adscode
adscode

Dünyanın yeni hakimi S-Nesli nasıl yönetilecek?

oplumbilimciler, sosyal ağların yaratttığı bu yaş sınırı olmayan yüzmilyonlarca insanı Generation S (Sosyal Nesil) olarak tanımlıyorlar. S-Neslinin mensupları, dünyanın her yerinde sürekli olarak dijital…

Dünyanın yeni hakimi S-Nesli nasıl yönetilecek?
Editörün Seçimi
Fatoş Karahasan/CNNTürk

Dünyada, her dakika Facebook’a 200 bin fotoğraf, You Tube’a 100 saatlik video yükleniyor. Her üç günde 1 milyar tweet atılıyor. Her gün 2,5 kentilyon bayt boyutunda veri üretiliyor. Bu sonsuz akışın karşısında hiç bir güç duramıyor. 7 gün 24 saat kesintisiz bir biçimde internetin okyanusunda üretilen bilgiler günlük yaşamın, ticaretin, siyasetin tüm dinamiklerini yeniden belirliyor. İnternet zaman ve mekan sınırlarını kaldırdığı gibi, nesiller ve sosyal sınıflar arasındaki farklılıkları da azaltıyor. İnsanlar sosyal ağlarda birbirlerine bağlanarak, ortak zevkleri, duyguları, inançları, ihtiyaçları çerçevesinde kümeleniyorlar.

Toplumbilimciler, sosyal ağların yaratttığı bu yaş sınırı olmayan yüzmilyonlarca insanı Generation S (Sosyal Nesil) olarak tanımlıyorlar. S-Neslinin mensupları, dünyanın her yerinde sürekli olarak dijital ortamda ayak izi bırakarak ilerliyorlar. Fotoğraflar, yorumlar, videolarla kendi yorumlarını, beğendikleri ve beğenmedikleri şeyleri kayıt altına alıyorlar. Dünyaları hızlı, seçenekleri bol, sabırları az. Pazarlamanın mevcut yaklaşımları, araçları ve çözümleri bu dünyaya cevap vermekte yetersiz kalıyor. Günümüzün koşulları, şirketleri birey-odaklı ekonomiye geçmeye zorluyor. S-Neslini anlamak ve onlarla iletişim kurmak isteyenlerin 4 noktaya yatırım yapması gerkiyor:

1. Mobil-uyumluluk

S-neslinin en önemli özelliği mobil olması. IBM Türk Ülke Pazarlama ve İletişim Müdürü Canan Ersoy’dan aldığım verilere göre, tablet pazarı bu yıl sonuna kadar 294 milyon adete, mobil ticaret hacmi iki yıl içinde 31 milyar dolarlık bir hacme erişecek. Rakamların da ortaya koyduğu gibi, şirketlerin tüm süreçlerini yeniden gözden geçirmesi ve mobil teknolojilere uyum sağlaması gerekiyor. Tabletler ve akıllı telefonlarla donanmış kullanıcılara yakın olmayanların, gelecekte pek yaşam şansı kalmayacağa benziyor.

2. “Big Data”yı yönetmek

İnsanlık tarihinde, daha önce eşi benzeri olmayan bir biçimde bilgi üretiyor ve bunu kayıtlara geçiriyoruz. IBM Türk Ülke Pazarlama ve İletişim Müdürü Canan Ersoy, dünyadaki tüm verilerin yüzde 90'ının sadece son iki yılda ortaya çıkmış olduğuna dikkar çekiyor. Şirketlerin dijital okyanusta ilerleyebilmek, “Big Data”yı, yani veri patlamasını yönetmek için doğru analitik sistemleri olması gerektiğini vurguluyor. Günümüzdeki veri okyanusundaki bilgiyi anlamak, doğru yorumlamak ve geleceği planlamak için bilimsel yapılara ihtiyaç var. Bu yüzden, S-Nesline ulaşmak, müşterilerine ait net bilgiler elde etmek isteyenler, bir an önce sistemlerini yenilemek ve kadrolarını eğitmek için program yapmalılar.

3. Sosyal platformlarda var olmak

Sosyal medya, herkesin bir yayıncı ve eleştirmen haline gelmesine olanak sağlıyor. Facebook milyar üye sınırını çoktan geçti, 750 milyonu aşkın aktif kullanıcıya sahip. Twitter yazarları, günde yaklaşık 140 milyon tweet gönderiyorlar. Tüm yaşamlarını giderek internet ortamına taşıyan insanlara, geleneksel iletişim araçlarıyla erişmek giderek zorlaşıyor. Pazarlama Yöneticileri, müşterilerini anlamak ve onlara yakın olabilmek için, sosyal mecrdaki konuşmalara ve yorumlara kulak veriyorlar. IBM’in araştırmalarına göre, pazarlama yöneticilerinin yüzde 56'sı, sosyal medyanın önemli bir ilişki kanalı olduğunu dile getiriyorlar. Ancak, sosyal medyadan edinilen yapılandırılmamış verileri anlamlandırmakta ve etkinliğe dönüştürülebilmekte zorlandıklarını da belirtiyorlar.

4. Video kullanımını artırmak
İnsanların yüzde 65’i, “görsel olarak öğrenenler” kategorisine giriyor. Bu da pazarlamanın geleceğinin görsel içerik doğrultusunda gelişeceğine işaret ediyor. Pazarlama yöneticilerinin yüzde 82’si de video pazarlamasının kendi işleri üzerinde olumlu etksi olduğunu dile getiriyorlar. Dünyanın önde gelen bilgi teknolojisi yazılım ve hizmetleri şirketi IBM’in verilerine göre 2014’de internetteki trafiğin yüzde 90’ı videodan gelecek. Bu yüzden, S-nesline yakın olmak isteyenlerin videoya öncelik vermesi gerekiyor.

Özetle…

S-Nesli, bilgiye, ürünlere, hizmetlere, elinde hangi cihaz olursa olsun, kesintisiz bir biçimde anında erişmeyi istiyor. Beğenmediği bir durumla karşılaştığında, bunun hesabını sormayı bir hak olarak görüyor. .Kararları kendisi vermek istiyor. Her an her yerde birey olarak kabul görmeyi talep ediyor. Şeffaflık, saygı, karşılıklı güven duygusu yaratmayan olmayan kurumlardan hızla uzaklaşıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)