adscode
adscode

Eğitim İş: Öğretmenlerin yüzde 83'ü yoksulluk sınırının altında

Öğretmenlerin Yüzde 83.1’inin hane geliri yoksulluk sınırının altında, yüzde 61.40’ının geliri giderinden az.

Eğitim İş: Öğretmenlerin yüzde 83'ü yoksulluk sınırının altında
Sendikalar
Güncelleme : 24-Nov-22 12:13

Eğitim-İş 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin eğitim çalışanlarının sosyo-ekonomik durumları ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin görüşlerini içeren bir rapor açıkladı. Birçok ilden 16 bini aşkın öğretmenin yanıtlarıyla hazırlanan, çapraz ve çift doğrulamalı sorular da içeren ve istatistiki olarak tamamen bilimsel yöntemlerle hazırlanan rapordan öne çıkanlar şöyle:

- Öğretmenlerin yüzde 83.1’inin hane geliri yoksulluk sınırının altında.

- Yüzde 61.40’ının geliri giderinden az.

- Yüzde 97.5’i maaşının yaşam standartlarını karşılayamadığını düşünüyor.

- Yüzde 90’ı kredi kartı borcunu ödemekte zorlanıyor ve yüzde 31.89’unun şahıslara nakit borcu bulunuyor, yüzde 43’ünün istisnasız her ay borç para bulmaya çalışıyor.

- Yüzde 91’i ek iş arama ihtiyacı duyuyor.

- Yüzde 94’ünün kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı, yüzde 90’ından fazlasının çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor.

- Yüzde 96.7’sinin maaşının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünüyor.

- Sadece yüzde 63,43’ünün ayda bir kez ailesiyle dışarıda yemek yiyebildiği, köyüne ya da ailesinin yazlığına gitmek dışında yüzde 97’sinin hiç tatil yapamıyor.

- Aylık geliri 35 bin - 45 bin TL arasında olanların yüzde 24’ü, 45 bin TL ve üzerinde olanların yüzde 22’si yılda birden fazla kez tatile gidebilirken, bu oran 10 bin TL ve altında olanlar ile 10 bin 1 - 15 bin TL arasında olanlarda yüzde 2.

- Araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 74’ünün tatilini genellikle evinde ya da köyünde geçirdiği belirtirken, bu gruptaki eğitimcilerin yüzde 47’si hiç tatile gidemediğini, yüzde 51’si yılda bir kez, sadece yüzde 1.5’i ise birden fazla kez tatile gittiğini belirtti.

- Araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının neredeyse tamamı yüzde 99,77’si eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin yetersiz olduğunu söyledi.

- Eğitim çalışanlarının sadece yaklaşık yüzde 2’si hayalinin gerçekleştiğine inanırken, araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 99’dan fazlası öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını düşünüyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)