adscode
adscode

Eylülün gündemi eğitim olacak

Eğitimde hareketli günler başlıyor. Üniversitelerde ek yerleştirme tercihleri, öğretmenlerin gireceği Kariyer Basamakları Sınavı, öğrenim kredilerinde faizlerin silinmesi gibi pek çok konu gündemde yerini alacak.

Eylülün gündemi eğitim olacak
Eğitim

MEB’e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 18.9 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen için ilk ders zili 12 Eylül’de çalacak. Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre her yıl eylül ayı eğitimle dolu dolu geçer. Ancak bu yıl, önceki yıllardan biraz daha yoğun olacak gibi görünüyor. Çünkü öğrencisinden öğretmenine, herkesin sonuçlanmasını beklediği konular bulunuyor.

SINAVA ODAKLANDILAR

Önceki yıllarda eğitim yılı başladığında, öğretmenlerin yaşadığı sorunlar, özlük hakları konuşulurdu. Bu yıl gündemde, Kariyer Basamakları Sınavı var. Buna göre meslekte 10 yılı dolduranlar uzman öğretmenlik, 20 yılı dolduranlar da başöğretmenlik için sınava girecek. Bu kapsamda 614 bin 445 öğretmen, MEB’in düzenlediği eğitim programlarına katılmaya hak kazandı. Öğretmenlere uzmanlık için 180 saat, başöğretmenlik için de 240 saatlik ders programı verildi. 19 Kasım’da düzenlenecek sınav için başvurular 26 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında alınacak. Kazanmaları takdirde uzman öğretmenlerin maaşına 1.342 TL, başöğretmenlerin maaşına ise 2 bin 684 TL ek ödeme yapılacak.

Öğretmenler bir taraftan online dersleri tamamlarken diğer taraftan da hem sokak eylemleriyle hem de sosyal medya üzerinden paylaştıkları mesajlarla sınavın iptal edilmesini talep ediyorlar. “Uzmanlığımız diplomamızdır” diyen öğretmenler, sınavla uzmanlıklarının ölçülmesine tepkililer. Meslekte 10 yılını dolduranlara uzmanlık, 20 yılını dolduranlara da başöğretmenlik unvanı verilmesini istiyorlar.

"ÖDENEK ARTSIN" TALEBİ

Öğretmenlerin bir diğer gündemi de eğitim yılına hazırlık ödeneği. 6. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında bu yıl verilecek ödenek 1.325 TL olarak belirlenmişti. Ancak kimi sendikalar bu rakamın en az yıllık TÜFE oranında artırılmasını talep ederken kimileri ise en az bir maaş tutarında olmasını ve tüm eğitim çalışanlarına verilmesini  istiyorlar.

Özel okul öğretmenleri ise maaşlarındaki sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar. Bazı okullarda, yatırılan maaşların bir kısmının elden geri alındığını ve maaşların asgari ücretten düşük olduğunu iddia eden öğretmenler, 2014’te MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nden kaldırılan taban maaş uygulamasının geri getirilmesini, maaşlarının devlet okullarındaki meslektaşlarından az olmamasını talep ediyorlar.

BOŞ KONTENJAN UMUDU

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında ilk yerleştirmede herhangi bir üniversiteye giremeyen adaylar ise Ek Yerleştirme ile tekrar şanslarını deneyecekler. YÖK’ün paylaştığı takvime göre 7-13 Eylül tarihleri arasında tercihler alınacak. Herhangi bir programa girmeye hak kazananlar 26-30 Eylül’de kayıtlarını yaptıracaklar.

MECLİS'İ BEKLİYORLAR

Eğitimin bir başka gündemi de KYK kredilerinin faizleri. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Temmuz’da, kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı ve faiz uygulaması olmaksızın, sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılacağını duyurmuştu. Buna ilişkin kanun düzenlemesi torba yasayla gelecek. Gözler 1 Ekim’de açılacak Meclis’e çevrildi.

2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ

12 Eylül 2022: Yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı.

14-18 Kasım 2022: İlk ara tatil.

23 Ocak- 3 Şubat 2023: Yarıyıl tatili.

17-20 Nisan 2023: 21 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı ile birleştirilecek şekilde ikinci ara tatil.

16 Haziran 2023: Eğitim-öğretim yılı sonu.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)