adscode
adscode

Eğer bir Nobel daha alırsak bilin ki o Fikrettin Hoca’dır!

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, biyolojik gübre, hijyenik ve medikal tekstil ürünleri, kelliği önleyici ilaç gibi Nobellik birçok buluşa imza attı.

Eğer bir Nobel daha alırsak bilin ki o Fikrettin Hoca’dır!
Milliyet Diyalog
Yeditepe Üniversitesi, Şahin’in geliştirdiği ürünlerle, ameliyat malzemelerinden badana boyasına kadar antibakteriyel hastane açmaya hazırlanıyor

Asıl adı Rüknettin ama nüfus memuru deftere Fikrettin diye yazınca, öyle kalmış.
Onu ilk Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde tanımıştım. Sonraki yıllarda, Bedrettin Dalan, kendisini Yeditepe Üniversitesi’ne transfer etti ve inanılmaz bir laboratuvar desteği sağladı.
On yıl önce sözünü ettiği projelerin ve ürünlerin çoğunu hayata şimdi geçirmiş...
Önceki gün, yıllar sonra, Dalan/Şahin ikilisiyle yeniden bir araya geldik, heyecanları zerre kadar azalmamış, tam aksine, daha da tavan yapmış. Ama bu kez lafın ötesine, hem de çok ötesine geçmişler...
Dalan, yine dünyada ilkleri başarmanın heyecanını, Fikrettin Hoca da Nobel’e uzanmanın heyecanını yaşıyor.
Abartı mı, hayır!..
Malum davalar nedeniyle Dalan’ın ülkeden uzak kalışı her şeyi biraz geciktirmiş o kadar...
Niye bu kadar iddialı!
Fikrettin Hoca, Şenkayalı (Erzurum/1968). 1989’da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Fakülte birincisi olarak mezun oldu. 1994’te The Ohio State University, College of Food, Agricultural and Environmental Sciences, Department of Plant Pathology’den yüksek lisans ve 1997’de doktora derecesini aldı.
1997-1998’de The Ohio State University, Ohio Agricultural Research and Development Center, Wooster, OH, ABD ve The Western Ontario University/Agri-Food, London, Kanada’da Klinik Mikrobiyoloji de doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı.
1999’da Atatürk Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başladı.
2000’de doçent ve 2005’te profesör oldu.
2004’te de Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nün ve Ar-Ge laboratuvarlarının kurulması ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin başlatılmasında, 2007’de Biyoteknoloji Enstitüsü’nün kurulmasında, 2013’te de Uluslararası Akredite Merkez Ar-Ge ve analiz laboratuvarlarının kurulması ve hizmete sunulmasında görev aldı.
Klinik, gıda, çevre ve bitki orijinli mikroorganizmaların moleküler tanısı ve karakterizasyonu ve endüstriyel kullanımı olan biyolojik formülasyonların geliştirilmesi, antimikrobiyal malzeme geliştirilmesi ve üretimi, kök hücre, gen tedavi ve kanser konusunda bilimsel çalışmalar yaptı.
Bu arada bol bol bilimsel ödüller kazandı.
Prof. Şahin’in Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki dergilerde yayımlanmış 266 makale, 310 bildiri ve 15 adet kitap bölümü, 5 adet kitabı ve 55 uluslararası patent başvurusu bulunuyor.
2010’da 5 adet biyolojik gübre ve biyo-mineralizasyon formülasyonu (Agrobac, BioDecal, Bactolife N, P, NP) ve 2013 yılında 15 adet organomineral ve kimyasal gübre formülasyonu T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescillenerek Türkiye’de pazara sunuldu.
2014’te de bir adet antiviral ve antiseptik yara iyileştirici jel, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak Türkiye pazarına sunuldu.
2014’te ise 15 adet çok fonksiyonlu hijyenik (pet, tampon, çocuk bezi, hasta altı ve yaşlı bezi gibi) ve medikal tekstil ürünleri geliştirildi, ulusal ve uluslararası pazar için ruhsat süreçleri tamamlandı.
Bu ürünlerden pek çoğu dünyada ilk. Özellikle de şeker hastalarının yaralarını iyileştirmeye yönelik olanı!
Erdoğan’dan davet!
Fikrettin Hoca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Aziz Sancar onuruna verdiği yemeğe davet edilen birkaç bilim insanından biri. Yemekte kendisini heyecanla dinlemiş ve bilgi notu istemiş.
İşte özel kalemi Hasan Doğan üzerinden Erdoğan’a gönderilen antimikrobiyal yapı malzemeleriyle ilgili o bilgi notu:
Sayın Dr. Hasan Doğan,
Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde benim Ar-Ge grubum tarafından çok geniş kullanım alanı olan insan ve bitki sağlığı üzerinde risk oluşturmayan antimikrobiyal özellik kazandırılmış doğal veya sentetik polimerler, kompozitler ve mineral içerikli malzemeler geliştirilmiş ve üretim süreçleri tamamlanmıştır.
Bu malzemelerin kullanılmasıyla üretilen ürün veya yüzeylerde bulaşıcı hastalıkların nedeni olan patojenlerin (fungus, küf, bakteri, maya veya virüsler) tutunması ve yaşamaları tamamen engelleniyor (var olanlar yok ediliyor).
Bu nedenle hastaneler, klinikler, havaalanları, toplu taşıma araçları, okullar, yurtlar, gıda depolama ve taşıma ortamları, askeri alanlar gibi hijyenin önemli olduğu ortamlarda bu malzemelerin kullanılması çok önemli ve gereklidir.
Yani tarafımızca geliştirilen ve dünyada benzeri olmayan bu malzemelerin biyomedikal, otomotiv, sağlık, tarım, savunma, gıda ve enerji sektörüne çok önemli teknolojik ve ekonomik katkılar sağlayacağı bir gerçektir.
Sayın Cumhurbaşkanımızı kabul ederlerse, söz konusu ürün ve teknolojilerimizi Cumhurbaşkanımıza tanıtmak ve daha detaylı bilgi vermek için üniversitemize resmi olarak davet etmek isteriz...
Özetin özeti: Üretmek kadar pazarlamak da çok önemli ve sanki bu konuda çok başarılı değiller!

Organik tarım ürünleri

İSTEK Okulları’nın ve Yeditepe Üniversitesi’nin kurucusu Dalan, şimdi de Fikrettin Hoca’nın geliştirdiği ürünlerle, seramiğinden mobilyasına, ameliyat malzemelerinden badana boyasına kadar her şeyiyle antibakteriyel dünyanın ilk hastanesini açmaya hazırlanıyor.
Ama yaptıkları sağlıkla sınırlı değil. Asıl büyük projeleri, tarıma yönelik. İşte o yapılanlardan birkaç satır başı:
- “İnovatif Tarım” felsefesiyle ürettiği organik gübreler, insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörleri kaynağında ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
- Üreticilere verimli ve ekonomik ürün yetiştiriciliği ve organik tarım uygulamaları konusunda destek vermek; tüketiciye yüzde 100 doğal, sağlıklı ve lezzetli ürünler sunmaları için gerekli danışmanlık hizmetlerini sağlıyor.
- Üreticilere Yeditepe Üniversitesi Merkez Laboratuvarları aracılığıyla toprak, bitki, gübre ve su analizi hizmeti veriliyor.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)