adscode
adscode

Gece körlüğüne kök hücre umudu

Halk arasında 'tavuk karası veya gece körlüğü olarak bilinen retinitis pigmentosada kök hücre tedavisi uygulanacak. Prof. Öner'e göre tedavi, hastaların görme oranını % 20 artıracak.

Gece körlüğüne kök hücre umudu
Sağlık
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Öztürk Öner, retinitis pigmentosa hastalığında kök hücre tedavisinin Türkiye'de yeni olduğunu aktardı. 

Bu konuda Türkiye'deki ikinci çalışmayı gerçekleştireceklerini belirten Öner, "Daha önce Hacettepe Üniversitesi'nden sayın Prof. Dr. Güngör Sobacı'nın bu konuyla ilgili bir çalışması var. Yaklaşık 10 hastaya uygulandı. Bizim çalışmamız da geniş bir seriyi kapsayacak. Çalışmamız, retinitis pigmentosa dediğimiz tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen hastalar üzerinde yapılacak" dedi.

Bu tekniğin görme düzeyi yüzde 10'un altındaki hastalara uygulanacağını anlatan Öner, "18 yaş üzerindeki hastaların dahil edileceği çalışmayla retina tabakası içine kök hücre nakli yapacağız ve hasta hücreler onarılacak. Bu tedaviyle hastaların görmesinin yaklaşık yüzde 20 civarında artmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ONAY ALINDI

Çalışmalar için Sağlık Bakanlığından onay aldıklarını belirten Öner, şöyle devam etti: "Dünya üzerinde retina, sarı nokta ve görmeyi azaltan diğer hastalıklarda bu çalışmalar sürüyor. Biz de buna Türkiye'de bir yol açmış olacağız. Bizden sonra gelen çalışmalarda inşallah daha iyi sonuçlar alınacak. Önümüzdeki hafta içinde ilk hastalarımızı almaya başlayacağız. Üniversitemiz ve ülkemiz adına gerçekten gurur duyuyorum."

KÖK HÜCRE NAKLİ İÇİN DOKU UYUMU ARANMAYACAK

Kayseri'nin kök hücre tedavisi için uygun bir il olduğunu dile getiren Öner, "ERÜ'de 2012 yılında faaliyete geçen Genom ve Kök Hücre Merkezi (GENKÖK) Türkiye'deki en büyük kök hücre araştırma merkezi olarak hizmet veriyor. Bizim çalışmamızda GENKÖK bünyesinde yapılmış bir çalışma" ifadelerini kullandı.

Tedavilerde kök hücre için doku uyumu aranmayacağını belirten Öner, hastaların tedavilerinin de yaklaşık bir yıl süreceğini sözlerine ekledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)