adscode
adscode

Eğitim neferleri yardıma koşuyor

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar, üniversiteler, öğretmenler ve öğrencilerden oluşan eğitimin tüm neferleri, bölgeye yardım için el ele verdi.

Eğitim neferleri yardıma koşuyor
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 13-Feb-23 11:25

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) başta olmak üzere tüm eğitim kurumları yardım için seferber oldu. Üniversiteler ve okullar kapılarını depremzedelere açarken arama kurtarma ve tıbbi yardım çalışmalarına destek vermek için ekipler deprem bölgesine koştu. Gidemeyenler ise bulundukları şehirlerde ayni ve nakdi yardım kampanyaları, kan bağışı, kayıp ihbar hattı, depremzede öğrenciler ve ailelerine psikososyal destek, refakatçisi olmayan çocuklar için yardım gibi çalışmalar başlattı.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) verdiği bilgilere göre depremin etkilediği 10 ilde 17, 12 ilde 27 olmak üzere toplam 44 üniversitede depremzedelere hizmet veriliyor; 24 saat sıcak yemek ve içecek dağıtılıyor. Üniversitelerin sağlık personeli ve gerekli ekipmanlar bölgeye sevk edilirken öğrenci kulüpleri ve uzman öğretim elemanları arama kurtarma çalışmalarına katılmak amacıyla deprem bölgesine gitti. YÖK’ün açıklamasına göre Hatay’a ulaşan Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı, milli dağcı Çetin Bayram’ın başında bulunduğu ekip 24 saatte 7 hayat kurtardı. Üniversitelerdeki diğer çalışmalar şöyle:

Öğrenimleri yarıda kalmayacak

Ankara Üniversitesi’nde deprem bölgesindeki üniversitelerde öğrenim görenlere özel öğrencilik taleplerinde kolaylık sağlanacak. Ayrıca refakatçisi olmayan çocuklar için çalışma başlatıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde deprem bölgesindeki tüm öğrencilerle iletişim için Deprem İhbar Formu oluşturuldu. İnşaat ve Mimarlık fakültelerindeki uzmanlardan oluşan ekip, hasar tespiti için bölgeye gitti. 

Akdeniz Üniversitesi ihtiyaçları belirlemek için Deprem İhbar Formu oluşturdu ve yardım kampanyası başlattı. İki personelle birlikte bir itfaiye aracı da bölgeye yönlendirildi.

Öğrenciler kolileri hazırladı

Depremden etkilenen bölgelere ulaştırmak için hızlı ve koordineli bir şekilde hareket eden çoğu üniversitede yardım kampanyaları düzenleniyor. Bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) deprem bölgesine gönderilmek üzere ayni yardımlar için stant açıldı. İTÜ’lü deprem ve afet uzmanları teknik destek için bölgeye giderken depremden etkilenen İTÜ mensuplarıyla iletişim için kriz masası kuruldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde de Gönüllülük Kulübü ile hazırlanan ihtiyaç listesi ilan edilerek yardımlar toplanmaya başlandı. Yeditepe Üniversitesi’nde de gönüllü öğrenciler tarafından yardım kolileri hazırlanıyor.

Kan bağışı yapılıyor

Deprem bölgesindeki yaralılar için kan bağışı yapmak hayati önem taşıyor. Bu konuda da adım atan üniversiteler Kızılay’ın yönetiminde kan bağışlarını kabul ediyor. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük binasında depremzedeler için kan bağışı kampanyası düzenleniyor. Kızılay, bugün saat 10.00 itibarıyla Rektörlük giriş alanında kan bağışlarını kabul etmeye devam ediyor.

Bartın'da meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleri depremzedeler için soba yapıyor

Bartın'da öğrenci ve öğretmenler, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşların yaralarının sarılmasına yönelik çalışmalara katkı sunmak amacıyla soba yapıyor.

Bartın'da vatandaşların yanı sıra öğretmen ve öğrenciler de Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremden etkilenenlere yardımcı olmak için imkanlarını seferber ediyor.

