adscode
adscode

Eğitim eşitsizliğinde başı çekiyoruz! Türkiye okulöncesi eğitim eşitliğinde son sırada!

UNICEF’in son araştırması, gelişmiş ülkelerde hâlâ eğitim eşitsizliğinin yaşandığını gözler önüne serdi. Türkiye, okulöncesi eğitim eşitsizliğinde en alt sırada yer aldı

Eğitim eşitsizliğinde başı çekiyoruz! Türkiye okulöncesi eğitim eşitliğinde son sırada!
Eğitim
Güncelleme : 02-Nov-18 13:31

‘Adil olmayan bir başlangıç’ araştırması: Okulöncesi eğitim eşitliğinde son sıradayız

 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından sanayileşmiş ülkeleri kapsayan araştırma raporu, eğitim eşitsizliğinin ortaya koydu. Sıralamada eğitim eşitliğinin en çok sağlandığı ülke Letonya olurken, okulöncesi eğitim eşitsizliğinde Türkiye en altta yer aldı.

 

41 ülkede yapılan “Adil olmayan bir başlangıç” başlıklı araştırmaya göre, eğitimde eşitsizliğin en yaygın görüldüğü ülkelerin Bulgaristan ve Malta olduğu belirtildi. Almanya ise genel eğitim eşitliği açısından 23’üncü sırada yer aldı.

Litvanya, İzlanda ve Fransa üst sıralarda
UNICEF’e bağlı araştırma merkezi Innocenti tarafından hazırlanan rapor kapsamında, Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verileri değerlendirildi.

Araştırmanın yapıldığı 16 ülkede, yoksul ailelerin çocuklarının ekonomik durumu iyi olan ailelere kıyasla okulöncesi eğitimden daha az yararlandığı belirlendi. Okulöncesi eğitimde eşitlik açısından Litvanya, İzlanda ve Fransa en üst sıralarda, Türkiye ise son sırada yer aldı.

Raporda, 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de her üç çocuktan ikisinin zorunlu eğitim öncesi anaokuluna gittiği belirtildi. Buna göre, Türkiye’deki çocukların 68,6’sı ilkokula başlamadan önce haftada en az bir saat okulöncesi eğitim imkânından yararlanıyor. Bu oranla 41 ülke arasında sonuncu olan Türkiye’nin bir üst basamağında yüzde 86,8 ile ABD var.

Aynı imkânlardan yararlanamıyorlar
İlkokula giden çocuklar arasında yapılan karşılaştırma, Hollanda, Letonya ve Finlandiya’da eğitim eşitliğinin sağlandığını ortaya koydu. Bu yaş grubundaki çocuklar arasında eğitim eşitsizliğinin en çok görüldüğü ülkelerin Malta, İsrail ve Yeni Zelanda olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, 15 yaş grubu çocuklar arasında eğitim eşitliğinin en fazla olduğu ülkeler ise Letonya, İrlanda ve İspanya. Buna karşılık, Malta, Bulgaristan ve İsrail’de bu yaş grubundaki çocuklar eğitimde aynı imkânlardan yararlanamıyor.

Araştırmada Türkiye, hakkında yeterli veri olmadığı için, ilk ve ortaöğretim seviyesindeki eğitim eşitsizliği açısından yapılan karşılaştırmalarda yer almadı.

***

Göçmenler dezavantajlı
Araştırmada göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı 25 ülkeden 21’inde 15 yaşındaki birinci kuşak göçmen çocukların, göçmen olmayan yaşıtlarına kıyasla daha düşük okuma performansı gösterdiği saptandı. 15 ülkede ise göçmen olan ve olmayanlar arasındaki farkın ikinci kuşakta da sürdüğü belirlendi. Avustralya ve Kanada’da ise ikinci kuşak göçmen çocukların, göçmen olmayanlara kıyasla daha başarılı olduğu kaydedildi.

BİRGÜN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)