adscode
adscode

Eğitim-Sen Dünya Öğretmenler Günü’nde stant açtı

Eğitim Sen Malatya Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenler için Kemal Özalper Okulu önünde stant açıp basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Dünya Öğretmenler Günü’nde stant açtı
Sendikalar
Açıklamayı Eğitim Sen Malatya Şubesi Başkanı Tarık Kaya yaptı. Kaya, “5 Ekim, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. 1994'ten bu yana her yıl 5 Ekim tarihi yüzden fazla ülkede Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Eğitim Sen, yıllardır 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali'ne üye ülkelerle eş zamanlı olarak kutlamaktadır. Dünya Öğretmenler Günü'nün geçmişi, uluslararası öğretmen örgütlerinin katkılarıyla 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararının alınmasında yatmaktadır. Tüm dünya öğretmenleri için önemli olan tarihi kararla öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik önemli bir adım olmuştur. Öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen kararın yıl dönümü olması nedeniyle 5 Ekim tarihinin öğretmenlik mesleği açısından evrensel bir önemi vardır” diye konuştu.

Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’nın öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçladığını belirten Kaya, “145 paragraftan oluşan belge, öğretmenlik mesleğinde işe alınma, işe alınmada seçme ve formasyon, mesleğe hazırlık, değişik düzeydeki öğretmenlerin mesleki sorunları, iş güvencesi, öğretmenin hak ve sorumlulukları, disiplin işleri ve mesleksel bağımsızlık gibi konuları kapsamaktadır. Ayrıca ücret, çalışma süreleri ve koşulları, özel izinler, araştırma izinleri, tatil, eğitim-öğretim yardımcı personelleri, sınıf mevcutları, öğretmen değişimi, uzak bölgelerde ve kırsal kesimde çalışan öğretmenler ile ilgili özel düzenlemeler, aile yükümlülükleri olan öğretmenlerle ilgili düzenlemeler, sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik gibi konular da bu belge kapsamındadır” şeklinde konuştu.

SÖZCÜ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)