Bartın Mesleki Eğitim Merkezi ve Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Bartın Organize Sanayi Bölgesi ve sanayi sitesindeki esnaflardan aldıkları variller ile depremzedelerin ve arama kurtarma ekiplerinin ısınma ihtiyacını gidermek üzere sokak sobası üretimi yapıyor.

Okul atölyelerinde hummalı bir çalışmayla üretilen sokak sobaları, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere gönderilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, gazetecilere, deprem bölgesinde doğalgaz kesintisi nedeniyle en büyük ihtiyaçlardan birinin ısınma sorunu olduğunu söyledi.

Kendilerinin de bu amaçla varil sobası yaptıklarını ifade eden Acar, "Variller kesilip içine ızgara yapılıyor. Arkadaşlarımız hummalı bir çalışmayla 24 saat gibi kısa bir sürede 130 sobanın yapımını tamamladılar. Bu sobaları inşallah bugün deprem bölgesine göndereceğiz." dedi.

İstanbul'daki üniversitelerden deprem bölgesine yardım eli

İstanbul'daki çok sayıda üniversite, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından yürütülen çalışmalara destek vererek, dayanışma örneği sergiliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü koordinasyonunda, üniversitenin Davutpaşa yerleşkesindeki Kızılay Güngören Şubesi desteğiyle başlatılan yardım kampanyasında, bölgedeki depremzedelere 22 tır ihtiyaç malzemesi gönderildi.

Rektörlüğün işbirliğiyle Kızılay Güngören Şubesi'ne yapılan nakdi bağış ise öğrenciler, çalışanlar, kurum ve kuruluşlar ile iş insanlarının destekleriyle 22 milyon lirayı aştı.

Üniversitede, yurt dışından gelen kurtarma ekiplerine tercümanlık yapılması için de çevrim içi tercümanlık grubu kuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi'nden 22 kişilik ekip, depremin ikinci günü afet bölgesine gitti. Yardım malzemeleriyle bölgeye gönderilen iki midibüs, yapılan planlamayla depremzede öğrenciler ve ailelerini İstanbul'a getirecek.

Bir yardım tırı da Adıyaman'a ulaşmak üzere Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'ten yola çıktı.

İstanbul Üniversitesi, vatandaşların Topkapı Afet Yardım Toplama Çadırı'na getirdikleri ihtiyaç malzemelerinin AFAD ve Fatih Belediyesi işbirliğinde bölgeye gönderildiğini duyurdu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, üniversitenin Afet ve Acil Durum Arama-Kurtarma Birimi Koordinatörlüğü çalışanları ve gönüllülerden oluşan 19 kişilik ekip, AFAD koordinasyonunda arama-kurtarma çalışmalarına katılmak ve incelemeler yapmak üzere deprem bölgesine intikal etti.

Öte yandan, üniversite tarafından başlatılan kampanya kapsamında Avcılar Yerleşkesi Öğrenci Kültür Merkezi, Büyükçekmece Yerleşkesi Kampüs Koordinatörlüğü ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe Tıp Binası yardım toplama merkezleri olarak belirlendi. Bu merkezlerden ilk etapta iki tır insani yardım malzemesi bölgeye gönderildi.

Marmara Üniversitesi'nden 15 bin 300 koli yardım malzemesi

Marmara Üniversitesi'ndeki 220 öğrenci kulübü, rektörlüğün de teşvikiyle yürüttükleri kampanyada 15 bin 300 kolilik insani yardım malzemesine ulaştı.

Temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardımlar, 9 kamyonla deprem bölgesine gönderilmek üzere İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Üniversite personelinden ve Sivil Savunma Kulübü öğrencilerinden oluşan 20 kişilik Marmara Üniversitesi Arama-Kurtarma Timi ise depremin ilk gününde arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere Hatay'a gitti.

