adscode
adscode

ENGEL OLMAYALIM, ENGELLERİ KALDIRALIM

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

ENGEL OLMAYALIM, ENGELLERİ KALDIRALIM
Sendikalar

Engelli vatandaşlarımızın gerek sosyal hayatta, gerekse çalışma hayatında yaşadıkları sorunların çözülmesi gerektiğini ifade eden Öğretici'nin açıklamaları şöyle;

Engelliler Haftası, 10-16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır. Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu, haftanın değerlendirilmesi için, haftanın her bir gününde ayrı ayrı engelli türlerine bağlı olarak, program uygulanmasına karar vermiştir. 10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı, 11 Mayıs Görmeyenler günü, 12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü, 13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü, 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler günü, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü, 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.

Haftanın önemine binaen, her bir günde yapılan programların amacına ulaşmasını, engelli vatandaşlarımızın günlük hayatta ve çalışma hayatında sorunlarının çözümüne katkı sağladığını görmek isteriz.

Engelli vatandaşlarımız hayatın içindeler, onlar ayrıcalık değil hayatlarını devam ettirebilmeleri için haklarını istiyorlar. Türkiye’de nüfusa oranladığımızda yaklaşık yüzde 8 engelli vatandaş bulunuyor. Derecelerine, sağlık raporu ile belgelendirenlere göre veya hala ulaşılamayanları düşündüğümüzde engelli vatandaşlar için yapılması gereken çok şey var.

Türkiye’de engelli bireylerin çalışma hayatında dezavantajlı konumunu hafifletmek amacıyla yapılmış düzenlemeler bulunuyor. İş Kanunu’na göre 50’den fazla çalışana sahip özel sektör işletmelerinin çalışanlarının en az %3’ünün engelli bir birey olması gerekiyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ise, kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır.  Ancak 2020’deki kamu çalışanı sayısı 4 milyon 698 bin 941. Engelli memurlara sağlanması gereken istihdam sayısı 140 bin 968 olmalıyken Eylül ayı itibarıyla engelli memur sayısı 57 bin 408’dir. Gerek özel sektörde gerekse kamuda yasaların yazılı olan zorunlu kurallara dahi uyulmamaktadır.

Durumları itibariyle engelli vatandaşlarımıza hakları  olan kolaylıklar sağlanırsa, bugün birçok sektörde veya önemli yerde ülke gelişimine katkıda bulunabileceklerdir.

İşçi, memur, öğretmen olarak istihdam edilen, kendilerine sağlanan haklar ölçüsünde bir meslek sahibi olan  engelli vatandaşlarımızın, işe başlamaları ile sorun bitiyor mu?

Sorumuza cevap olarak, işyerlerimiz olan okullarda, kamu kurumlarında, engelli öğrenci veya memurlarımızdan dinlediğimiz, gözlemlediğimiz sorunları sıralayacağız.

Okullarımızda çocuklar için eğitim imkanı sunulsa dahi, özel eğitim sınıflarının donatımında büyük eksiklikler bulunmaktadır. İhtiyaca cevap verecek sınıf ortamlarının dizaynı yapılmamakta, çağdaş ölçülerde bir düzen kurulamamaktadır. Birçok okulda engelli rampası ve asansör konusunda eksiği vardır. Asansör bulunsa dahi, bu asansörlerin maddi kaynak yoksunluğundan çalıştırılamadığı veya çalışsa da okul müdürleri tarafından kilitli tutulduğu, protokol amaçlı kullanıldığı tarafımıza bildirilen şikayetler arasındadır.     

Özel eğitim sınıflarında ders vermesi gereken branşı özel eğitim öğretmenliği olan öğretmen sayısı çok azdır. Alan değiştirme ve kurslarla bu açığın kapanması imkansızdır. Bütün okullarda özel eğitim sınıfı açılması istenirken, branş öğretmeni olarak yeterli destek verilmemektedir.

Engel durumuna göre, sağlık koşullarına uygun olarak düzenlenmesi gereken koşulların çok uzağındayız. Bu durumun ülkemizde, bir kültür, empati, anlayabilme çabasından uzak olduğunu belirtelim. Engelli vatandaşlarımızın durumuna göre planlamalar sınırlı olarak yapılmaktadır ve sınırlı olarak hayata geçirilmektedir.

Ülkemizde birçok engelli öğrencimiz engel durumuna göre oluşturulmamış koşullar yüzünden, eğitimini yarım bırakmak zorunda kalmaktadır. Engel durumuna göre zorlu koşullardan geçerek okulunu bitirebilen ve hayata atılmak isteyen birçok gencimiz, yetişkin vatandaşımız, aslında düzeltilebilecek ancak düzeltilmeyen koşullar yüzünden çalışamamaktadırlar.

Sendika olarak her zaman destek verdiğimiz, engelli öğretmen adaylarının tümünün atanması zorlu süreçlerden geçmiştir.

İşçi ve memurların yasadan kaynaklanan haklarını kullanmalarında işveren veya yöneticinin kusurları bulunmaktadır. Yasaya göre iklim koşulları, çevre şartlarına uygun olarak planlanması gereken çalışma şartlarının bir hak olarak engelli çalışana bildirmede ve uygulamada sorunlar bulunmaktadır.

Yine engelli rampasının olmaması, asansörlerin çalıştırılmaması, sağlık koşullarına uygun tedbirlerin alınmaması engelli çalışanların karşılaştığı en büyük sorunlardır.

Özellikle yardımcı hizmetler sınıfında çalışan engelli eğitim çalışanlarına engellerine uygun olmayan yapamayacakları işlerin verildiği karşılaştığımız diğer sorunlardandır.  Kamuda çalışan lise ve üzeri eğitim görmüş engellilerin intibaklarının yapılmamasının ve hala hizmetli olarak çalıştırılmalarının hiçbir izahı yoktur. Bu kapsamda çalışanların eğitimlerine uygun olarak memur kadrolarına atanmaları gerekmektedir.

Yöneticiler, engelli vatandaşlarımıza yapacakları kolaylıklarla bir ihsanda bulunmayacak, bir hakkı teslim edeceklerdir, bunu bilmelidirler…

Empati kurmalıyız, anlamalıyız.

Daha iyi koşulların oluşturulması her zaman mümkün.

Biz yeter ki bir çaba içinde olalım. Engel olmayalım engelleri kaldıralım.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)