Üniversite tercihleri, 20 Ağustos'a kadar yapılacak. Eğitim Ajansı olarak tercih döneminde de adayları yalnız bırakmıyoruz. Üniversiteler hakkında doğru bilgileri edinmek için, adayların bir üniversiteyi tercih ederken sormak isteyeceği, sorması gereken soruları rektörlere yöneltiyoruz...
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Rektörü Prof.Dr.Nuri AYDIN Röportajı
MEF Üniversitesi Rektörü Muhammed Şahin Röportajı
Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman Röportajı
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK Röportajı
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz Röportajı
Atlas Üniversitesi Rektorü Prof. Dr. Mustafa Küçük Röportajı
Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek
İstanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. M. N. Alpaslan Röportajı
İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Röportajı
Abbas Güçlü:
Tercihlerde Doğru Bilgi Neden Çok Önemli? Biz Sorduk Rektörlerimiz Cevaplıyor
Hayatımız boyunca verdiğiniz en önemli kararlardan birisi üniversite ve dolayısıyla da meslek seçimidir. Bugünlerde milyonlarca gencimiz yine böylesi bir karar arifesinde. En doğru bilgileri, birinci ağızdan kendileriyle paylaşacağız. Onlar adına biz sorduk rektörlerimiz cevapladı.
Günlerdir tercihler konusundaki tecrübelerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Çünkü geleceğiniz sizler ve aileniz için olduğu kadar ülkemiz ve bizler için de çok önemli.
Hayaline kavuşan her gencimiz, ülkemiz için en büyük güçtür.
Ülkelerin zenginlikleri artık döviz rezervi, askeri gücü ya da yer altı maderleriyle değil, okumuş insan gücü ve mutlu vatandaşlarıyla ölçülüyor.
İşte bu yüzden çocuklarımızın ilgileri, yetenekleri, hayalleri ve puanları doğrultusunda en doğru tercihleri yapmaları ülkemiz ve aileleri için en büyük kazançtır...
Bu süreçte, sizleri hemen her konuda, en doğru şekilde bilgilendirmeye çalışacağız ama asla yönlendirmeyeceğiz. Çünkü bu kararı, bizzat çocuklarımız kendileri vermeliler. Çünkü gelecek onların geleceği ve üniversiteye girmek sadece puan değil her türlü karar verme yetisine sahip olmayı da gerektirir!..
Rektörlerimizin tümünü burada konuk etmek isterdik ama çok zor. Donanımları ve samimiyetleri ile çıkan öğrenci dostu rektörlerimizden bir bölümü, eminim ki aşağıdaki sorularımızı tüm içtenlikleriyle cevaplayacaklardır...
Okumadan karar vermeyin deriz....
Sorular?
Soru 1: Sizi diğer üniversitelerden farklı kılan nedir? Adaylar neden sizi seçsin? Pandemi dönemine ne kadar hazırsınız?
Soru 2 : Öğrenci ve mezunlarınızın memnuniyet oranını ölçüyor musunuz? Artırmak için neler yapıyorsunuz? Mezun olmadan ayrılan öğrenci oranınız nasıl?
Soru 3 : Önümüzdeki 20 yıl içerisinde, dünya genelinde bugünkü mesleklerden yüzde 70'inin yok olacağı ve yerine yeni mesleklerin geleceğine yönelik çok sayıda araştırma var. MEB, YÖK ve ÖSYM bu konuda neredeyse hiçbir şey yapmıyor! Sizin bu yönde bir çabanız var mı?
Soru 4 : Üniversiteye giriş sistemini adil buluyor musunuz? Doğru bölümlere, doğru öğrencileri seçtiğini söyleyebilir miyiz?..
Soru 5 : Bugünün dünyasında aranan en önemli özellik yaratıcılık. Bizim sınav sistemi adayların yaratıcılığını ve hayallerini köreltirken, ilgi ve yeteneklerini de hiç ciddiye almıyor. Köreltilmiş yetenekleri, yeniden canlandırmak sizler için zor oluyor mu? Bu seçimi siz yapıyor olsaydınız nasıl bir öğrenci profili isterdiniz?
Soru 6 : Devlet üniversitesi mi, vakıf üniversitesi mi? Neden?
Soru 7: Üniversite mi seçilmeli, yoksa meslek mi? Tercihlerde hangisine öncelik verilmeli? Sıralama puana göre mi, yoksa istek sırasına göre mi olmalı?
Soru 8 : Bir rektörün ve özellikle de hocaların ulaşılabilir olması gerekir. Kapınız öğrencilere her zaman açık mı? Pek çok üniversitede olduğu gibi kayıttan sonra öğrenciyle diyaloğunuz bitiyor mu?
Soru 9: Adayların ve ailelerinin kafası çok karışık, yapılan yönlendirmeler de çok abartılı. Doğru bilgi ve doğru yönlendirme konusunda vicdanınızın sesinizi dinliyor musunuz? Bu konuda neler yapıyorsunuz?
Soru 10 : Üniversitenizden mezun olan öğrencilerin sahip olacağı değerler, yetkinlikler, mücadele hırsı, vizyon ve en önemlisi de mutlu ve başarılı bir geleceğe yönelik motivasyon kaynaklarınız neler?..