Uzmanlar, son dönemde yaygınlaşan aşı karşıtlığına karşı aileleri uyarırken Dünya Sağlık Örgütü dikkat çeken verileri paylaştı. Buna göre, dünya çapında kızamık vakaları 2019'un ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre üç kat arttı. Uyarıda, aşılamanın önemine vurgu yapıldı. "Dünyanın her bölgesinde artış eğilimi görülüyor" denildi
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) kızamık hakkında korkutan bir uyarı geldi. DSÖ, 2019'un ilk üç ayında dünya çapında raporlanan kızamık vakalarının önceki yılın aynı dönemine göre üç kat arttığını duyurdu. Örgüt, kızamık vakalarının sadece yüzde 10'unun kayıt altına alındığını ve bu nedenle gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini de belirtti. Uyarıda, kızamığın önlem alınmadığı takdirde beyin ve akciğerlerde enfeksiyonlara yol açabildiği de ifade edildi. Açıklamada, en büyük artışın 7 kat ile Afrika'da olduğu ve en fazla yayıldığı ülkeler arasında da Ukrayna, Madagaskar ve Hindistan'ın yer aldığı belirtildi. Sadece Madagaskar'da Eylül'den bu yana 800 kişinin kızamık nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi. Rapora göre, Kızamık vakalarında Afrika'da yüzde 700, Amerika kıtasında yüzde 60, Avrupa'da yüzde 300, Doğu Akdeniz'de yüzde 100, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik'te de yüzde 40 artış gözlemlendi. Ocak 2015 - Mart 2019 tarihleri arasında en çok vaka Ocak 2019'da kaydedildi. DSÖ ayrıca, kolayca önlenebilecek bu hastalığa karşı dünya çapında aşılama oranının yüzde 85'e çıktıktan sonra artışın durduğunu ve salgınları engellemek için gereken yüzde 95 oranına yaklaşılamadığını belirtti. Öte yandan aşı karşıtlarının yayınlarının yanı sıra yoksul ülkelerde aşılama oranının düşük olmasının da bu ülkeleri salgınlara karşı daha kırılgan hale getirdiği ifade edildi.
DSÖ verilerine göre Türkiye'den en çok vaka 2013 yılında rapor edildi. Verilere göre 2019 yılında bir vaka görülmezken geçen sene bu oran 568 olarak kayıtlara geçti. Son 10 yılda ise en az kızamık vakasının yaşandığı yıl 2016 oldu. Hastalık daha çok 4 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor.
KARAR