adscode
adscode

Fiziksel aktivite, KOAH'a bağlı ölüm riskini yüzde 40 azaltıyor

Haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapanlarda hem KOAH şikayetinde hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında yüzde 30‐40 azalma olduğunu ortaya koydu.

Fiziksel aktivite, KOAH'a bağlı ölüm riskini yüzde 40 azaltıyor
Sağlık
Yeterli fiziksel aktivite, Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığına (KOAH) bağlı ölümleri yüzde 30‐40 oranında azaltıyor.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOAH'ın ölüme yol açabilen, nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmayla kendini gösteren bir akciğer hastalığı olduğunu ve iltihaplanma sonucu oluştuğunu söyledi. 

KOAH'ın küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Yorgancıoğlu, "Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var" dedi. KOAH'lıların birçoğunun hastalığının farkında olmadığına dikkati çeken Yorgancıoğlu, "Türkiye'de bulunan 3‐5 milyona yakın KOAH'lının yaklaşık 300‐500 bini hasta olduğunu biliyor" diye konuştu.

Yorgancıoğlu, Küresel Hastalık Yükü Çalışması'na göre, KOAH'ın yılda 2 milyon 900 bin hastanın ölümüne yol açtığını vurgulayarak "KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumlu. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3'üncü ölüm nedeni olarak belirlenmiştir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i de KOAH'tan kaynaklanmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

"Fiziksel aktivitede azalma, sakatlık ve ölüme yol açar"

Yorgancıoğlu, birçok hastalığın gelişmesinden sorumlu tutulan yetersiz fiziksel etkinliğin KOAH için de önemli bir etken olduğunu ifade etti.

KOAH'lı hastalarda fiziksel aktivitenin öneminin incelendiği 20 yıl süren yurt dışı kaynaklı bilimsel araştırmaya değinen Yorgancıoğlu, "Araştırma sonucunda, haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapanlarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında yüzde 30‐40 azalma saptandı" bilgisini verdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)