Depremden etkilenen bölgelere yardım ulaştırmak için koordineli bir şekilde hareket eden İstanbul Teknik Üniversitesi, bugüne dek bölgeye üç tır insani yardım malzemesi gönderdi.

İstanbul Medipol Üniversitesi'ndeki yardım organizasyonunda ayrıştırma, paketleme, taşıma işlerinde 300'ü aşkın öğrenci ve 100'ü aşkın personel görev aldı.

Jeneratör, gıda kolisi, hijyen seti, bebek ürünleri, giysi, ısıtıcı ürünler ve barınma malzemelerinden oluşan yardımlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu vasıtasıyla 2 tır olarak Kahramanmaraş ve Hatay'a doğru yola çıktı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi'nde görev yapan doktorlardan oluşan 100 kişilik gönüllü yardım ekibi bölgede çalışırken, üniversitenin kütüphane binası otoparkında AFAD ve Kızılay ile ortak yardım kampanyası düzenleniyor.

İbn Haldun Üniversitesi'nde ise AFAD ve Kızılay işbirliğiyle başlatılan yardım kampanyasında, öğrencilerden oluşan 150 kişilik gönüllü ekibin paketlediği 1 tır yardım malzemesi, Başakşehir Belediyesi koordinesinde depremden yaklaşık 40 saat sonra bölgeye gönderildi.

Üniversitede, bölgede gönüllü olarak psikolojik destek vermek isteyenler için çevrim içi "Ruh sağlığı profesyonelleri için deprem ve psikolojik destek" eğitimi verildi.

İstinye Üniversitesi ise AKUT işbirliğiyle gerçekleştirilen yardım kampanyasında 145 kolilik desteği, üniversitenin Topkapı ve Vadi yerleşkelerinde öğrencilerin katılımıyla hazırlayıp bölgeye gönderdi.

Üsküdar Üniversitesi de bin kolilik ihtiyaç malzemesini taşıyan 5 otobüsü Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın İstanbul'da oluşturduğu yardım toplama noktasına teslim etti. Üniversite ayrıca doktorları taşıyacak uçakla, 18 koli tıbbi malzeme gönderdi.

Altınbaş Üniversitesi, battaniye, kışlık mont, çocuk kıyafeti, hijyen malzemesi, gıda paketi, bebek maması, jeneratör ve jeneratör yakıtından oluşan ilk tırı bölgeye sevk etti.

İstanbul Atlas Üniversitesi, bölgede bulunan 19 öğrencisiyle bire bir iletişim sağlarken, temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 1 tır ve 6 aracı bölgeye yönlendirdi.

Üniversitede görev yapan akademisyenler ve öğrenci temsilcilerinden oluşan 41 gönüllü ise bölgedeki depremzedelere yardım ediyor.

İlkokul öğrencisi harçlıklarını "Geçmiş olsun Türkiye'm" notuyla gönderdi

Edirne Mimar Sinan Spor Salonu'na ailesiyle gelen minik öğrenci, duygularını aktardığı not kağıdı ve harçlığını koyduğu zarfı görevlilere teslim etti.

Yardımsever öğrenci not kağıdına, "Bütün yaralılar için geçmiş olsun. Bütün aileler birbirine kavuşsun inşallah. Geçmiş olsun Türkiye'm" satırlarını yazdı.

İlkokul 3. sınıf öğrencisi Eslem Elmas, depremden etkilenenlere yardım etmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Herkesin bir an önce sağlığına kavuşmasını dileyen Elmas, "Biriktirdiğim harçlıklarımı depremden etkilenenlere gönderiyorum. Onlara yardım etmek istiyorum. Biz Edirne'den onlara yardım gönderiyoruz, herkes yardım etsin." dedi.

 

Karabük'te uluslararası öğrencilerden depremzedelere 150 bin lira yardım
Karabük Üniversitesinde (KBÜ) öğrenim gören uluslararası öğrenciler, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için 150 bin lira yardım topladı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, KBÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) eğitim gören yaklaşık 1800 öğrencinin 150 bin lira toplayarak AFAD'a yardımda bulunduğu belirtildi.

