adscode
adscode

Fizik

Fizik antik yunan dilindeki “phusike” kelimesinden günümüze fizik olarak geçmiş doğa bilgisi anlamına gelen bir kelimedir.

Fizik
Türkiye'den Haberler
Fizik

Fizik antik yunan dilindeki “phusike” kelimesinden günümüze fizik olarak geçmiş doğa bilgisi anlamına gelen bir kelimedir. Maddenin yapısını ve hareketini uzay zaman aracılığıyla çalışan alakalı konseptler olan enerji ve uzayı da içine alan bir bilim dalıdır. Fiziğin gelmiş geçmiş en büyük problemi evrendeki cisimlerin hareketleri ve yapılarıdır.

Fizik eğitimi için sizi de egitimevreni.com'a bekleriz. Fizik, Astronomi ile birlikte akademik disiplinler arasında en eskilerinden birisidir. Henüz iki yüz yıl önce, fizik, kimya, biyoloji ve matematiğin bazı dalları ile birlikte doğal filozofinin bir parçası olarak ele alınmaktaydı. 17. Yüzyılda gerçekleşen bilimsel devrim sonrası her bir fen bilimi birbirinden ayrılarak ayrı birer çalışma ve araştırma konusu haline geldiler. Günümüzde Fizik disiplinler arası birçok konu ile bağdaştırılabilmektedir. Bunlar arasında biyofizik ve kuantum kimyası vardır. Fiziğin elinin uzandığı sınırlar kesin ve net bir şekilde çizilmemiştir. Fizikte ortaya atılan yeni fikirler diğer bilimlerdeki temel mekanizmalara da çözümler getirmekte, matematik ve filozofi alanlarında yeni çalışma konuları oluşturmaktadır.

Fizik teorik alanda getirdiği önemli gelişmelerle teknolojinin gelişmesine de büyük katkı sağlamaktadır. Örneğin, elektromanyetizma veya nükleer fizik alanlarında yapılan teorik çalışmalar günümüz modern cihazları olan televizyonlar, bilgisayarlar, ev gereçleri ve nükleer silahların doğumuna vesile olmuştur. Termodinamik alanındaki buluşlar endüstriyel gelişmelere yol açarken, mekanik fizik Kalkülüsün doğumuna ilham vermiştir.

Klasik Fizik ve Modern Fizik

Klasik fizikte önemli gelişmeler Kopernik modeline göre Güneş Sisteminin merkezine Dünya yerine Güneş’in yerleştirmesi ile başlamıştır. Bu gelişmeyi Kepler’in 1609 yılı ve 1619 yılı arasında gezegenlerin hareketlerine ilişkin ortaya koyduğu yasalar takip etmiş Galileo’nun teleskoplar ile gözlemler yapması ve son olarak da Newton’un hareket ve evrensel çekim yasalarını ortaya koymasıyla klasik fizik yasaları şekillenmiştir.

Modern fizik ise Max Planck’ın kuantum teorisi ve Einstein’ın görelilik ilkesi ile başlamıştır. Her iki teoride klasik mekaniğin belirli durumlarda gösterdiği tutarsızlıklardan ortaya çıkmış teorilerdir. Klasik mekanik ışık hızında gözlemciye göre değişim ön görürken, Maxwell’in elektromanyetizma denklemlerindeki sabit ışık hızının bununla örtüşmemesi Einstein’ın özel rölativite yasasını keşfetmesine ve modern fiziğin doğmasına sebep olmuştur.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)