adscode
adscode

Ev Ödevlerinin Yararı Kanıtlandı!

OECD, 65 ülkedeki araştırmasının sonuçlarına göre düzenli olarak ödev yapmanın, akademik başarıyı artırdığını ortaya koydu.

Ev Ödevlerinin Yararı Kanıtlandı!
Eğitim
OECD adına konuyla ilgili bir basın açıklamasında bulunan Marilyn Achiron, “Ödev yapmaya daha çok zaman ayıran öğrencilerin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA’nın matematik sınavlarında, ödev yapmayanlara oranla daha yüksek başarı elde ettiğini gördük. Ayrıca öğrencilerine ödev veren okulların genel sınav başarısı da diğer okullardan daha yüksekti” ifadesini kullandı. Achiron, ödev veren okullar ile vermeyenler arasındaki akademik başarı farkının “6 aylık ekstra bir eğitim-öğretim dönemine denk” olduğunu da ekledi.
 
İngiliz Buckingham Üniversitesi’nden Profesör Alam Smithers, “Öğrencilerin ve velilerin zaman zaman şikayet etmesine yol açan ödev sorunsalının kesinlikle faydalı olduğu böylelikle ortaya çıktı” sözleriyle yorumladı.
 
En çok ödevi Çinliler yapıyor

 
OECD’nin bulgularına göre dünyada en çok ödev yapan öğrenciler Çin’de yaşıyor. 15 yaşındaki Çinli bir öğrenci haftada ortalama 14 saat ödev yapıyor. Ödev konusunda Çinliler’i, haftada 9.7 saat ödev yapan Ruslar ve 9.4 saat ödev yapan Singapurlular izliyor. 2013 yılında PISA sınavlarında en yüksek başarıyı Çinli ve Singapurlu öğrenciler göstermişti. Türkiye ise aynı sınavda 65 ülke arasında 44’üncü olmuş, 6’nın en yüksek, 1’in en düşük  seviye kabul edildiği testte 2’inci seviyede ölçülmüştü.
gazetevatan

Ev ödevi konusundaki tartışmalar gittikçe alevleniyor. Aşırı ders çalışma aslında olumsuz sonuçlar mı doğuruyor, yoksa başarının artmasında temel bir etken mi?

 Ev ödevi kaliteli eğitimin vazgeçilmez bir parçası mı, yoksa değerini yitirmiş bir uygulama mı? Ödevleri çocuklar için daha faydalı bir hale getirebilir miyiz? Bu konudaki son gelişmeleri inceledik ve bir uzmanların görüşüne başvurduk.

Finlandiya:
Ev ödevini günlük sadece yarım saate düşürüp kalan vakitlerde çocukların dinlenmesini ve başka etkinliklere vakit ayırabilmesini sağlayabilir miyiz? Finlandiya eğitim kalitesinin en iyi olduğu ülkelerden bir tanesi. Ülkede özellikle ilkokulda öğrencilere neredeyse hiç ev ödevi verilmiyor. Bu yüzden okul saatleri çok yoğun geçiyor çünkü burada istenilen şey öğrencilerin konuları eve bırakmadan derste öğrenmesi. Eğitimdeki genel felsefeye göre tüm öğrenme işleminin okulda olması gerekiyor. Ev ödevi ise günde yarım saati geçmeyecek kadar veriliyor. Okul günlerinde çocuklar ayrıca okul bahçesini ziyaret ediyor ve doğayla içi içe olma fırsatını yakalıyor. Çocukların anlattıklarına göre herbirinin ev ödevi için ayırdığı süre farklılık gösteriyor:
Finlandiya’da okullar ve genel olarak eğitim sistemi son derece başarılı. Bunun bir ispatı ise OECD tarafından yapılan Pisa sınavları. Testlere göre Finlandiya eğitim kalitesi bakımından dünyada ilk beş ülke arasında bulunuyor.

Arjantin:
Arjantin’deki çoğu okul gibi burda da ev ödevi eğitimin önemli bir parçası. Ödevleri savunanlara göre bu sistem öğrencilere öğrendiklerini gözden geçirmek, sorumluluk almak ve öğrenme metotlarını uygulamak gibi fırsatlar sağlıyor. Ve bu sistemden geri dönüş imkansız gibi görünüyor. Burada farklı olan uygulama ise ev ödevlerinin öğleden sonra okuldayken yapılması. Öğle yemeğinden sonra 4. sınıf öğrencileri bir buçuk saat boyunca ödev yapıyor.
Ev ödevi öğretmenle aile arasındaki iletişimi güçlendiriyor, ayrıca ailenin okulla bağlantısını da artıyor. Ebeveynler çocuklarını almak için okula geldiklerinde öğretmen onlarla sohbet ediyor ve çocuklarının durumuyla ilgili aileye bilgi veriyor.


Peki ya siz? Öğrenciyken çok ev ödeviniz oluyor muydu? Deneyimlerinizi sosyal medyamız üzerinden bizimle paylaşın.


 editor@egitimajansi.com adresinde paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Konuyla ilgili ANKETE KATILIN!


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)