adscode
adscode

EĞİTİM BİLİMLERİ OKULLARI AYT DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM BİLİMLERİ OKULLARI AYT DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM BİLİMLERİ OKULLARI AYT DEĞERLENDİRMESİ
Eğitim

 

TÜRKÇE DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

2019 AYT’de adayın hem bilgisini hem de yorum gücünü ölçen sorularla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Gerek Türk Dili gerekse de Türk Edebiyatı soru dağılımları, olması gerektiği gibiydi. Sınavın Türk Dili ile ilgili kısmında sözcük, cümle ve paragraf gibi anlama yönelik 3 soru; Türk Edebiyatı kısmında ise 21 soru yöneltilmişti. Türk Edebiyatı soruları içerisinde Osmanlının mutfak kültürüyle ilişkilendirilen Divan edebiyatı sorusu, paragrafta anlam ile ilişkilendirilen Garip akımı sorusu, eleştirmen yazar diyaloğu şeklinde verilen Ahmet Hamdi Tanpınar sorusu ve bilinç akışı tekniğine yönelik soru; kaliteli ve belirleyici sorular niteliğindeydi. Müfredat dışı herhangi bir soru yoktu. Sorular son derece açık ve anlaşılırdı; düzenli çalışan bir adayın rahat bir şekilde çözebileceği nitelikteydi. Ayrıca tartışmaya açık veya hatalı diyebileceğimiz herhangi bir sorunun olmadığını belirtebiliriz.

                    TANER SÜMER

Eğitim Bilimleri Okulları Türkçe Bölüm Başkanı

 

MATEMATİK DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

Soru tipleri geçmiş yıllardaki sorularla benzerlik göstermekteydi. TYT deki gibi bir değişim söz konusu değildi. Matematik-Geometri soru dağılımı korunmuştu. Sorular bilgi ağırlıklı olduğundan ve işlem gerektirdiğinden 10 netin üzerine çıkılan sonuç, başarılı bir sonuç olarak değerlendirilebilir.  AYT’ de Türkiye ortalamasında düşüş beklenebilir. Soru dağılımı beklenen konulardan gelmekle birlikte belirleyici sorular 12.sınıf müfredatından oluşuyordu. Geçen yıl sorulmaya başlanan öncüllü soru tipleri bu yıl da sorularak AYT Matematik testine yerleşmeye başladı. AYT matematik testinde de salt ezber değil, yorum da gerektirecek sorularla karşılaştık.

               METİN DARIDERELİ

Eğitim Bilimleri Okulları Matematik Bölüm Başkanı

 

FİZİK DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

2019 AYT fizik soruları genel itibariyle zor değildi. Çok kolay 7 veya 8, orta düzeyde 4 veya 5, zor ve seçici nitelikte 2 veya 3 soru yer almaktaydı. Fizik soruları 11 ve 12.sınıf müfredatını kapsayan bir konu dağılımıyla sunulmuştu.

Sorular 2018’deki soru yapılarına benzer nitelikte olup, temel kavramlar ve kazanımlar içermekteydi.

Yeni nesil soru tarzları fizikte de mevcuttu. Sorular matematiksel işlemlerden çok bilgi, muhakeme ve hikâyeleştirme formatındaydı.

                MUSTAFA ÇAVUŞ

Eğitim Bilimleri Okulları Fizik Bölüm Başkanı

 

 

 

KİMYA DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

2019 AYT kimya soruları adayların beklediği nitelikteydi, sürpriz yoktu. Sorular lise müfredatı ve kazanımları ile uyumluydu.  Çeldiricisi olan soruları çözebilmesi için öğrencilerin bilgi eksiği olmaması ve soruları dikkatli okuması gerekiyordu. Zorluk kolaylık bakımından geçen yıla oranla adayları bir miktar zorlayacak soru nitelikleriyle karşılaştık.

                  ÖZLEM ERGÜN

Eğitim Bilimleri Okulları Kimya Bölüm Başkanı

 

BİYOLOJİ DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

AYT biyoloji testi soruları müfredat ve kazanım dağılımına uygun olarak hazırlanmıştı. Sorular kolay, orta seviye ağırlıklı olmasına rağmen tamamı akademik bilgi veya bilgi+yorum sorusuydu. Ancak başarılı öğrencilerin yapabileceği 2-3 tane eleyici soru vardı.

Hatalı veya tartışmaya açık  bir soru ile karşılaşmadık. 2019 AYT' de ekolojiden soru gelmediğini gördük. Ekoloji sorusu TYT’ de sorgulanmıştı.

             HÜLYA KUDDE ÇAVUŞ

Eğitim Bilimleri Okulları Biyoloji Bölüm Başkanı

 

TARİH DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

2019 AYT’de sorular beklentilerimiz doğrultusundaydı. Sürpriz bir soru ile karşılaşmadık.  Sorular genel olarak bilgi ağırlıklıydı ve lise müfredatına uygundu. Geçmiş yıllardaki tarih sorularına benzer nitelikteydi.

Hatalı ve Tartışmaya açık bir soru ile karşılaşmadık. Zorluk düzeyi orta ve yüksek olan sorular da vardı. Sınavın tarih açısından sürprizi ise Sosyal Bilimler -2 testinde Çağdaş Türk ve Dünya Tarihinden sorunun gelmemesi idi. 

               ÖZLEM ERDOĞAN

Eğitim Bilimleri Okulları Tarih Bölüm Başkanı

 

 

 

 

 

 

 

COĞRAFYA DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

AYT’ in her iki testinde çıkan coğrafya sorularının tamamı, 11 ve 12. Sınıf müfredatlarından oluşuyordu. Sorular 2018 AYT’ deki sorulara benzer nitelikteydi. Genel olarak kolay ve orta düzeyde sorular olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca bu sene yoruma dayalı soruların da ön plana çıktığını söyleyebiliriz.

Beşeri ve ekonomik coğrafya ünitelerinden sorular yöneltildi. İnsan - doğa etkileşimi ve değişimi üzerinde durulan soruların yoğunlukta olduğu, doğal kaynak kullanımı, kültür ve kalkınma projeleriyle ilgili soruların yer aldığı bir sınavla karşılaştık. Sorular lise müfredatına uygun olmakla birlikte öğrencileri yormayan nitelikteydi.

              MEHMET ŞİRİN BULUT

Eğitim Bilimleri Okulları Coğrafya Bölüm Başkanı

 

FELSEFE DERSİNİN AYT SORULARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

Felsefe grubu içinde yer alan felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık derslerinde toplam 12 sorunun sorulduğunu, MEB’in belirlediği kazanımların dışında bir sorunun sorulmadığını gördük. Soruların zorluk derecesi orta düzeydeydi. 

Felsefe grubunda felsefe, psikoloji ve sosyolojide yorum ağırlıklı, mantıkta ise bilgiye dayalı soruların ağırlıkta olduğunu gördük. Geçen yıla oranla sorular daha kolaydı.

               MESUT ERDEMİR

Eğitim Bilimleri Okulları Felsefe Bölüm Başkanı

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)