YÖK ATLAS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuz bilgileriyle güncellendi. Verilere göre bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi 203 adayın eksi netlerle üniversitelere yerleştiği ortaya çıktı. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre eksi netle kazanılan bölümler arasında diyaliz, patoloji laboratuvar teknikleri, fizyoterapi, odyometri gibi sağlık bölümlerinin yanı sıra bilgisayar programcılığı, çocuk gelişimi, aşçılık, sosyal hizmet, mimari restorasyon, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, grafik tasarımı gibi gözde programlar da var. Hatta eksi Türkçe netiyle Türk Dili ve Edebiyatı, eksi sosyal bilimler netiyle tarih kazananlar bile bulunuyor.
YKS verilerine göre son 3 yılın rekoru kırıldı ve aralarında 4 yıllık lisans programlarının da olduğu 203 programa sıfır ya da eksi netle girildi. Eksi 12,5 netle patoloji laboratuvar teknikleri, eksi 8,75 netle diyaliz , eksi 8’le fizyoterapi, Hatta eksi Türkçe netiyle, Türk… pic.twitter.com/FRBQaIKIDW
— Ozan Kadüker (@ozankaduker) November 27, 2024
REKOR KIRILDI
Eksi netle girilen bölümleri inceleyen Eğitimci Salim Ünsal “Barajın kaldırıldığı 2022’den itibaren bu durum yaşanmaya başlandı. 2022 YKS’de toplam 83 programa sıfır veya eksi netle girilmişti. 2023’te yüzde 25 artışla yerleşilen program sayısı 104’e çıktı. Bu yıl geçen yıla oranla yüzde 95’lik bir artış yaşanarak toplam 203 programa sıfır ya da eksi netle giriş oldu. Bunun da 175’i önlisans, 28’i de lisans programlarından oluştu” dedi. Ünsal, her yıl daha da artarak devam eden bu sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
KENDİ ALANLARINI YAPAMADILAR
YKS'de bazı adaylar kendi alanlarında dahi eksi net yaptı. Örneğin İstanbul Topkapı Üniversitesi’nde (%50 indirimli) tarih bölümü kazanan bir aday, Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) sosyal bölümünde eksi 0,75, Alan Yeterlilik Testleri’nin (AYT) tarih bölümünde ise eksi 1 net yaptı.
NEDEN YAŞANIYOR?
YKS’de baraj 2022’de kaldırıldı. Baraj olmadığı için YKS’nin ilk basamağı olan TYT’de türkçe ya da matematik testlerinden birinden 0,5 net yapması durumunda adayın 2 yıllık ön lisans programları için geçerli olan TYT puanı hesaplanabiliyor. Yine 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilmek için de adayın TYT’de puanının hesaplanması ve AYT’de ilgili testlerin en az birinden 0,5 net yapması yeterli. Yani diğer testlerin hepsinde eksi neti olsa dahi, yarım net yapan adayın puanı hesaplanıyor ve adaya tercih yapma şansı doğuyor.
YÖK’e göre üniversiteli olmak için 0,5 net yetiyor
YÖK, haberle ilgili açıklama yaptı. “Eksi netle herhangi bir adayın puanının hesaplanması mümkün değildir” ifadesine yer verilen açıklamada sınav sistemine göre Türkçe ve Temel Matematik testlerinden en az birinden ham puanı 0,5 veya üzeri olan adayların TYT puanlarının hesaplandığı belirtildi.
Haberimizde biz de ilgili testlerden 0,5 ve üzeri neti olup da diğer testlerden eksi netleri olmasına rağmen üniversiteli olabildiklerini dile getirmiştik. Yine bazı öğrenciler arasında eksi Türkçe netiyle Türk dili ve edebiyatı, eksi sosyal bilimler netiyle tarih kazananlar da olduğuna dikkat çekmiştik.
‘Eksi netle giren yok demek doğru değil'
Eğitimci Salim Ünsal, sistemin sorunlu kurgulandığını belirterek “Puan hesaplamanın kuralı tek testten + 0,5 ham puanı görmek olsa da tercihler tüm testlerden elde edilen ham puanlara ve OBP katkısına göre yapıldığına göre sadece artıya çıkılmış test üzerinden yerleştirme yapıyoruz, eksi netle giren yok demek doğru değildir” diye konuştu.