adscode
adscode

Elektronik İmza Nedir

Elektronik imza bir diğer adıyla e-imza, , başka bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik bilgiyle mantıksal olarak bağlantısı olan, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir elektronik veridir.

Elektronik İmza Nedir
Türkiye'den Haberler

Elektronik imza bir diğer adıyla e-imza, , başka bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik bilgiyle mantıksal olarak bağlantısı olan, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir elektronik veridir. Elektronik imza nedir konusu hakkında daha fazla bilgiye https://www.eimza.gen.tr/e-imza-nedir.html adresinden ulaşabilirsiniz. Yani elektronik ortamda el yazısı imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir. Bu e-imza sayesinde imzalanmış verinin kime ait olduğu kimin tarafından imzalandığı ve güvenirliği kontrol edilmiş olur. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu na göre kullanılır. Elektronik imza karakter, harf veya sembollerden oluşur. Bir bilginin üçüncü şahıslar tarafından erişimine kapalı olduğu ortamlarda, şahısların kimlikleri doğrulanarak ve bütünlük bozulmadan iletildiğini garanti eder. Elektronik imza şunlarla karıştırılmamalıdır; kişilerin el yazısıyla attığı imzanın tarayıcıdan geçirilmiş hali, ses, şahısların göz retinası ve sayısallaştırılmış imzalarının kaydedilerek kullanıldığı biyometrik özellikleri içeren tarafların kimliğinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzalar. Sayısal imzalar metne göre değişiklik gösterir ve bilginin içeriği matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek bir değer elde edilir. Yani şahısların ıslak olarak attığı imzada olduğu gibi tek imzası yoktur, imzalamada kullanılan anahtarları vardır. E-imza imzalayan kişinin kimliğinin doğruluğunu ispat eder. E-imzanın atılması için kişiye ait Nitelikli Elektronik Sertifikası olması gerekir.


 Nitelikli Elektronik Sertifika (NES); sürücü belgesi, nüfus cüzdanı ve diğer kimlik belgeleri gibi şahsın kimliğini ispatlaması için elektronik ortamda kullanılan elektronik dosyalardır. Bu dosyalar web tarayıcılarına, akıllı kartlara veya tokenlara yüklenebilirler. İlgili mevzuat ve kanunlar güvenlik sebebiyle NES in ve ilgili anahtarların güvenli bir şekilde e-imza oluşturma aracına yüklenmesini şart koşmuştur. Şimdilerde akıllı kartlar bu şartları sağlamaktadır. Bundan dolayı bir ESHS den NES alan şahsa sertifikası akıllı kart okuyucusunun kullanılması gereklidir. NES akıllı kart okuyucusunun ve akıllı kartın bilgisayar ortamında kullanılması için bunları destekleyen yazılımlar kullanılmaktadır.
 Peki ESHS nedir? Elektronik ağlardan sayısal imzalı bilgileri gönderen şahısların imzasının doğruluğunun saptanabilmesi için imzanın sahibinin açık anahtarı şarttır. Bundan dolayı hangi açık anahtarın hangi şahsa ait olduğunun belgelenmesi büyük önem arz etmektedir. Bundan dolayı şahısların açık anahtarlarını ve kimlik bilgilerini onaylama yetkisi bulunan bir kuruluşa gereksinim vardır. Elektronik sertifika hizmeti sağlayıcıları kişi ve kurumlara sertifika üreten  belgelerin yönetimini üstlenen kurumlardır. Ayrıca e-imza ile ilgili mevzuata Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna ait web sitesinde ki sayfadan ulaşabilirsiniz (http://www.btk.gov.tr).

 Elektronik imza için gerekli bazı programlar vardır. Elektronik sertifikasını kullanarak imzalama işlemlerinizi yapabilmeniz için kullandığınız kart okuyucunun, akıllı kartın ve ya tokenın sisteminize doğru bir şekilde kurulmuş olması şarttır. Kurulum işlemlerinde sıkıntı yaşamamak açısından detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz ve yardım almak için sitede bulunan firmanın iletişim numaralarından firmaya ulaşabilir ve ya İstanbul da bulunan ofise gelip firmaya danışabilirsiniz.
 E-imzanın şube ağına sahip plan sigorta şirketleri, kamu kuruluşları, holdingler, finans kurumları, büyük şirketler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği ihtiyacı olan organizasyonlar, üniversiteler gibi birçok uygulama alanı vardır. Kamusal alanda ki uygulamalardan bazıları; elektronik oy verme işlemleri, sağlık uygulamaları, vergi ödemeleri, sosyal güvenlik uygulamaları, her türlü YGS, LYS,TEOG,KPSS, YDS, ALES, DGS, pasaport başvuruları kurumlar arası iletişim (nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri, emniyet müdürlükleri, belediyeler, bakanlıklar vb.).
Elektronik imza hakkında daha fazla detay almak için www.eimza.gen.tr sitesini ziyaret ediniz.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)