adscode
adscode

Enginarın faydaları saymakla bitmiyor

​İnsan sağlığına yararlı besin maddelerinden olan ve karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı bilinen enginar, pazardaki yerini geçen yıllara göre daha erken…

Enginarın faydaları saymakla bitmiyor
Sağlık


Uzmanlara göre, "Karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsak dostu" bilinen enginarın, su içinde soyularak bekletilenler yerine yapraklıları satın alınmalı, tazeliğine dikkat edilmeli ve hazırlanan yemeği kısa sürede tüketilmeli.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Beslenme ve Diyet Birimi Sorumlusu Başdiyetisyen Sevinç Yetişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk çağlardan bu yana yararları bilinen enginarın, içerdiği bazı maddeler sayesinde çok sayıda önemli özelliğe sahip, besin değeri yüksek bir sebze olduğunu bildirdi.

Enginarın, antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğer için çok yararlı olduğuna dikkati çeken Yetişen, şöyle konuştu:

"Enginarda bulunan sinarin, karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder. Enginar kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir. Yapılan araştırmalarda, enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır."

Zayıflamak isteyenlere "enginar" önerisi

Yetişen, enginarın, içerdiği bir tür nişasta olan insülin sayesinde kandaki şeker düzeyinin düşürülmesine de yardımcı olduğunu, bundan dolayı şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceğini vurguladı.

Enginarın, içerdiği silymarin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğunu vurgulayan Yetişen, enginarın düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi.

"Pazara 15 gün önce geldi" 

Öte yandan Bursa merkez Nilüfer ilçesi Beşevler Mahallesi'ndeki semt pazarında tezgah açan Hakan Bozkurt da "Normalinden 15 gün önce pazarlara geldi. Enginar ilk önce Kıbrıs'ta hasat edilir. Bu tezgahlardakiler de oradan geliyor. Bursa Hasanağa'da üretilen enginarlar meşhurdur. Mayıs ayının sonunda da Bursa'da enginar hasat edilecek. Fiyatlar yüksek, tanesi 3,5-4 liradan satılıyor" diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)