Türkiye’den her yıl yaklaşık 100 bin kişi, eğitim için yurt dışına gidiyor. Ancak öğrenciler son yıllarda vize sorunuyla karşı karşıya. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke, öğrencilere vize vermekte zorluk çıkarıyor. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre vize sorunu yaşanan ülkelerden biri İtalya. Eğitim hakkı engelenen öğrenci ve aileleri, İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde yaptıkları basın açıklamasıyla duruma tepki gösterdi. Yaşadıklarını gözyaşı dökerek anlatan veli Canan Yılmaz, yaklaşık 900 öğrencinin benzer sorunla karşılaştığını belirtti. Şimdiye kadar 7 kez uçak bileti değiştirdiklerini söyleyen Yılmaz, 3 aydır sürecin devam ettiğini aktardı.
Kabul var ama vize yok!
— Ozan Kadüker (@ozankaduker) November 16, 2024
????En iyi liselerden mezun olup yurt dışındaki üniversitelere kabul edilen öğrenciler, vize alamadıkları için yurt dışına çıkamıyor. Yabancı üniversiteler, Türkiye'den öğrenci almak için yarışıyor, fuarlara katılıyor ve reklamlar yapıyor ancak ülkeler vize… pic.twitter.com/SmQsj2oYGH
İki haftamız kaldı
100 gündür sürecin devam ettiğini kaydeden öğrenci Mehmet Çelik ise, “Çok büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Sadece iki haftamız kaldı. İki hafta sonunda üniversite portalına vizelerimizi yüklememiz gerekiyor, yoksa üniversite kaydımız silinecek” diye konuştu. Gençlerin vize sorunuyla sıklıkla karşılaştığına dikkat çeken IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarlar Genel Müdürü Deniz Akar, “Öğrenciler, hemen hemen her Avrupa Birliği (AB) ülkesinden vize almakta sorun yaşıyor. Bu durum, AB’nin tüm ilkelerine aykırı. Gençler, serbest dolaşım, eğitim hakkı gibi özgürlüklerden mahrum bırakılıyor. Şu an İngiltere haricinde AB ülkelerinde vize randevusu bulmak ve vize almak oldukça zor” ifadelerini kullandı.
Fuarlarda kuyruklar oluştu
İtalya’daki üniversiteler, Türk öğrencilere yönelik birçok tanıtım faaliyeti düzenliyor. 30 ülkeden 200’ün üzerinde eğitim kurumunun katılımıyla bölgenin en büyük yurt dışı eğitim fuarlarını düzenlediklerini belirten Deniz Akar, “İtalya’dan 15’e yakın üniversite ülkemize geldi. Hepsi, Türk gençlerinin kendi üniversitelerinde eğitim almasını istiyor çünkü Türk gençleri akademik olarak çok başarılı. Fuarda İtalya üniversitelerinin stantları önünde uzun kuyruklar oluştu. Bu ülkeye ilgi bu kadar yüksekken vize sorunu yaşanması çok üzücü. En acı olanı ise, İtalya’ya vize başvurusu yapan gençlerin çoğunun Türkiye’nin en iyi liselerinden mezun olmaları” dedi.
Dünyada da sorun
Vize kısıtlamaları, dünyanın birçok ülkesinde uluslararası öğrenci hareketliliğini etkiliyor. Örneğin Kanada, önümüzdeki 3 yıl boyunca öğrenci vizesi verme oranlarını yüzde 35 oranında düşüreceğini açıklarken Avustralya da öğrenci sayılarını azaltmak için vize şartlarını sıkılaştırdı.