adscode
adscode

Eğitime Kim Şaşı Bakıyor?

Eğitime bakış açımızda kesinlikle farklılıklar var. Ankara’ya göre, eğitimde her şey olmasa, pek çok şey yolunda, öğretmen, öğrenci, veli, sendikalar ve muhalefete göre ise sıkıntılar saymakla bitmez.…

Eğitime Kim Şaşı Bakıyor?
Günün Yazısı
Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın 2018 bütçesi üzerine yaptığı konuşma,  ne kadar pembe tablolar çiziyorsa, öğrenci, öğretmen, veli, sendikalar ve muhalefetin çizdiği tablo da bir o kadar karamsar.

Oysa eğitim sistemimiz aynı eğitim sistemi, okullarımız aynı okul, öğrenci ve öğretmenlerimiz de aynı öğrenci ve öğretmenler.

Peki o zaman, nasıl oluyor da, birimizin çok iyi dediğine, diğerimiz çok kötü diyebiliyor.


İşte bu da, bir eğitim sorunu ve belki de, halletmemiz gereken reformların en başında bu geliyor.

Yani, öncelikle, aynı fotoğrafa bakıp, farklı yorumlar yapmamayı öğrenmeliyiz, öğretmeliyiz.

Elbette ton farkı olmalı ama öncelikle, önyargılardan kurtulup, karaya kara, beyaza beyaz demeyi bir etik değer olarak görmeliyiz.

Bakan Yılmaz, ”Eğitim dün iyiydi, bugün daha iyi” derken, sayısal anlamda doğruyu söylüyor ama genele baktığınızda bu söylem havada kalabiliyor. Tıpkı “Hedefimiz mutlu öğrenci yetiştirmek” derken tam tersini yaptığımız gibi!..

 

Bakan Yılmaz, yeni sınav sistemi sayesinde, “Her bir öğrencimizin, ilgi ve yeteneği doğrultusunda, istediği okula gidebilmesi mümkün olabilecektir.” diyor.

Peki bu iddialı vaat, size ne kadar inandırıcı geliyor?

Söyledikleri bir temenni mi yoksa icraata dönüşecek bir reform mu, belli değil!

Peki ya “Derslik başına öğrenci sayısı, 36’dan,23'e düştü” söylemine ne demeli? Keşke 50, 60 kentte bunu başardık, sıra büyük şehirlerde! Ama oralarda da, en kısa sürede çözeceğiz gibi daha esnek bir tavır sergileyebilseydi. İşte o zaman, çok daha inandırıcı olabilirdi…

Daha pek çok konuda, farklı bakış açılarının ortaya çıkmasına neden olan enteresan tespitler var.

Bugüne kadar olmasa da, umarız, bundan sonra, aynı kareye baktığımızda, ton farklılıkları da olsa, en azından, aynı görüntüleri gören nesiller yetiştirebiliriz.

Eğitimde yapılacak reformların en büyüğü eminim ki bu olacaktır!

Çünkü ayrışmaya değil, bütünleşmeye ihtiyacımız var…

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)