dr. Özkan Orhun, birçok kronik hastalığın temelini oluşturan aşırı tuz tüketimi konusunda vatandaşları uyararak, fazla tuz tüketiminin mide kanseri, böbrek hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi.…

Dünya Sağlık Örgütü uyardı ama Türkiye uymuyor!
Sağlık

Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun, yapılan bilimsel çalışmalarla Türkiye’de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunu söyledi. Orhun, fazla tuz tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığını belirterek, vatandaşları fazla tuz tüketmemeleri konusunda uyardı. Tuzun mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Orhun, "Tuz tüketiminden kaynaklı ölüm nedenleri dünyada birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde her geçen gün sayısı artan ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketimi kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır. Bu yüksek basınç, ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarına neden olmaktadır" dedi.

TUZ YERİNE NANE, KEKİK, SİRKE, LİMON BULUNDURUN
Sağlık Bakanlığının 2011 yılında tuz tüketiminin azaltılması programını başlattığını vurgulayan Orhun, "Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütünün sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da kan basıncı kontrolü için günlük tuz tüketiminin azalmasını öneriyor. Yetişkinler için günlük önerilen maksimum sodyum miktarı günlük 2 gram iken çocuklarda enerji gereksinmesine göre daha aşağıya doğru ayarlanması gerekiyor. Sofranızda tuzluk bulundurmayın. Tuz yerine sofranızda nane, kekik, rezene, fesleğen, sirke ve limon bulundurmaya özen gösterin. Turşu, salamura, maden suyu gibi tuz içeren besinler daha az tüketilmelidir. Yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz tercih edilecekse iyotlu tuz tercih edilmelidir" diye konuştu.


İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)