adscode
adscode

Eğitim Sen: 12 yılda 12 bin iş cinayeti

Eğitim Sen:''Soma'da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur"

Eğitim Sen: 12 yılda 12 bin iş cinayeti
Sendikalar
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlamanın bir kaza olmadığını göz göre göre medyana gelen bir iş cinayeti olduğunu vurgulayarak, "12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma'da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur" dedi.
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından Soma'da meydana gelen maden kazasına ilişkin yapılan açıklamada, Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlamanın bir kaza olmadığını, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre meydana gelen bir iş cinayeti olduğu vurgulandı.

-"İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALMAYI MALİYET UNSURU OLARAK GÖREN AKP HÜKÜMETİ"-

Açıklamada, 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçinin yaşamını yitirdiğinin altı çizilerek şöyle denildi:
"Soma'da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur. Türkiye`de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır. Soma`da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma`da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir."

-"CİNAYETİ GÖRDÜK, KATİLLERİ BİLİYORUZ"-

29 Nisan'da üç muhalefet partisinin Soma'daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge verdiğini, ancak söz konusu önergenin AK Parti tarafından reddedildiğine dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:
"AKP hükümetinin 2012'de çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın kâğıt üzerinde kaldığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı, üstelik bu denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma`da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için bir ömür verirken, yaşanan cinayetleri "kader', ya da "takdir-i ilahi' olarak açıklayıp, ölenlerin ailelerine sadece "rahmet' dilemek, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerinin, yeni katliamların yaşanmasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir.
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu olarak Soma`da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor, göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumlularının derhal hesap vermesini istiyoruz. Cinayeti gördük, katilleri biliyoruz. Hesap soruyoruz."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)