CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Fırsatları Artırma ve Teknoloji İyileştirme Hareketi kapsamında yapılan harcamaların tutarına ilişkin yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi.
Asrın projesi diye tanıtılan FATİH Projesi aradan geçen 9 yıla ve değişen 5 Bakana rağmen hala tamamlanamadı. Nimet Çubukçu zamanında gündeme gelen proje; Ömer Dinçer, Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz’ı eskitti. 2014 yılında tamamlanması planlanıyordu fakat Milli Eğitim Bakan Ziya Selçuk’un yapmış olduğu, “Dünyada neredeyse örneği olmayan son derece geniş kapsamlı bir girişimdir. Gelinen noktada herhangi bir başarısızlıktan bahsedilmesi mümkün değildir. Nitekim Eğitimde FATİH Projesi 3 (üç) veya 5 (beş) yılda bitecek süreli bir proje olmayıp süreklilik gerektiren dinamik bir yapıya sahiptir” açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı.
“TABLETLER BOZUK MU ÇIKTI?”
Bakan Selçuk’un, “Proje kapsamında bu güne kadar dağıtımı yapılan tüm donanımlar aktif olarak kullanılmakta olup aksi bir durumla karşılaşılmamıştır” şeklinde yaptığı açıklamayla basına yansıyan “Öğrenciler tabletlerini internet üzerinden satışa çıkardı. Akıllı tahtaların önemli bir kısmı da bozuk. Projeye 8.5 milyar lira kaynak ayrıldı ve şimdiye kadar 3,4 milyar harcandı” şeklindeki bilgilerin birbiriyle tamamen farklı olduğunu ifade eden Gürer, “Fatih Projesindeki muamma devam ediyor. Bu projeye bu zamana kadar toplamda ne kadar harcama yapıldı? Projesinin başında olan isimler ve ihalenin verildiği firmalar bu konuda yeterli miydi? Tabletler neden bozuk çıktı? Birçok soru aydınlatılmayı bekliyor” dedi.
Fırsatları Artırma ve Teknoloji İyileştirme Hareketi (FATİH Projesi) kapsamında bugüne kadar yapılan harcama tutarına yanıt isteyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fırsatları Artırma ve Teknoloji İyileştirme Projesi halen uygulamada mıdır? Proje süresince okullarda ve öğrenciye verilen teknolojik malzeme tutan ne kadardır? Okul ve öğrencide kullanım dışı kalan malzeme, araç, gereç, tablet vb. için yapılan harcama tutarı ne kadardır?” şeklindeki sorularını yanıtlanması istemiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yöneltti..
“DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOKMUŞ!”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:
Eğitimde FATİH Projesi çok sayıda farklı bileşeni ihtiva etmesi, kapsamının özgün nitelikte ve birden fazla türde alım (mal, hizmet ve yapım) içermektedir. Eğitimde FATİH Projesi küresel rekabette yerini almaya çalışan ülkemizin çağdaş teknolojiyi kullanarak eğitimi etkinleştirme girişimidir. Ancak, dünyada neredeyse örneği olmayan son derece geniş kapsamlı bir girişimdir. Gelinen noktada herhangi bir başarısızlıktan bahsedilmesi mümkün değildir. Nitekim Eğitimde FATİH Projesi 3 (üç) veya 5 (beş) yılda bitecek süreli bir proje olmayıp süreklilik gerektiren dinamik bir yapıya sahiptir. Donanımların ve yazılımların güncelleştirilmesi işlemlerinin düzenli olarak yapılması buna bağlı olarak da öğretmenlerin sürekli değişikliklere kendilerini uyarlaması şeklindeki döngüsel bir işleyişe dayalı olarak yürütülmektedir. Bu sebeple geniş kapsamlı böylesine büyük projede başarıya ulaşabilmek için doğru zamanda doğru malzemeyi kullanmak ve süreci sabırla ve uygun hızda yürütmek gerekmektedir.
“700 OKULA 11 BİN ETKİLEŞİMLİ TAHTA”
Bu kapsamda yaklaşık 700 okul için 11.000 adet Etkileşimli Tahtanın ihalesi 17.09.2019 tarihinde yapılmış ve 04.10.2019 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. 150 günlük sözleşme süresi içinde belirlenen okullara kurulum yapılacaktır. 15.103 okulda, 1.015.078 adet uç kurulumu yapılmıştır. Altyapısı tamamlanan okullara Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network-VPN) internet erişimi verilmektedir. TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. ile Bakanlığımız arasında 02.01.2019 tarihinde "Okullara Uydu Üzerinden İnternet Ve Teknik Destek Hizmeti Sözleşmesi" imzalanmıştır. ADSL veya fiber optik kablo altyapısı bulunmayan bölgelerde yer alan okulların dijital eğitim içeriklerine erişimi için uydu internet erişimi sağlanmaktadır. Uydu internetine alternatif olarak daha yüksek kapasiteli, nitelikli ve ekonomik çözüm yöntemi olarak GSM şebekesi üzerinden 2.800 okula internet erişimi verilecektir.
“KULLANIM DIŞI KALAN MALZEME YOK!”
Proje kapsamında bu güne kadar dağıtımı yapılan tüm donanımlar aktif olarak kullanılmakta olup aksi bir durumla karşılaşılmamıştır. Dağıtımı yapılan tüm donanımlar günün teknolojik gelişimine bağlı olarak şekillendirilmiş ve yine gelişmelere bağlı olarak eğitim ve teknoloji entegrasyonunda maksimum verimi sağlamak, işlevselliği arttırmak ve bilgiye erişime ek olarak bilgiyi işleme-ürüne çevirme süreçleri de değerlendirilerek gereksinim duyulan formatlarda şekillendirilmiştir. Dolayısı ile kullanım dışı kalan malzeme, araç, gereç bulunmamaktadır.”
GÜRER: “PROJENİN ÇÖKTÜĞÜ ORTADA…”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Fatih projesinin kamuoyuna sunulurken yansıttığı dönüşümü sağlayamadığı gibi yapılan giderlerin hesabının da verilmediğini, Bakanın sorulara açık yanıt vermekten kaçındığını söyledi. Gürer, “2011 yılında başlayan FATİH Projesi için önceki Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilere tablet yerine klavyeli bilgisayarlar dağıtılacağını açıklamıştı. Projenin çöktüğü ortada. Bakanlığın projeye ilişkin paylaştığı 2017 verilerinden bunu anlayabilirsiniz. Gelinen noktada temel amacın çok uzağında kalındı. Hala bakanlık gerçeği açıklamak yerine laf kalabalığı ile oluşan sorunun varlığını yok gibi gösterme çabası içinde. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük proje diye tanıttığı bir proje daha devlete büyük külfet yarattı ve hala Sayın Bakan Ziya Selçuk “Kullanım dışı kalan malzeme yok” diyor. Öngörü ve plansızlığın bir yansıması olan FATİH Projesinin kaça mal olduğu da belli değil. Tabletler ne oldu? Bir açıklama diğerini tutmuyor.. Milli Eğitim gibi bir Bakanlıkta, ülke gündemi kadar hızlı değişen Bakanların olduğu düşünüldüğünde, bu projenin de eğitim sistemi gibi yazboz tahtasına dönmesine şaşırmamalı” dedi.