TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Türkiye’de eğitim haberciliği ve eğitim haberciliğinin geliştirilmesi projesi’ kapsamında bu haber türünde uzmanlaşmak isteyenlerin ihtiyaç duyacağı akademik altyapının oluşturulabilmesi amaçlandı. Doç. Dr. Alaaddin F. Paksoy ile Doç. Dr. Hakkı Kahveci tarafından yürütülen projede alanda ilk olan “Teori ve Pratikte Eğitim Haberciliği” kitabı da yayımlandı. Kitap, seçmeli ders olarak okutulması planlanan eğitim haberciliği dersinin kaynağı olacak. Ayrıca proje kapsamında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Eğitim Haberciliği Paneli düzenlendi. Eğitim gazetecilerinin, öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya geldiği panelde medyanın bakışından haberlerin somut etkilerine kadar birçok konu tartışıldı.
Milliyet Gazetesi Eğitim Servisi Müdür Yardımcısı Ozan Ömer Kadüker paneldeki konuşmasında “Türkiye’de düzenli olarak eğitim sayfaları yapan ilk gazete olan Milliyet için eğitim her zaman önemliydi. Abbas Güçlü, bu alanın Türk medyasında yaygınlaşması için çok emek verdi” dedi.
Rutinin dışına çıkarak özel haberlerle eğitimi Türkiye’nin gündeminde tutmaya çalıştıklarını aktaran Kadüker, “Resmi açıklamalarla yetinmek doğru değil. Sahaya çıkmak, öğretmenler, öğrenciler ve velilerle görüşmek gerekiyor. Eğitim haberciliği uzaktan sıkıcı bir alan gibi gözüküyor olabilir ama bu alanı renklendirmek gazetecilerin elinde” diye konuştu.
Doç. Dr. Paksoy: “Eğitim haberciliğinde akademik boşluk var”
Panelde projenin tanıtımına ve projenin çıktılarına değinen İBF Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaaddin F. Paksoy şunları söyledi: “Türkiye’de farklı haber türlerinde çalışmalar var, özellikle ekonomi haberleri, polis-adliye haberciliği, sağlık haberciliği gibi alanlarda çok sayıda akademik eser var fakat eğitim haberciliği alanında herhangi bir çalışma bugüne kadar yapılmamış. Biz burada bir akademik boşluk olduğunu düşündük ve bu nedenle TÜBİTAK’a böyle bir proje önerisinde bulunduk. TÜBİTAK da bunu kabul etti ve yaklaşık 20 ay önce projeye başladık.”
Akademik alanda eğitim haberciliği konusunda daha önce birkaç makale ve sınırlı sayıda yüksek lisans tezi bulunduğunu belirten Paksoy, mevcut çalışmalara yeni bir katkı sunmak amacıyla detaylı araştırmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Projeyle birlikte yakın zamanda bir kitap yayımlandığını ifade eden Paksoy, çalışmanın diğer önemli hedeflerinden birinin Türkiye’de eğitim haberlerinin nasıl daha nitelikli hale getirilebileceğini ve geliştirilmesi için hangi yöntemlerin izlenmesi gerektiğini belirlemek olduğunu vurguladı.
ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kahveci: “Eğitim habercisinin hukuki, politik ve pedagojik gelişmelerle ilgi kurması gerekir”
Proje bulgularıyla ilgili bir sunum yapan proje araştırmacısı ESOGÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Kahveci ise “Haberi okuyan okuyucuda, haberi okuduktan sonra eğitim gündemiyle ilgili edindiği izlenimin olumlu mu, olumsuz mu bir etki bıraktığı yoksa herhangi bir etki bırakmadan sadece rutin bir okuma mı gerçekleşti diye görebilmek için kategoriler oluşturduk. Haberlerin neredeyse yarısının bir haber ajansı haberi olduğunu gördük. Dolayısıyla haber servislerinde eğitimle ilgili haberlerin büyük bir çoğunluğu ajanslardan gelen haberlerin doğrudan yansıtılmasıyla gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Bu durum da eğitim haberciliğinde geliştirilmesi gereken çok daha fazla bir yolun olduğunu bize gösteriyor. Gazetecilik meslek etiği açısından inceledik ve burada reklam haberlerinin metinlerinin ciddi bir problem olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve eğitimle ilgilenen herkesin okuyabileceği bütün haberler eğitim haberi olarak nitelendiriliyor. Eğitim habercisinin hukuki, politik ve pedagojik gelişmelerle çok yakından ilgi kurması gerekir” şeklinde konuştu.