adscode
adscode

Eğitim Sen: 'AYM, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na geçit vermemeli'

​​​​​​​Eğitim-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali başvurusunu görüşen AYM'den, karar sürecini hızlandırılmasını ve 19 Kasım’da yapılacak sınavın yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Eğitim Sen:  'AYM, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na geçit vermemeli'
Sendikalar

Eğitim-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi’ne seslenerek, kanunla ilgili karar sürecinin hızlandırılmasını ve 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi’nde Öğretmen Meslek Kanunu’nun iptali başvurusu henüz karara bağlanmamasına rağmen Öğretmenlik Kariyer Basamakları sınavı 19 Kasım'da yapılacak. Sendika genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, AYM’nin sadece üç sendikanın görüşüne başvurmak istemesinin demokratik bir tutum olmadığının açık olduğunu söyledi. Bu nedenle 15 eğitim sendikasının Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yol açacağı sorunları ve kanunun maddelerine yönelik itirazları içeren kapsamlı bir dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne sunduğunu belirten Kurul, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesini talep eden sendikalar olarak ÖMK’nin geri çekilmesi, kapsamlı ve bütüncül yeni bir meslek kanunu hazırlanması, ÖMK ve eğitim emekçilerinin sorunları hakkındaki görüşlerimizi iletmek amacıyla Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den randevu talebimize bir yanıt dahi verilmemiştir. Milli Eğitim Bakanı’nın eğitim emekçilerinin temsilcilerine randevu vermemesi, sadece bizlere yönelik değil, ÖMK ile ilgili eleştiri ve kaygıları olan yüz binlerce eğitim emekçisine de yönelik büyük bir saygısızlıktır” diye konuştu.

“ILO-UNESCO TAVSİYESİNDEN ÇOK UZAK”

15 sendika olarak Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Şen ile bir görüştüklerini aktaran Kurul, kanun yapma tekniğine aykırı olarak hazırlanan yasanın eğitim emekçilerinin özlük, ekonomik ve sosyal hiçbir sorununa çözüm üretmediğini belirttiklerini söyledi. 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı dâhil olmak üzere kanunun iptal davası sonuçlanana dek durdurulmasını talep ettiklerini ifade eden Kurul, bu kanunun ILO-UNESCO ortak belgesi olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nden fersah fersah uzak olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.

‘EĞİTİMDE KAOSA GEÇİT VERMEYİN’

Sendikaların ortak dilekçesinde, yasada öğretmenliğin üç yönü olan genel kültür, özel alan bilgisi ve öğretme-öğrenme yeterlikleri olmasına karşın kariyer basamakları ve sınav sistemi öğretmenliğin sadece bir yönüne oldukça yetersiz biçimde odaklandığını vurguladıklarını anlatan Kurul şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı,  en azından 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır. Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi, Anayasa’ya aykırı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve bu düzenlemenin sonucunda eğitim alanında oluşacak olası bir kaosa geçit vermemesidir. Gündeme geldiği ilk andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemiz eşit, özgür ve dayanışmacı bir eğitim süreci inşa edilene dek sürecektir.” 

EVRENSEL


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)