adscode
adscode

EĞİTİMDE  DERS SAATLERİ, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ÜZERİNE…

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklamalarda; liselerdeki ders saatleri ile ilgili yapılan çalışmaların sonuna gelindiği, değişikliklerin birkaç hafta içinde açıklanacağı ifade edildi. 

EĞİTİMDE  DERS SAATLERİ, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ÜZERİNE…
Konuk Yazar
Güncelleme : 03-Apr-19 14:41

Liselerde ders saatlerinin azalacağı, Milli Eğitim Bakanlığı Vizyon 2023 Belgesinde de yer almıştı. Liselerde ders saatlerinin fazla olduğu, eğitim ile ilgili tüm taraflarca dile getiriliyordu. Ancak yapılan değişiklikle eğitim sorunları çözülecek mi? Söz konusu değişikliklerin uygulamalarında sorunlar yaşanır mı? Değişiklikler yeni birtakım sorunlara yol açar mı? Haftalık ders çizelgelerinin tespitinde ve ihtiyaçların belirlenmesinde; öğretmenler, öğrenciler, veliler ve eğitimin diğer paydaşlarının görüş ve önerilerine ne ölçüde yer verildi? Tüm bu soruların yanıtları çizelgeler yayınlandığında açıklığa kavuşacaktır.

Eğitim sistemimizde sürekli bir değişim ve dönüşüm döngüsü ile yol alınmaya çalışılıyor. Eğitimdeki değişim ve dönüşümlerin sonuçlarını, diğer sistemlerdeki gibi hemen görmek mümkün değildir. Eğitim sisteminde yapılan değişim ve dönüşümler isabetli olunmadığı takdirde, sonuçları topluma pahalıya mal olabilir. Bu nedenle; eğitimde değişim ve dönüşümler maliyetlidir.

Eğitim sistemimizde sürekli dışarıdan kuramlar ya da sistemler ithal edilerek yol alınmaya çalışıldı. Eğitim ile ilgili birtakım derecelendirme kuruluşları ve uluslararası sınavların sonuçlarına göre iyi olan ülkelerin eğitim sistemleri, uyguladıkları eğitim kuramları ülkemize uyarlanarak bizler de aynı başarıları elde etmeye çalıştık. Ancak bir süre sonra uyguladığımız sistemlerde beklentilerin karşılanmadığını gördüğümüzde de yeni arayışlara girdik. Peki, sorun nedir? Başka yerde başarı getiren sistem bizde neden istenilen sonuçları veremiyor? Bu yaklaşım, başkasına iyi gelmiş bir ilacı kullanmak gibi bir şey… Her hastaya göre farklı tedavi yöntemleri ve çözümler üretmek yerine; başkasına iyi gelmiş bir ilacı kullanarak, ne derecede sorunu tedavi edebiliriz? Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerini elbette inceleyeceğiz. Eğitimdeki çağcıl gelişmeleri elbette ki takip edeceğiz. Ancak eğitim sistemimize uyarlarken kendi koşullarımızı göz önünde bulundurmamız gerekir.

Değişim ve dönüşümlerde toplumsal yapılar, kültürel ve diğer değişkenlerin göz ardı edilmemesi gerekir. Bu nedenle portatif sistem uyarlamaları eğitimde beklentileri karşılamayabilir. Ders sayısındaki fazlalığa gelirsek; son yıllarda her sorunu eğitim sistemimize bir ders ekleyerek çözme yoluna gittik. Bu iş o kadar abartıldı ki; farklı bakanlıklar da ders talebinde bulundu. Trafik sorunu; hadi bir ders, insan hakları ihlali; hadi bir ders, adalet sorunu; hadi bir ders, ders ders… Her ders de önemli… Durum böyle olunca yeni derslere süre açılması için ders saatleri arttırıldı. Bu da yetmedi, zorunlu dersleri sorgular duruma geldik. Evet ders saatleri gerçekten de fazla. Ancak ders saatlerinin düşmesi ve bazı derslerin birleştirilmesi söz konusu olduğunda öğretmen sayısı ve alt yapısı buna uygun mu?

Sayın Bakanımız öğretmenlerin mağdur edilmeyeceğini ifade ettiler. Evet, öğretmenler mağdur edilmeyecektir. Sayın Bakanımızın bu konudaki samimiyetine inanıyoruz. Ancak yeni çizelgelerin uygulanması sırasında öğrencilerde bir mağduriyet olacak mı? Sınav sistemi değişecek mi? Bilindiği gibi mevcut ders çizelgeleri; sınav sistemi de göz önünde bulundurularak oluşturulmuştu. Umarız ders sayılarının azalmasıyla birlikte geleceğimiz olan çocuklarımızın yarış atı gibi koşturulduğu, psikolojilerini olumsuz etkileyen sınav sistemi ve ölçme değerlendirme sistemi de değerlendirilerek, koşullarımıza uygun, ihtiyaçlara cevap verebilecek bir düzenlemeye gidilir. Eğitim sistemi, bir ülkenin geleceğinin şekillenmesinde en önemi sistemdir. Bu sistemindeki değişim ve dönüşümlerin bilgi çağının ihtiyaç ve beklerini karşılayabilmesi için, öğretmen, öğrenci ve veli üçlü sacayağının işbirliği önemlidir.

Eğitimde değişim ve dönüşümün uygulayıcıları olan öğretmenlerin değişim ve dönüşümleri amacına uygun yönetebilmesi için öğretmenlerin meslek içi eğitilmesi, öğretmen yetiştirilme süreçlerinin ele alınması kaçınılmazdır. Değişim ve dönüşümlerin maliyetli olduğu eğitim sisteminde umarız bu kez; değişim ve dönüşüm beklenti ve ihtiyaçları karşılar, eğitimde uluslararası standartların üzerine çıkarız.

 

Ali GÜNGÖR

ikegitmeni@hotmail.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)