adscode
adscode

Eğitim ve araştırmacılara destek uygulamasına devam!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Türkeş, 2016 yılında 130 lisans, 91 yüksek lisans, 41 doktora ve 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 272 bursiyere daha destek verilmesinin planlandığını…

Eğitim ve araştırmacılara destek uygulamasına devam!
Eğitim
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Sosyal ve beşeri bilimler alanında, bilimsel araştırmalar ile elde edilen özgün bilgileri, paydaşlarına ve ilgililerine elektronik ortamda sunmak amacıyla oluşturulan 'Bütünleşik Bilgi Sistemi' ile kurumlarımızın kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin genel ağı üzerinde birleştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Türkeş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumların bütçesine ilişkin sunumunda, kurumun 2015 yılı içindeki faaliyetleri ve 2016 yılı bütçesiyle gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi. 

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun; Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını,Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak, yaymak ve yayınlar yapmak amacıyla kurulduğunu anımsatan Türkeş, Yüksek Kurumun, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluştuğunu bildirdi.

Sosyal ve beşeri bilimler alanında, bilimsel araştırmalar ile elde edilen özgün bilgileri paydaşlarına ve ilgililerine elektronik ortamda sunmak amacıyla "Bütünleşik Bilgi Sistemi"nin oluşturulduğunu belirten Türkeş, "Bu sistemle kurumlarımızın kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin genel ağı üzerinde birleştirilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemiz için önem ve öncelik arz eden belli konularda veri tabanı tasarımları ve yazılımları gerçekleştirilerek bu çalışmalar mevcut ulusal ve uluslararası sistemlere entegre edilecektir" diye konuştu. 

Türkeş, 2015 yılında "Bütünleşik Bilgi Sistemleri" kapsamında geliştirilen, mobil sözlük uygulamaları, burs sistemi, yayın dağıtım ve satış sistemi, bilimsel proje ve destek sistemi, araştırmacı bilgi sistemi, bilimsel etkinlik sistemi, insan kaynakları bilgi sistemi, yayım takip sistemi, yönetim kurulu sistemi, yönetim bilgi sistemi hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. 

"Eğitim ve araştırmacılara destek uygulaması sürecek"

Yüksek Kurum tarafından, 2011 yılından itibaren, bünyesinde yer alan kurumların kendi amaç ve ilkelerine uygun konularda bilgi üretilmesini teşvik etmek amacıyla yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve araştırma yapacak kişilere burs verildiğine belirten Türkeş, 2016 yılında 130 lisans, 91 yüksek lisans, 41 doktora ve 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 272 bursiyere daha destek verilmesinin planlandığını söyledi.

Üniversiteler ve kütüphaneler ile kamu kurumlarına, yurt içinde ve yurt dışında toplam 105 bin 276 eser, 23 bin 488 adet süreli yayının 2015 yılında ücretsiz dağıtıldığını vurgulayan Türkeş, bu uygulamaya 2016 yılında da devam edileceğini bildirdi. 

Türkeş, 2016 yılı için Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bütçesinin 5 milyon 475 bini personel giderleri, 881 bini SGK primi, 4 milyon 589 bini mal ve hizmet alımı giderleri, 335 bini cari transferler ve 424 bini sermaye giderleri olmak üzere toplam 11 milyon 704 bin lira olarak öngörüldüğünü ifade etti. 

Başbakan Yardımcısı Türkeş, komisyon üyelerine, Yüksek Kurumun bünyesindeki kurumların 2015 yılı faaliyetleri ve 2016 yılı bütçesi ile gerçekleştirmeyi planladıkları projelere yönelik çalışmaları anlattı.

Türkeş, Atatürk Araştırma Merkezinin yeniden yapılandırıldığını anımsatarak, merkezin "Atatürk ve eseri hakkında bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve sonuçlarını yaymak" misyonu ile faaliyet gösterdiğini dile getirdi. 

Türk Dil Kurumunun, 2015 yılında 28 yeni yayın, 24 tıpkıbasım ve 14 süreli yayını yayımlandığını belirten Türkeş, 2016 yılında da 40 eserin kazandırılacağını ifade etti. 2015 yılında üniversiteler ve kütüphaneler ile kamu kurumlarına yurt içinde ve yurt dışında toplam 14 bin 326 eser ile 18 bin 356 süreli yayının ücretsiz dağıtıldığına değinen Türkeş, bu uygulamayı 2016 yılında da devam ettireceklerini, 200 kişiye daha burs vermeyi planladıklarına işaret etti.

Türkeş, Atatürk Kültür Merkezinin 2015 yılı faaliyetleri hakkında da bilgi vererek, 2016 yılında da 9 ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlik planladığını kaydetti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)