adscode
adscode

Ek yerleştirmede gözde üniversitelere girme şansı devam ediyor!

Üniversitelerde, Ek Yerleştirme’de 264 binin üzerinde kontenjan bulunuyor.

Ek yerleştirmede gözde üniversitelere girme şansı devam ediyor!
Eğitim
Güncelleme : 24-Sep-21 09:54

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre; adayların ODTÜ, İTÜ, İstanbul, Ankara, Anadolu gibi köklü ve gözde üniversitelere girme şansı devam ederken en çok tercih edilen bölümlerden tıpta 338, hukukta 713, diş hekimliğinde 268, eczacılıkta da 32 boş kontenjan olduğu görülüyor.


Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında, Ek Yerleştirme için tercih alımları yarın sona erecek. Adaylar, heyecanla girmek istedikleri programlar arasından tercihlerini yapmaya devam ediyor. Merkezi yerleştirme sonrasında kayıt yaptırmayanlarla birlikte 264 bin 236 kontenjan boş kaldı; yüz binlerce aday için üniversiteli olma şansı doğdu. Bu programlar arasında tercihlerde ilk sıralarda yer alan tıp, hukuk, diş hekimliği gibi gözde programlar da var.


Üniversite hayal değil

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yayınladığı Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda lisans programlarının yer aldığı Tablo 4’e göre sayısal puan türündeki adayların ilk tercihi olan tıp fakültelerinde 338 boş kontenjan bulunuyor; bunların 14’ü KKTC uyruklu adaylara ayrılmış. Yandaki tabloda görüldüğü gibi en çok boş kalan kontenjanlar ağırlıklı olarak vakıf üniversitelerinin ücretli, yüzde 25 burslu programlarında. Ancak bunun yanı sıra devlet üniversitelerinden Akdeniz, Dicle, Fırat, Kocaeli, Mersin ve Siirt üniversitelerinde tıp fakültelerinde 1’er; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 2 kontenjan bulunuyor.

Hukuk fakültelerinde 713 boş kontenjan var. Bu kontenjanlardan 314’ü KKTC üniversitelerinde yer alıyor. Devlet üniversitelerinde de örneğin İstanbul’da 7; Marmara’da 4, Süleyman Demirel ve İnönü’de 5’er, Bursa Uludağ’da 6, Türk Alman’da 13 kontenjan bulunuyor. Vakıflarda ise en çok boş kontenjan olan üniversitelerden bir kısmı sağdaki tabloda görülüyor.

Sağlıkta şans sürüyor

Yine sağlık alanında öne çıkan programlardan diş hekimliğinde de boş kontenjan sayısı 268. Kontenjanların çoğu vakıf üniversitelerinde yer alıyor. Eczacılık programlarında da 32 boş kontenjan var.

ODTÜ, İTÜ dolmadı

En çok tercih edilen üniversitelerde de boş kontenjanların olduğu görülüyor. Örneğin İstanbul Üniversitesi’nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi dahil 3 bin 705 boş kontenjan var. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 155’i KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi’nde olmak üzere toplam 342 boş kontenjan bulunuyor. Ücretli programlardan Elektronik ve Haberleşme, Gemi İnşaatı ve Gemi, Endüstri mühendislikleri gibi birçok bölüm dolmadı. Yine en çok öğrenci alan üniversitelerden Anadolu’da da 11 bin 660 boş kontenjan yer alıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) de 225’i Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda olmak üzere toplam 269 kontenjan bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ise toplam 33 boş kontenjan var. Felsefe, İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda 4’er; Çeviribilimi, Sosyoloji, İktisat’ta ise 3’er boş kontenjan dikkat çekiyor. Ankara Üniversitesi’nde 1415; Akdeniz’de 498, Dokuz Eylül’de 497, Ege’de 288, Marmara’da 213, İstanbul Cerrahpaşa’da 204, Hacettepe’de 154, Yıldız Teknik’te 67 kontenjan var.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)