Depremler nedeniyle üzgün olduğunu aktaran Kazakistanlı öğrenci Akniyet Bolatkyzy, "Türk halkı için çok endişelendik. İlk duyduğumuz zaman kendimizi kötü hissettik. Allah'ım size yardım etsin, tüm yaralananlara şifa versin. Onlar için dua ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kendi ülkesinde böyle bir deprem görmediğine değinen Kazakistanlı öğrenci Aruzhan Kuanbayeva, "Depremi sosyal medyadan gördüğümde orada yaşayan insanlar için çok üzüldüm. Allah'ım yardımcıları olsun. Aileler evsiz, çocuklar annesiz ve babasız kaldı, çok üzgünüz." açıklamasında bulundu.

Mısırlı Moamed Elnady ise "Allah onların yardımcısı olsun. Onlar da bizim ailemiz, onlara yardım etmeliyiz. İnşallah bir daha böyle bir şey yaşanmaz." şeklinde duygularını ifade etti.

Uluslararası öğrenciler, depremzedelere yardım çağrısında bulundu.

 

Doğa Koleji’nden yardım eli
Türkiye geneli Doğa Koleji öğrencileri, öğretmenleri ve çalışanları; Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen bölgelere yardım eli uzatıyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi derinden sarstı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken; Türkiye genelinde 102 kampüsü bulunan Doğa Koleji de seferber oldu.
Doğa Koleji t-MBA Liderlik Akademisi öğrencilerinin öncülüğünde depremin ilk günü başlatılan yardım kampanyası ile Doğa Koleji kampüslerinde toplanan 10 tır yardım malzemesi AFAD’a teslim edildi. Doğa Kolejinde, depremin yaralarını bir nebze de olsa sarabilmek için 6 Şubat itibarıyla yardım faaliyetlerini ve deprem bölgesindeki kampüslerini organize edecek ve resmi kurumlarla iş birliği içinde çalışacak “Kriz Masası ve Koordinasyon Ekibi” kuruldu. Doğa Koleji deprem bölgesindeki tüm kampüslerini, depremzedelerin barınma ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak için açtı.

250 gönüllü öğretmen 1000’den fazla aileye destek verdi
Türkiye’deki tüm kampüsleriyle deprem bölgeleri için tek yürek olan Doğa Kolejinin oluşturduğu Kriz Masası ve Koordinasyon Ekibi’ne gelen yardım taleplerine gönüllü öğretmenler cevap veriyor. Depremden etkilenen tüm iller için oluşturulan toplamda 250 gönüllü Doğa öğretmeni, 1000’den fazla aileye destek oldu. Doğa Koleji gönüllü öğretmenleri, bundan sonraki süreçte de yardım taleplerine cevap vermeye devam edecek. Doğa Koleji yetkilileri, yardim@dogakoleji.k12.tr e-mail adresinden veya 444 36 42 telefon numarasından deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerinin ve deprem bölgelerine yardımda bulunmak isteyenlerin kendilerine ulaşabileceklerini bildirdi.

10 tır yardım malzemesi AFAD’a teslim edildi
Doğa Kolejinin depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmak ve onlara destek olmak adına başlattığı yardım malzemeleri toplama kampanyasına ise başta Doğa ailesi olmak üzere tüm yardımsever vatandaşlar destek verdi. Elektrikli ısıtıcı, katalitik, çadır, kıyafet, hijyen seti, powerbank, pil, bebek ürünleri, gıda gibi binlerce ürünün getirildiği Doğa Koleji kampüslerinde yardım malzemeleri kategorilere ayrılarak kolilendi. Tüm yardım malzemeleri Doğa Koleji öğrencileri ve çalışanları tarafından 10 tıra yüklenerek AFAD’a teslim edildi.

 

AA, MİLLİYET

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)