adscode
adscode

EĞİTİM BURSUNDA APARTMAN DÖNEMİ

İzmir'de Karşıyaka Belediyesi, üniversite öğrencilerine eğitim bursu verme konusunda harekete geçti.

EĞİTİM BURSUNDA APARTMAN DÖNEMİ
Burslar
İzmir'de Karşıyaka Belediyesi, üniversite öğrencilerine eğitim bursu verme konusunda, yepyeni biri modeli hayata geçirdi.

Karşıyaka'nın Filizleri projesinde, isteyen her apartman, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere 10 aylık eğitim süresi boyunca aylık 300 TL burs verecek. Projede şimdiye kadar 513 öğrenciye burs sağlandığını dile getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Türkiye'ye model olacak bir projeyi hayata geçirdik. İlçemizi halkla yönetmenin bir sonucu olan bir proje. Öğrencilerimiz kimseye muhtaç olmadan eğitimlerini karşılayacak dedi. Toplantıya görünlülü mesajla katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, ?İzmir'in ilklerin kenti, biz CHP olarak kendimizi çınara benzetiriz. Yeni filizler İzmir'den Karşıyaka'dan yeşillenecek dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanlığını 30 Mart yerel seçimlerinde kazanan CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar, üniversite öğrencileri için bir süredir üzerinde çalıştıkları eğitim bursunun tanıtımını yaptı. Projeye göre, apartmana sakinleri, her bir öğrenci için 300 TL yardımda bulunacak. Karşıyaka belediyesi ile imzalanacak olan samimiyet protokolüyle de, bu para, apartmanlar tarafından 10 ay boyunca öğrencilerin, belirlenen hesaplarına yatırılacak. Bu protokol çerçevesinde belediye de bursun garantörü durumunda olacak. Projeye katılan apartmanların girişine de, ?Bu apartman bir öğrencisi okutuyor diye plaket asılacak. Pilot bölge olarak seçilen Mavişehir, Atakent ve Yalı mahallesi, muhtarları ve apartman yöneticileriyle yapılan görüşmeler sonrasında da proje, uygulamaya geçirildi. Bu bölgelerdeki apartmanlardan gelen talep doğrultusunda şimdiye kadar 513 üniversite öğrencisine burs sağlandı. Bu koordinasyonu sağlamak için de, belediye bünyesinde burs birimi de kuruldu. Burs almak için öğrenciler, bu birime başvurularını yapabilecekler.

TÜRKİYEYE ÖRNEK BİR PROJE OLACAK

Projenin tanıtımı içinde Kordon Otel'de toplantı düzenlendi. İzmir'deki haber ajansı, gazete ve televizyonların temsilcilerinin yanı sıra, Gazeteciler cemiyeti başkanı Atilla Sertel'in, eğitim yazarı Abbas Güçlü'nün de katıldığı tanıtım toplantısında konuşan Hüseyin Mutlu Akpınar, göreve geldiklerinde ilçeyi halkla yöneteceklerini dile getirdiklerini ve küçük dokunuşlarla sorunları çözdüklerini söyledi. Türkiye'ye model olacak bir projeyi hayata geçirdiklerini de anlatan, halka ilçeyi yönetmenin bir sonucu olarak proje oluşturduklarını ifade eden Hüseyin Mutlu Akpınar, ?Yoksul öğrencilere, eğitim desteği veren belediyemiz dersanesi Kargem'de eğitim görüp, üniversiteyi kazanan öğrencilerimizle konuştuk. Onlardan gelen öncelikli olarak burs sorununu duyduk. Ancak yasa gereği belediye burs veremiyor. Ama biz bunun için de ortak bir çalışma başlattık. İlk olarak pilot bir bölge seçip, buradaki muhtar ve apartman yöneticileriyle bir araya geldik. Bu toplantılardan, çok olumlu geri dönüşümler aldık. Apartman yöneticileri, Karşıyalılar büyük heyecan duydu. Her daire sakini ayda 10 lira ile projeye katılsa sorun çözülüyor. Baza apartman yöneticileri 'biz bir değil üç çocuk okutacağız' dedi. Her zaman eğitime destek veren bir belediye olacağız. Ekonomik koşullar nedeniyle okuyamayan çocukların, onların ailelerinin yanında Karşıyaka halkı olarak olacağız. Biz 440 bin kişilik biri aileyiz. Burada da Karşıyaka halkının duyarlığı ön plana çıktı. Türkiye'de ilk defa ilçe halkı biraya geliyor, apartmanlar örgütleniyor ve örenci okutuyor. Sadece üniversite yaşamı boyunca burs almakla kalmayacak, tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir organizasyon oluşturuyoruz. Staj iş yurt dışı yüksek lisans gibi. Üniversiteye başladığı günden itibaren sonuna kadara o çocuğumuz Karşıyaka halkının apartmanın çocuğu olacak. Onlardan desteğimizi hiçbir zaman kesmeyeceğiz. Tabi öncelik kendi ilçemizdeki öğrencilerimiz ardından, İzmir ve bunun sonrasında Türkiye'ye yayılması en büyük isteğimiz. Karşıyaka'nın markalaşması için de çalışacağız dedi. Hüseyin Mutlu Akpınar, 2008 yılında Anayasa Mahkemesi'nin bursları CHP'nin girişimiyle kaldırması yönündeki bir soruya ise, o zaman bunun kaldırılmasının farklı bir siyasi sonuçlarının olduğunu, bunda partisinin eleştirildiğini, bu projenin de bir nebze olsun telafi amacı taşıdığını da dile getirdi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN SESLİ MESAJ

Toplantıya, sesli video mesajıyla katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, ?İzmir'i çok seviyoruz. İzmir Türkiye'nin aydınlık kenti. İlklerini kenti. Fuarlar kenti. Üniversiteler kenti. Düşmana ilk kurşununu atıldığı kenttir İzmir. Ulusal bağımsızlık savaşının başladığı kenttir. İzmir Karşıyaka şimdi biri ilke imza atacak. Yoksul öğrencilere burs verecekler. Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları rahat okusunlar, kimyese avuç açmasınlar diye. CHP'yi hep görkemli bir çınara benzetiriz. Şimdi yeni fidanlar, İzmir'de Karşıyaka'da sizlerle birlikte yeşillenecek dedi.

PROJEYLE DESTEK GELDİ

Açıklamaların ardından söz alan gazeteci Abbas Güçlü, üniversite öğrencilerine verilen bursların CHP'nin girişimiyle kaldırılmasının ardından bu projenin anlamlı olduğunu ve bunun uygulanma durumunu yakından takip edeceğini söyledi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, bursların daha önce Ahmet Piriştina tarafından tam 36 bin öğrenciye ulaştırıldığını, onun farklı gerekçelerle kaldırıldığı, şimdi bunun yeniden hayata geçirildiğini anlattı. Dershanelerin kapatılmasına da değinen Sertel, bu tür girişimlerin olması, yoksul öğrencileri merdiven altına inen dershanelere yönlendireceğini ve eğitimde geri plana itilmelerine neden olacağını söyledi.

Karşıyaka Belediyesi'nin desteklediği yoksul öğrencileri eğitim veren Kargem'e katılıp Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan görme engelli Serdar Fırtına,öğrencilerin en büyük sorununu projeyle giderileceğine inandığını dile getirdi. Projeye katılan apartman yöneticileri, desteklerinin devam edeceğini söyledi.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)