adscode
adscode

Eğitim özerkliğinde son sıradayız

MEB, öğrencilerin temel bilgi ve becerileri öğrenmeden eğitim sisteminden mezun olduğu tespitini yaparken, ‘eğitim özerkliğinde de son sıradayız’ öz eleştirisini yaptı.

Eğitim özerkliğinde son sıradayız
Eğitim
Güncelleme : 03-Jan-19 15:27

MillÎ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı rapora göre Türkiye, 2018 yılında, bütün OECD ülkeleri içerisinde en düşük okul özerkliğine sahip ülke oldu.

Türkiye’de kararların sadece yüzde 8’inin okul düzeyinde alındığı ifade edilirken, OECD ülkelerinde bu oranın yüzde 47 olduğu bildirildi. Millî Eğitim Bakanlığına, müfredat belirlemeden, sınavlardaki sorulara kadar, iktidarın siyasî politikaları doğrultusunda eğitim sistemini şekillendirmekle eleştiriliyor. Öğrencilerin, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) olmak üzere iki oturumda gerçekleşen üniversite sınavında net ortalamaları önceki yıllara göre düşüş eğilimi gösterdi. Sınavın ardından değerlendirme raporunu yayımlayan Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) net sayılarındaki düşüklüğe ilişkin, “Türkiye eğitim sisteminde öğrencilerin temel bilgi ve becerileri öğrenmeden sistemden mezun olduğunu göstermektedir” değerlendirmesini yapması dikkati çekti.

YKS’de başarı oranı düşük

2008 yılında bütün kademelerde 45 bin 969 olan özel okul sayısı, 2017 yılında 65 bin 568’e yükseldi. Son on yılda Türkiye’deki özel öğretim kurumu sayısı üç kat arttı. OECD ülkelerinde ilkokullarda yıllık 799, ortaokullarda ise 913 saat olan ortalama eğitim süresi Türkiye’de düşük gerçekleşti. Buna göre, Türkiye’de ilkokullardaki ortalama eğitim süresi 720 saat, ortaokullardaki ortalama eğitim süresi ise 843 saatte kaldı. Raporda bu yıl ilk kez gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin de öz eleştiri sayılacak tesbitler yapıldı. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, rapor, üniversiteye geçişte arz-talep arasındaki makasın açıldığını ortaya koydu. 2009 yılında üniversiteye başvuran adayların yüzde 59’u bir yükseköğretim programına yerleşirken bu oran 2018 yılında yüzde 36’da kaldı. Üniversite sınavına başvuran aday sayısı bu yıl önceki yıllara göre artsa da kontenjanların büyük bölümü boş kaldı.

Yeni Asya


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)