adscode
adscode

'Engelli çocuğun eğitim hakkı elinden alındı' iddiası

Muğla'nın Dalaman ilçesinde serebral palsi hastası 14 yaşındaki Baran Demir'e, Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından "sadece bireysel destek eğitimi alabileceği, grup destek eğitimine…

'Engelli çocuğun eğitim hakkı elinden alındı' iddiası
Eğitim

Devran ve Nurşen Demir çifti, işleri nedeniyle geçen temmuz ayında İstanbul'dan Muğla'nın Dalaman ilçesine yerleşti. Çift, beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği sonucu oluşan serebral palsi hastası 14 yaşındaki oğulları Baran'ı da özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezine kaydettirdi.

Anne Nurşen Demir, yaptığı açıklamada, İstanbul Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünden oğulları için "Bireysel ve grup destek eğitiminden yararlanması" yönünde özel eğitim ve değerlendirme raporu aldıklarını söyledi. Raporun her yıl yenilendiğini anlatan Demir, "Dalaman'a taşındıktan sonra oğlum, özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim almaya başladı. Şubat ayında raporumuzun süresi dolunca yenilemek için Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne gittik. Bize oğlumuzun sadece 'bireysel' destek eğitimlerinden yararlanabileceği' yönünde rapor verildi. Yani oğlumun diğer çocuklarla bir arada eğitim alamayacağı belirtildi." dedi.

Çocuğunun eğitim hakkının elinden alındığını iddia eden Nurşen Demir, oğlunun grup destekli eğitim aldığı 2 yılda sosyalleşme yönünden önemli yol kat ettiğini anlattı.

Baba Devran Demir de eşinin 24 Mart'ta Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne itiraz dilekçesi yazdığını, ancak halen cevap alamadıklarını söyledi. Devran Demir, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne şikayette bulunduklarını, tüm hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti. 

- "Raporu bağımsız uzman komisyon inceliyor"

Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Yakar ise destek eğitim raporlarının bağımsız uzman komisyonu tarafından incelendiğini belirtti. 

Raporun yapılan inceleme ve testler sonunda verildiğini anlatan Yakar, grup ile uyum içerisinde çalışabilecek çocukların grup destek eğitim raporu alabildiğini kaydetti.

Baran için İstanbul Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 6 yıl boyunca bireysel destek, son 2 yıl da hem bireysel hem de grup destek eğitimi alabileceği yönünde rapor verildiğini ifade eden Yakar, "Baran'ın el ve kol kasları gelişmemiş. Konuşması zayıf. Desteksiz oturamıyor. Ağzına tutunca yiyebiliyor. Fevri hareketleri var. Bağırıyor. Yani aileye bağımlı. Bu nedenle bilimsel olarak grup destek eğitimi yönünde rapor vermemiz mümkün değil." diye konuştu. 

Yakar, ailenin itiraz dilekçesinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Birimi tarafından incelendiğini belirterek "Tekrar değerlendirme yönünde aileye davet yazısı gönderildi ancak Baran'ın evde bakım kararı var. Rapor her yıl yenileniyor. Gerekli gelişim sağlanırsa önümüzdeki yıllarda grup destek eğitimi alabilir." şeklinde konuştu.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)