adscode
adscode

Endüstriyel internet ile hayatlarımızda neler değişecek?

Endüstriyel internet ile sadece akıllanmayan aynı zamanda sosyalleşen makinaların sektörlerin dışında insan hayatına nasıl etki edeceği son zamanların en sıcak tartışma konularının başında geliyor.

Endüstriyel internet ile hayatlarımızda neler değişecek?
Bilim Teknoloji
Endüstriyel internetin gelişimi ile akıllanan makinalar kuşkusuz pek çok sektöre ile birlikte insan hayatında da önemli değişikliklere neden olacak. Peki kimileri tarafından 'İkinci Sanayi Devrimi' olarak anılan bu süreç insan hayatına nasıl izler bırakacak?   
Akıllanan makinaların insan müdahalesine duyduğu ihtiyacın minimuma indiği ve Machine to machine (M2M) yani makinadan makinaya iletişim sayesinde sadece kullanıcı ile değil kendi aralarında da iletişim kurabilen makinaların kullanımının artması pek çok sektörde zaman ve maddi kaybı alt seviyelere çekecek.   
Yüzlerce şirketin kar sağlayacağı bu sistem belli başlı sektörlerdeki insan verimliliğini de tartışmaya açacağa benziyor. Bir zamanlar insanlar tarafından yapılan  bazı işlerin daha verimli bir biçimde, minimum insan desteği gereken makinalar tarafindan yapılması uzun vadede bu sektörde çalısan inların bir kısmının işlerini kaybetmesi ile sonuçlanabilir.  

EN BÜYÜK ETKİ HANGİ SEKTÖRLERDE GÖRÜLECEK?
Endüstriyel internet teknolojilerinin artan kullanımından olumlu etkilenecek arasındaki havacılık, sağlık ve enerji sektörü geliyor. Bu bağlamda en büyük işsizlik oranlarının bu sektörlerde yaşanacağını belirtmek yanlış olmaz.  
Robotlaşma üzerine yaptığı çıkışlarla son zamanlarda medyada geniş yer bulan ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir makalesinde söz konusu sorunun kaynağının robotlar değil, robot teknolojisinin kullanımını ve sahiplerini belirleyen kapitalizm olacağını vurgulamıştı.
Robotlaşma üzerine yaptığı çıkışlarla son zamanlarda medyada geniş yer bulan ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking ğeçtiğimiz ğünlerde yayınladığı bir makalesinde söz konusu sorunun kaynağının robotlar değil, robot teknolojisinin kullanımını ve sahiplerini belirleyen kapitalizm olacağını vurgulamiştı.
Robotların son 20 yılda sessiz sedasız çoğu iş dalını sildiğini hatırlatan uzmanlar, gelecekte kayıp işler konusunun daha önemli hale geleceğini, ekonomik altyapının henüz işsiz bireyler sorununu çözmediğini vurguluyor.

OXFORD ÜNİVERSİTESİ MERCEK ALTINA ALMIŞTI
Geçtiğimiz haftalarda Ingilere'nin en prestijli üniversitelerinden biri olarak gösterilen Oxford Üniversitesi tarafından yapılan ve 700'den fazla iş ve meslek dalındaki bilgisayarların etkisini mercek altına alan araştırmanın benzer bi sonucavarması da endüstriyel internetin işsizliği artırabileceği iddiasını destekler nitelikte.

Bilgisayar ve otomasyonun yaratıcılık gerektirmeyen ve seri imalata dayalı işleri kolayca  devralacağı sonucuna varan söz konusu araştırmaya göre, otomasyonun sağlanacağı sektörde uzun vadede işlerin yüzde 35'inde insana gerek kalmayacak.   

Ancak tüm bunlar 'İknci Sanayi Devrimi'nin olumsuz sonuçlar doğurcağı anlamına gelmiyor. Özellikle sağlık sektöründeki hata payını minimuma indirmesi beklenen M2M'den en çok hastalar fayda sağayacak. Zira Hastaların durumlarını takip eden cihazların sorunu kavrama ve analiz etmedeki başarısı doktorlara daha kısa sürede daha etkili bir müdahale şansı tanıyacak.   

Teşhis ve müdahaledeki hızı artıracak bu teknolojinin sektölerdeki verimi ve buna bağlı olarak insan hayatına sunduğu faydaların tüm cazibesine rağmen 'teknoloji işsizlik'  konusunda henüz bir adım atılmaması geleceğin sosyal tepkileregebe olduğunun bir göstergesi olarak da algılanabilir.  

NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)