adscode
adscode

Ek Yerleştirme Avantaj mı?

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, ek yerleştirme hakkında öğrencilerin ve ailelerin merak ettikleri soruları yanıtladı...

Ek Yerleştirme Avantaj mı?
Üniversite
EK YERLEŞTİRME BİR AVANTAJDIR, SINAVA TEKRAR HAZIRLANIRKEN MOTİVASYONUNUZ DÜŞEBİLİR
 
İLK YERLEŞTİRMEDE KAZANAMADIĞINIZ BÖLÜMÜ EK YERLEŞTİRMEDE YAZMAYIN

 
Ek yerleştirme nedir?
İlk yerleştirme döneminde üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan bölümlere alınacak öğrenci işlemlerine 'Ek Yerleştirme', yapılan ikinci bir tercih dönemine 'Ek Yerleştirme Dönemi' denir.
 
ÖZEL YETENEK SINAVI İLE BİR BÖLÜME YERLEŞENLER DE EK YERLEŞTİRME YAPABİLİR
 
Ek yerleştirmeden kimler faydalanır?
Öğrencinin ek yerleştirme tercihi yapabilmesi için; 2015-ÖSYS ilk yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş ya da açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler ek yerleştirme tercihi yapabilirler.
 
KAZANAMAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN AVANTAJ
 
Ek yerleştirme kazanamayanlar için bir avantaj mıdır?
Ek yerleştirme döneminde; ilk yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar için, taban puanı belli olan bölümler arasında seçim yapılacak olmasından, ilk yerleşmede dolmadığı için taban puanı oluşmamış bölümlerin puanları değişebileceği için yerleşme ihtimali yüksektir. Bu yüzden kazanamayan öğrenciler için avantajdır.
 
İKİNCİ SENE SINAVA HAZIRLANIRKEN MOTİVASYON SIKINTISI ÇEKEBİLİRLER
 
Ek yerleştirmeden yararlanmak mı doğru, yoksa ertesi yıl hazırlanarak YGS/LYS'lere tekrar girmek mi?
Eğer adayların istedikleri, girince başarılı olabilecekleri ve bitirdiklerinde onlara genel ve iş yaşamında işlerine yarayacağını düşündükleri programlar varsa şanslarını denemelerinde yarar vardır. İstemediği, yapamayacağı ve ileride işine yaramayacak bir programda öğrenim görmenin hiçbir faydası yok. Ancak tekrar hazırlanmanın da kolay olmayacağı, en azından motive olmak konusunda adayların sıkıntı çekebilecekleri de unutulmamalıdır.
 
PUANLAR DÜŞMEZ
 
Ek yerleştirmede puanlar düşüyor mu?
İlk yerleştirmede dolmadığı için taban puanı oluşmamış olan programları, 2015-ÖSYS'ye başvurmuş ancak hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise 140 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecektir.
 
İlk yerleştirmede dolan ve taban puanı oluşmuş ancak kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programları, 2015-ÖSYS'ye başvurmuş ancak hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise 140 ya da daha yüksek puan almış olan adaylardan aynı zamanda programın oluşan minimum puanı ile aynı ya da daha yüksek yerleştirme puanı almış olan adaylar tercih edebilecektir.
 
Işık Üniversitesi'nde hangi bölümlerde daha fazla boş kontenjan bulunuyor?
Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde Psikoloji (İngilizce); 12, Psikoloji; 9, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Görsel İletişim Tasarım; 12, Sinema ve Televizyon; 8, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Siyaset Bilimi (İngilizce); 11, Uluslararası İlişkiler (İngilizce); 10, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde İç Mimarlık (İngilizce); 13, Endüstriyel Tasarım; 10, Mühendislik Fakültesi'nde Endüstri Mühendisliği (İngilizce); 13, Otomotiv Mühendisliği (İngilizce); 11, Biyomedikal Mühendisliği (İngilizce); 10 boş kontenjan bulunmaktadır.
 
TABAN PUANI OLUŞMAMIŞ BÖLÜMLERE YERLEŞME İHTİMALLERİ DAHA YÜKSEK
 
Öğrencilerin Işık Üniversitesi'nde hangi bölümlere yerleşme ihtimali daha yüksek?
İlk tercih döneminde taban puanı oluşmamış bölümlerimize ek yerleştirme döneminde yerleşme ihtimali daha yüksektir.
 
İLK TERCİHTE KAZANAMADIĞINIZ BÖLÜMÜ TEKRAR YAZMAYIN
 
İlk tercihte kazanılamayan bölümü ek yerleştirmede kazanma şansı olabilir mi?
İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlarda ek yerleştirme döneminde puan düşmesi söz konusu olmadığı için ilk tercih döneminde kazanılamayan bölüme tekrar yerleşme ihtimali yoktur.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)