adscode
adscode

En İyi Lise, En İyi Üniversite Hangisi?

Şu günlerde milyonlarca öğrenci ve veli bu soruya cevap arıyor. Peki en doğru cevap ne? İşte o, kişiden kişiye ve beklentilere göre değişir.

En İyi Lise, En İyi Üniversite Hangisi?
Günün Yazısı
Sizin için en iyi olan bir lise ya da üniversite, bir başkası için hiçbir anlam ifade etmeyebilir. Daha da önemlisi, puanınıza göre, en iyi seçenek hangisi, asıl ona bakmak gerekir!..
 
Çağdaş eğitim sistemlerinde artık öğrencilerin tümü için genel reçeteler değil, her biri birbirinden çok farklı olan öğrenciler için bireysel çözümler öngörüyor.
 
Aynı evdeki iki kardeş bile birbirinden çok farklı yetenek ve hayallere sahipken, nasıl olur da, öğrencilerin tümü için herkese aynı öneride bulunabiliriz ki! Ama maalesef bunu yapanlar çok. Özellikle de bizzat liseler ve üniversiteler. En iyisi biziz diyorlar, başka bir şey demiyorlar. Oysa bu çok yanış. Çünkü en iyisi diye bir şey yok!
 
Örneğin liseleri ele alalım hangi lise, kime göre en iyisi?
Bana göre yabancı okullardan birisi, bir başkasına göre fen liseleri ya da Anadolu liseleri en iyisi olabilir. İmam hatip ya da meslek lisesi isteyenler için bu liseleri hiç biri, hiçbir anlam ifade etmeyebilir.
Ayrıca, aradığınız her ayrıntı en iyi liselere yönelik kriterleri değiştirebilir.
 
İlle de akademik başarı istemeyenler için sınav şampiyonlarını alan  okullar yerine  sosyal alt yapısı daha güçlü okullar tercih nedeni olabilir.
Çocuğumun yarış atı gibi yetiştirilmesini istemiyorum diyen veli sayısı giderek artıyor.
Haklılar. Çünkü sınav başarısı ile hayat başarısı arasında ciddi bir paralellik bulunmuyor…
 
Üniversitelerde de durum farklı değil. En iyi üniversiteden yerine en iyi fakülte arayışına girmek daha anlamlı olur. Çünkü her üniversitede her bölüm aynı derecede iddialı değil.
İşte bu yüzden üniversiteden çok fakülte seçimi yapmak çok  daha doğru olur.
 
Puanı yüksek fakülteler en iyisidir demek de yanlışların en büyüğü olur!
Peki sizin için en iyi fakülte hangisi?
Puanından barınmaya, gideceğiniz kentin sosyal yaşamından iş bulma olanaklarına, ilgi ve yeteneğinizden o mesleğe olan sevginize kadar hemen her şey çok önemli.
Yani benim için en iyi olan, sizin için çok kötü bir seçenek olabilir.
 
Ne olur bu konulara yeterince kafa yormadan karar vermeyin. Yoksa çocuklarınızı da, kendinizi de ciddi bir maceranın içine atmış olursunuz…
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)